Vai fluors var novērst zobu bojāšanos bērniem?

© Foto: Pexel.com

“Zobu bojājumi ir vieni no visbiežāk sastopamajām hroniskajām slimībām bērnu vidū. Īpaši skolas vecuma bērniem, jo viņi ikdienā patērē daudz saldumu un limonādes, kas satur cukuru.

Kopumā slikta mutes dobuma veselība var izraisīt sāpes, infekcijas un zobu zudumu, kas var negatīvi ietekmēt bērnu un jauniešu dzīves kvalitāti,” raksta extension.usu.edu.

Kādas ir fluora lietošanas priekšrocības, kā arī biežākās bažas par fluora patēriņu bērniem un sekām, kas var rasties.

Fluora priekšrocības

Foto: Pexel.com

Fluors ir būtisks minerāls, kas palīdz stiprināt zobu emalju un novērst kariesa veidošanos, īpaši bērniem.

Vissvarīgākais fluora ieguvums ir tā saistība ar uzlabotu zobu veselību. Konkrētāk, pietiekama fluora uzņemšana ir saistīta ar zemāku dobuma līmeni gandrīz visās populācijās, sākot no zīdaiņiem līdz vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Fluora uzņemšana zobu veidošanās laikā ir saistīta ar labāku vispārējo zobu veselību, kā arī uzlabotu zobu izturību ilgtermiņā.

Fluoru sauc arī par fluorīdu, jo fluors nav sastopams brīvā veidā, tas ir tikai savienojumos. Turklāt par tiem mēdz stāstīt šausmu lietas, bet jāsaprot, ka profilaktiskās devās tie nav kaitīgi.

Foto: Pexel.com

Fluorīdus lieto, lai novērstu zobu bojāšanos. Tas stiprina zobu emalju, padarot zobus izturīgus pret mutes dobumā esošajām skābēm.

Bērnībā, kad veidojas zobiņi, lietotais fluors ir visefektīvākais. Fluors ir nepieciešams arī, lai veidotos stipri kauli.

Daudzos reģionos fluors tiek pievienots dzeramajam ūdenim, jo dzeramais ūdens ir galvenais minerālvielu avots. Dažādās vietās ir atšķirīgs fluora daudzums dzeramajā ūdenī, ja fluora daudzums ir zems, kā tas ir Latvijā, tad tas jāuzņem papildu. It īpaši svarīgi tas ir bērniem. Fluorīdus satur gan zobu pastas, gan mutes dobuma skalojamie līdzekļi, kā arī tabletes.

Pētījumi ASV liecina, ka pirmsskolas vecuma bērniem, kuri tīrīja zobus ar standarta fluora zobu pastu, bija par 24-29% mazāks kariesa veidošanās risks.

Foto: Pexel.com

Tāpat ir svarīgi atcerēties, ka fluors ir profilakses līdzeklis, nevis kariesa ārstēšana, tāpēc tas ir svarīgi jau no mazotnes. Ja ir zobu bojājums, tas netiks novērsts ar papildu fluora uzņemšanu, bet gan būs jāiesaista profesionāls zobārsts.

Fluora avoti

Fluors dabiski atrodams ūdenī un pārtikā, uztura bagātinātājos, kā arī zobu higiēnas līdzekļos.

Lielākajā daļā saldūdeņu ir neliels dabā sastopamā fluora daudzums ar 0,01-0,3 promiļu koncentrāciju, kas nav pietiekams, lai nodrošinātu aizsardzību pret mutes dobuma bojājumiem.

Pašreizējie Pasaules Veselības organizācijas un Slimību kontroles centra ieteikumi ir vērsti uz fluorēta ūdens un zobu pastas nodrošināšanu bērniem.

Bažas par fluora pārpalikumu

Foto: Pexel.com

Biežākās bažas par fluora pārpalikumu ir fluoroze jeb redzami bojājumi un zobu emaljas izmaiņas.

Fluoroze rodas pārmērīgas fluora iedarbības rezultātā pirmajos sešos dzīves gados, kad notiek zobu mineralizācijas un emaljas veidošanās process.

Vieglākas fluorozes formas parādās kā mežģīņu baltas pēdas uz zobiem un krāsas maiņa, savukārt fluoroze var rasties, nepareizi lietojot zobu higiēnas līdzekļus un dzerot pārmērīgu daudzumu fluorēta ūdens papildu uztura bagātinātājiem.

Izmantojot fluorīdu ārstēšanu, kā norādījis zobārsts vai ārsts, var novērst šo problēmu rašanos.

Atceries!

Foto: Pexel.com

Fluorīdus saturošos produktus nedrīkst lietot, ja no tiem ir novērota alerģija. Par to obligāti jāinformē ārsts un farmaceits.

Nedrīkst lietot pacienti ar gremošanas trakta saslimšanām.

Taču nav novērota fluorīdu kaitīga iedarbība uz augli, ja tos lieto grūtniecības laikā. Neliels daudzums medikamenta var nokļūt arī mātes pienā, ja lietojat fluorīdus saturošos preparātus bērna zīdīšanas laikā, tomēr kaitīga iedarbība nav novērota.

Foto: Pexel.com

Jāņem vērā tas, ka fluorīdus saturošie preparāti galvenokārt domāti lietošanai bērniem nevis pieaugušajiem.

Ja fluorīdus saturošo medikamentu devas tiek pārsniegtas, tad iespējama slikta dūša, kā arī zobi var kļūt raibi un plankumi.

Dzīvesstils

Arī pēc svētkiem pastāv iespējas, ka paliek pāri ēdiens, viens no tiem ir Jāņu siers. Virtuves huligāns Pipars secina, ja pēc svētkiem palicis pāri Jāņu siers, no tā var droši taisīt salātus, jo būšot garšīgi arī pēc tam.