Kas var veicināt negatīvu ķermeņa attēlu pusaudžiem?

© Foto: Pexel.com

“Ķermeņa attēlam spogulī ir būtiska ietekme uz pusaudžu fizisko un garīgo veselību. Pozitīvu ķermeņa tēlu var veicināt, mācot pusaudžiem koncentrēties uz funkcionalitāti, nevis uz fizisko izskatu, kā arī sniedzot informāciju par veselību, kas nav vērsta uz svaru,” raksta extension.usu.edu.

Pēdējos gados ir pieaugusi interese par sociālo mediju lomu ķermeņa neapmierinātībā, īpaši pusaudžu ikdienā. Pētījumi liecina, ka bieža iesaistīšanās sociālajos medijos un kritizējošu komentāru saņemšana, reaģējot uz personas sociālo telpu, ir saistīta ar lielāku ķermeņa neapmierinātību.

Foto: Pexel.com

Tieši sociālie mediji nodrošina iespēju bieži salīdzināt ķermeni ar nereāliem standartiem, kas var veicināt negatīvu ķermeņa tēlu.

Tāpēc ir svarīgi izglītot pusaudžus par to, kā saprātīgi izmantot sociālos medijus, lai izvairītos no salīdzināšanas sekām, ko bieži izvēlas darīt vienaudži.

Aizsardzības faktori, kas var palīdzēt

Foto: Pexel.com

Ķermeņa attēlu spēcīgi ietekmē iekšējie faktori, tomēr ārējie faktori, piemēram, sabiedrības pievilcības standarti, arī var negatīvi ietekmēt ķermeņa attēlu un domas, kas mijās jauniešu prātos - par to, kas ir skaists un kas nav, ko pieņemt un ko nē.

  • Rūpējieties par sevi. Ēdiet veselīgu pārtiku, esiet fiziski aktīvi;
  • Atrodiet individuālās iezīmes, kas atšķir jūs no citiem vienaudžiem un apzinieties, ka tas ir jūsu pluss, nevis mīnuss;
  • Padomājiet par to, uz ko jūsu ķermenis ir spējīgs, nevis par to, kā tas šobrīd izskatās, jo viss vēl mainīsies;
  • Nesekojiet sociālo mediju kontiem, kas reklamē negatīvus ķermeņa attēla parametrus;
  • Skaistuma novērtēšana pēc iekšējiem standartiem, piemēram, rakstura iezīmēm un personības. Attīstiet savu veselīgo domāšanu;
  • Pieņemiet savu ķermeni, mīliet to, cieniet to;
  • Paplašiniet sava skaistuma definīcijas jēdzienu. Dodieties uz muzejiem vai citiem kultūras pasākumiem, lai paplašinātu savu definīciju, kas ir skaists. Skatieties dažādas filmas par rasēm un kultūrām. Tas palīdzēs jums vairāk pieņemt sevi;
  • Saglabājiet pozitīvu skatījumu par sevi un pašpārliecinātību. Izceliet savu individualitāti un unikalitāti.

Kas ir ķermeņa attēls?

Foto: Pexel.com

Ķermeņa attēls ir dinamisks un tas mainās dzīves laikā. Tāpat tā ir neatņemama mūsu pašjēdziena sastāvdaļa un ietver to, kā mēs uztveram to, ko redzam spogulī, domājam par to un rīkojamies pret savu ķermeni.

Lai gan sava ķermeņa neapmierinātība var rasties jebkurā vecumā, pusaudža vecums ir nozīmīgs pārejas periods, un to pavada daudzas ar ķermeni saistītas izmaiņas.

Pārmaiņu periodā - pusaudža gados ir lielāks risks veidoties neapmierinātībai pret savu ķermeni.

Ķermeņa neapmierinātība ir depresijas un sliktas pašcieņas riska faktors, kas var novest līdz dažādām atkarībām un veselības problēmām.

Pētījumi liecina, ka sava ķermeņa nepieņemšana var izraisīt vēlmi pēc cigaretēm, alkohola vai pat narkotisko vielu pamēģināšanas. Tāpat ir jaunieši, kas saskarās ar ēšanas traucējumiem un dažādu diētu izmēģināšanas, nekonsultējoties ar uztura speciālistu.

Jaunieši neapzinās, ka ēšanas traucējumi ir nopietnas un bieži pat letālas slimības, kas saistītas ar izkropļotu ķermeņa tēlu un nopietniem ēšanas uzvedības traucējumiem vairāku gadu garumā.

Tāpat viņi nonāk apsēstībā ar pārtiku, ķermeņa svaru un to formu.

Negatīva ķermeņa attēla riska faktori

Foto: Pexel.com

Svars ir visizplatītākais riska faktors gan vīriešu, gan sieviešu vidū attiecībā uz negatīvu ķermeņa attēlu.

Lielāks svars pusaudža gados ir spēcīgs ķermeņa neapmierinātības priekšnoteikums jaunām meitenēm, turpretim nepietiekams svars vai muskuļu trūkums var radīt lielākas bažas zēniem.

Svarīga ir arī svara stāvokļa uztvere. Sievietēm, kurām ir normāls svars, bet kuras uztver to kā lieko svaru, ir arī liels risks, ka veidosies negatīvs ķermeņa attēls un tiks ievērota diēta.

Diētas ievērošana var izraisīt uztura trūkumus, augšanas palēnināšanos un palielināt ilgtermiņa osteopēnijas un osteoporozes risku. Lielākā daļa pusaudžu, kuri ievēro diētu, kā motivējošu faktoru min vēlmi būt tievākiem, neatbilstot savam vecumam, kas ir problēma.

Tieši tāpēc ir svarīgi apzināties, ka, augot un iepazīstot šo pasauli, atvase bieži vien var justies sabiedrības nospiesta un stereotipu nospiesta.

Neziņa ir norma šajā jautājumā, bet tā neizslēdz vecāku līdzatbildību.

Runājiet ar savu bērnu, ja tas nepalīdz, tad meklējiet speciālistu palīdzību, bet nekādā gadījumā neatstājiet savu bērnu novārtā.

Svarīgākais