Rabarberu devums veselībai

© Foto: pixabay.com

Rabarberi daudziem joprojām ir noslēpums, un tas ir pamatota iemesla dēļ. Šis dārzenis ir unikāls savu īpašību dēļ. Rabarbers ir daudzgadīgs griķu dzimtas augs.

Augam ir gari, gaļīgi kāti, kas ir spilgti rozā vai sarkanā krāsā, un lielas, tumši zaļas lapas. Rabarberu kāti ir ēdami, un tiem ir skābena garša, kas labi sader ar saldajiem ēdieniem. Auga lapas ir neēdamas un cilvēkiem pat toksiskas, raksta unian.net.

Izdevums Health raksta, ka tradicionālajā ķīniešu medicīnā rabarberus izmanto medicīniskiem nolūkiem. Šis unikālais dārzenis satur K vitamīnu, šķiedrvielas un antioksidantus, kas atbalsta kaulu, gremošanas un sirds veselību. Tomēr ilgstoša rabarberu lietošana uztura bagātinātāju veidā var būt kaitīga.

Atbrīvo no aizcietējumiem

Foto: pixabay.com

Dārzeņu stublāji ir labs šķiedrvielu avots, galvenā uzturviela aizcietējumu profilaksei un ārstēšanai. Šķiedra iesūc ūdeni un padara izkārnījumu blīvāku, kas palīdz tiem ātrāk iziet cauri zarnām un atvieglo procesu. Noteikti dzeriet pietiekami daudz ūdens, jo tādējādi šķiedrvielas labāk uzsūcas.

Pētījumi liecina, ka rabarberi satur lielu daudzumu ķīmiskā komponenta antrahinona, kam ir caureju veicinoša iedarbība, stimulējot zarnas. Kāds neliels pētījums atklāja, ka smagi slimiem cilvēkiem rabarberu pulvera lietošana bija efektīva, lai izraisītu vēdera izeju vidēji mazāk nekā divu dienu laikā.

Bagāts ar antioksidantiem

Foto: pixabay.com

Rabarberi ir lielisks antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un novērš oksidatīvo stresu. Ja nav pietiekami daudz antioksidantu, brīvie radikāļi var uzkrāties un izraisīt oksidatīvo stresu, kas ir saistīts ar hroniskām slimībām, piemēram, vēzi, sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, depresiju, Alcheimera slimību un citām.

Tika analizētas 29 rabarberu šķirnes un konstatēts, ka tās visas ir bagātas ar antioksidantiem, īpaši fenola savienojumiem, arī antocianīniem. Septiņas šķirnes saturēja pat vairāk antioksidantu nekā kāposti.

Šie antioksidanti palīdz mazināt iekaisumu un neitralizē brīvos radikāļus, padarot tos noderīgus tādu slimību profilaksē un ārstēšanā kā diabēts, vēzis, sirds un asinsvadu un neiroloģiskās slimības.

Atbalsta kaulu veselību

Foto: Pexels.com

Visvairāk rabarberos ir vitamīns K. Šī viela palīdz stiprināt kaulu struktūru un regulē kaulu augšanu. Pētījumi liecina, ka zema K vitamīna uzņemšana ar uzturu ir saistīta ar paaugstinātu kaulu lūzumu risku un samazinātu kaulu minerālo blīvumu. K vitamīna lietošana palīdz novērst kaulu lūzumus.

Rabarberu uzturvērtība

Foto: pixabay.com

Rabarberi papildus antioksidantiem satur citus labvēlīgus vitamīnus un minerālvielas, piemēram, C vitamīnu un mangānu. Rabarberu ekstraktu var iegādāties kā papildinājumu, jo tam piemīt dažādas it kā ārstnieciskas īpašības, tostarp hroniskas nieru mazspējas, diabētiskās nefropātijas un aizcietējumu ārstēšanā.

Tomēr neiesaka lietot rabarberu piedevas ilgstoši, jo rabarberi var būt toksiski kuņģa-zarnu traktam, nierēm un aknām, ja tos lieto pārmērīgi. Lielā koncentrācijā tas var izraisīt smagu caureju.

Kāpēc nevajadzētu ēst rabarberus

Lai gan rabarberu kāti parasti ir droši, lapas satur toksīnus, kas apdraud cilvēkus.

Saindēšanās ar rabarberiem simptomi:

  • apgrūtināta elpošana;
  • dedzināšana mutē un kaklā;
  • caureja;
  • aizsmakusi balss;
  • slikta dūša un vemšana;
  • akmeņi nierēs;
  • sarkana urīna krāsa;
  • krampji;
  • vēdersāpes.

Kā ēst rabarberus:

Foto: Pexels.com

  • pagatavo zemeņu rabarberu pīrāgu;
  • iemērciet rabarberu kātus bez lapām medū, lai mīkstinātu tā rūgto garšu;
  • pievieno kubiņos sagrieztus rabarberus jogurtam;

Foto: pixabay.com

  • pievieno rabarberus smūtijiem;
  • pagatavo rabarberu želeju vai mērci;
  • cepiet rabarberus un pasniedziet ar saldējumu vai saldētu jogurtu.

Kā piparmētra palīdz uzlabot veselību, lasiet šeit.