Vai ēst veselīgi ir dārgi?

© Foto: Pexel.com

“Lēmumi par pārtikas izvēli ikdienā ir balstīti uz dažādiem faktoriem, arī izmaksām. Daudzi cilvēki uzskata, ka veselīgi pārtikas produkti maksā vairāk nekā pārtikas produkti, kas satur mazāk svarīgas uzturvielas,” raksta extension.usu.edu.

Cenšoties ietaupīt naudu, iepērkoties var izvēlēties mazāk veselīgu pārtiku. Taču mūsdienās tā ir problēma, jo vēlāk tiek konstatēts, ka uzturs, kas bagāts ar augļiem, dārzeņiem, pilngraudiem, pupiņām un veselīgiem taukiem, samazina hroniskās slimības, piemēram, aptaukošanos, diabētu un sirds slimību riskus. Diemžēl tas viss pazūd, ja pārtikai nepievērš pietiekamu uzmanību un rūpību, jo pa vidu ir cenu bloks.

Kādas ir stratēģijas, lai veselīgu uzturu padarītu pieejamu ikvienam.

Foto: Pexel.com

Ieteikumi veselīgam uzturam:

  • Piepildiet vismaz pusi šķīvja ar dažādiem augļiem un dārzeņiem, kas pirkti pie vietējiem mājražotājiem vai tirgū;
  • Ierobežojiet pievienoto cukuru, sāls un piesātināto tauku daudzumu vismaz vienā ēdienreizē;
  • Izvēlieties ēst liesu gaļu, pākšaugus, riekstus un sēklas;
  • Dodiet priekšroku piena produktiem bez taukiem vai ar zemu tauku saturu;
  • Izvēlieties pilngraudu produktus;
  • Gatavojiet paši.

Diemžēl šos ieteikumus ir vieglāk pateikt nekā izdarīt, jo patiesībā maza sabiedrības daļa seko līdzi savam ikdienas uzturam un tā izmaksām. Turklāt visizplatītākais iemesls, kāpēc cilvēki neēd veselīgu pārtiku, ir stereotips, ka veselīga pārtika maksā bargu naudu.

Vai veselīga ēšana maksā vairāk?

Foto: Pexel.com

Pētījumi apgalvo, ka tas, vai veselīga pārtika, piemēram, augļi un dārzeņi maksā dārgāk, ir atkarīgs no sezonas un vietām, kur tos pērk.

Piemēram, ja skatāmies uz pārtikas izmaksām uz vienu kaloriju, neveselīga pārtika maksā mazāk, bet, ja skatās uz pārtikas izmaksām uz tipisku porciju, daudzi veselīgi pārtikas produkti ir lētāki nekā neveselīgi ēdieni, piemēram, burgeri, picas un kebabi.

Ja vēlaties uzlabot savu veselību un uztura piramīdu, ietaupīsiet arī savu naudu. Turklāt tas nav mīts.

Foto: Pexel.com

Piemēram, saldie kartupeļi, tomātu sula un dažādas zupas, tumši zaļie lapu dārzeņi, ķirbis un pupiņas nodrošina vislielāko uzturvērtību, tās ir olbaltumvielas, šķiedrvielas, A un C vitamīni, kā arī citas uzturvielas par viszemākajām izmaksām.

Aplūkojot pārtikas izmaksas no šādas perspektīvas, ir daudz dažādu veselīgu pārtikas produktu, jo īpaši augļu un dārzeņu, ko var iekļaut ēdienkartē par zemākām cenām.

Sekas, ja neēd veselīgu pārtiku

Izvērtējot veselīgas pārtikas cenas, ir svarīgi ņemt vērā izmaksas, kas rodas regulāri neiekļaujot ēdienreizēs veselīgu pārtiku.

Foto: Pexel.com

Neveselīgi uztura produkti, kas sastāv no liela daudzuma cukura, piesātināto tauku, nātrija un kaloriju daudzuma, ir saistīti ar hroniskām slimībām, piemēram, lieko svaru un aptaukošanos, sirds slimībām, kā arī paaugstinātu asinsspiedienu. Turklāt ne tikai hronisku slimību risks ir lielāks, bet arī finansiālās izmaksas uzskaitīto slimību ārstēšanai būs dārgas.

Piemēram, personām, kurām ir aptaukošanās, medicīniskās izmaksas ir vairāki simti gadā, kas ir vairāk nekā cilvēkiem ar normālu svaru. Tas ir tikai viens piemērs.

Tāpēc ir vērts aizdomāties: kas patiesībā ir dārgāk? Pēc tam doties pie ārsta, lai sakārtotu savu veselību un uzturu, vai ēst veselīgi jau tagad, meklējot alternatīvas izmaksu virzienā.