Labākie veidi, kā novērst kukaiņu kodumu niezi

© Foto: Depositphotos

Neatkarīgi no tā, vai iekodis ods, ērce vai zirneklis, šie līdzekļi atvieglos niezēšanu.

Brīdī, kad esat spiests ārstēt ilgstošos simptomus — un neatkarīgi no tā, vai jums ir ērces kodums, zirnekļa kodums vai odu kodums, iespējams, ir vēlme to kasīt. Tātad, ir jāzina, kā ātri un efektīvi novērst kukaiņu kodumu niezi. Par laimi, ir vairāki veidi, kā mazināt niezi, un pat metodes, kā novērst kodumus.

Kas notiek, kad kukainis iekož

Tāpat kā visi kukaiņi ir atšķirīgi, arī reakcija uz tiem ir atšķirīga. Katram kukainim ir cita “sastāvdaļa”, ko tas iekožot ievada un kas izraisa atšķirīgu reakciju. Turklāt imūnsistēma atšķiras katram cilvēkam. Atkarībā no tā, kā ķermenis rīkojas ar kodumu, var izjust jebko, sākot no sajūtas neesamības un beidzot ar intensīvu niezi. Tāpēc odu kodums cilvēkiem, kuriem ir alerģija no kodumiem, var izraisīt pietūkšanu, bet citiem - nenozīmīgus sarkanus izsitumus.

Neatkarīgi no tā, ir svarīgi nekasīt nevienu kodumu, jo tas var izraisīt kairinājumu, kas izraisa infekciju. To ir vieglāk pateikt, nekā izdarīt, tāpēc jāatrod līdzekļi, kas ātri izārstēs kukaiņu kodumus. Kā novērst niezi no kukaiņu kodumiem?

1.Izvēlieties 1% hidrokortizonu

Foto: pixabay.com

Labs pretniezes krēms var palīdzēt samazināt apsārtumu, pietūkumu un niezi, aktivizējot ādā dabiskās vielas.

2.Uzklājiet nedaudz spirta

Paberšana ar spirtu beršana labi mazina niezi un histamīna reakciju Alkohols palīdz izvadīt siekalu olbaltumvielas, kas parasti iedarbina imūnsistēmu. Turklāt tai ir patīkami atvēsinošs un nomierinošs. Bet noteikti nelietojiet pārāk daudz, jo tas var kairināt un sausināt ādu.

3.Uzklājiet aukstu kompresi

Paņemiet ledus iepakojumu vai saldētas dārzeņus un uzlieciet kodieniem 10-15 minūtes atvēsinošu kompresi. Var mēģināt mērcēt kumelīšu tējas maisiņu un uzglabāt to ledusskapī kā kompresi, lai lietderīgi izmantotu pretpietūkuma gadījumā. Pēc tam āda atkal var niezēt, taču tas ir noderīgs veids, kā samazināt pietūkumu un izvairīties no nemitīgas niezes.

4.Nomieriniet ar mentolu vai kamparu

Iesaka meklēt losjonus vai ziedes, kas satur mentolu vai kamparu, kas rada atvēsinošu sajūtu, lai palīdzētu mazināt kairinājumu.

5. Alvejas plāksteris

Tīra, 100% alvejas želeja parasti ir droša likme. Tā var palīdzēt nomierināt sakairinātu ādu, piemēram, no kukaiņu kodumiem, jo tai piemīt pretiekaisuma īpašības un var samazināt apsārtumu. Vispirms noteikti pārbaudiet atsevišķu ādas plāksteri, lai pārliecinātos, ka jums nav alerģiskas reakcijas.

6.Izmēģiniet losjonus un antihistamīna līdzekļus

Foto: pixabay.com

Ir daudz niezi mazinošu krēmu, bet iesaka lietot tādus, kas satur 1% pramoksīna hidrohlorīda. Pramoksīns ir lokāls anestēzijas līdzeklis, tāpēc tas neļauj nerviem izraisīt sāpju un niezes signālus. Antihistamīni, tieši cīnās ar histamīna iedarbību, ko ķermenis atbrīvo pēc koduma.

7.Atbrīvojieties no vieglām sāpēm

Tailenols vai citi viegli pretsāpju līdzekļi, var palīdzēt mazināt vieglas sāpes un niezi, ko izraisa kodumi.

8.Eksperimentējiet ar koloidālām auzu pārslām

Vēsa vannā ar koloidālām auzu pārslām var mazināt niezi un nomierināt ādu. Varat vai nu pagatavot savu koloidālo auzu pārslu maisījumu, vai arī izmēģināt veikalos nopērkamos, ko var pievienot vannai.

9.Sajauciet cepamās sodas pastu

Nomierināt kukaiņu kodumus iesaka ar mājās gatavotu pastu: ēdamkarote cepamās sodas un ūdens, kas var palīdzēt mazināt niezi. Uzklāj pastu un atstāj to 10 minūtes, pirms to nomazgā.

10.Uzklāj medu

Foto: pixabay.com

Neapstrādāta medus uzklāšana kodumu zonās ir vēl viens mājas līdzeklis, kas var palīdzēt samazināt nelielu iekaisumu. Noteikti to nedariet ārā, jo tas var piesaistīt vēl vairāk kukaiņu.

11.Etiķis

Pētījumi ir parādījuši, ka ābolu etiķim piemīt pretmikrobu un antioksidantu īpašības, kas ir noderīgas brūču kopšanā, kā arī baktēriju un sēnīšu infekciju ārstēšanā. Ja ir niezošs kodums, uzklājiet uz tā pilienu etiķa. Etiķis var palīdzēt mazināt dzelšanu, kā arī var darboties kā dabisks dezinfekcijas līdzeklis, ja esat pārāk daudz sakasījis.

Ja jums ir nepieciešams vairāk atvieglojumu, mēģiniet iemērkt lupatiņu aukstā ūdenī un etiķī un pēc tam uzklājiet to uz koduma vietas. Noteikti izmēģiniet šo triku tikai remdenā vannā, jo karsta mērcēšana var vēl vairāk kairināt koduma vietas. Ja rodas papildu ādas kairinājums, pārtrauciet etiķa lietošanu un konsultējieties ar ārstu.

12.Timiāns

Foto: pixabay.com

Timiānam piemīt gan pretmikrobu, gan pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt pret dažādiem ādas kairinājumiem un pinnēm. Smalki sasmalciniet svaigas timiāna lapas un uzklājiet tās tieši uz koduma vietas un ļaujiet nostāvēties 10 minūtes. Varat arī mēģināt lietot timiāna ēterisko eļļu, uzklājot eļļu tieši uz ādas vai iemērcot mazgāšanas lupatiņu ūdenī, kur ir timiāns, un uzklājiet uz kodumiem.

Bonuss: pirms došanās ārā un saskaroties ar kukaiņiem, timiāna eļļa ir arī efektīvs līdzeklis odu atbaidīšanai, tāpēc šis dabiskais līdzeklis, kas var atturēt no turpmākiem odu uzbrukumiem.

13.Raganu lazda

Foto: pixabay.com

Raganu lazda (hamamelis) var sniegt ādai daudzas pretiekaisuma priekšrocības, kā arī palīdzēt atbrīvoties no pinnēm. Tās uzklāšana uz koduma samazina iekaisumu, nomierina dedzināšanu un kairinājumu, kā arī var paātrināt dzīšanu. Uzklājiet nelielu daudzumu raganu lazdas uz vates. Viegli noslaukiet vai pārvelciet to pār koduma vietu. Ļaujiet tai nožūt un atkārtojiet pēc vajadzības.

14.Piparmētru eļļa

Foto: pexels.com

Tā var būt labāk pazīstama ar tās ieguvumiem gremošanai un galvassāpju mazināšanai, taču piparmētru eļļa lokāli var efektīvi mazināt niezošus ādas kairinājumus, tostarp kukaiņu kodumus. Sajauciet dažus pilienus piparmētru eļļas ar kokosriekstu eļļu vai olīveļļu. Uzklājiet nelielu daudzumu maisījuma uz odu koduma un to viegli iemasējiet. Neklājiet uz ādas neatšķaidītu piparmētru eļļu. Ja jums ir vairāki kodumi, varat mēģināt pievienot dažus pilienus piparmētru eļļas vannai, kas pilna ar remdenu ūdeni, lai atvieglotu visu ķermeni.

15.Beidz kasīties

Foto: Depositphotos

Jo vairāk kasa kukaiņu kodumus, jo vairāk tie iekaist, un jo vairāk riskējat sabojāt ādu un izraisīt infekciju. Koduma vietas pārklāšana ar pārsēju vai pat cimdu nēsāšana, lai aizsegtu nagus, var palīdzēt izvairīties no sakasījumiem. Vēlāk tu pateiksi sev paldies.

16.Valkājiet aizsargapģērbu

Atklātās ādas pārklāšana var palīdzēt novērst nepatīkamu kukaiņu iekošanu. Krekli ar garām piedurknēm, garās bikses, zeķes un apavi ar slēgtiem purngaliem var fiziski bloķēt kukaiņu iekļūšana ādā. Lai izvairītos no ērču kodumiem, iesaka valkāt gaišas krāsas apģērbu un ievilkt bikses zeķēs, it īpaši, ja pavadāt laiku mežainā apvidū.

17.Nosedziet pārtiku un atkritumus

Foto: pixabay.com

Kukaiņus piesaista pārtika. Ja ēdat brīvā dabā vai esat pie vasaras grila, noteikti nosedziet visus pārtikas atlikumus un atkritumus, lai izvairītos no kukaiņu uzkrāšanās.

Kā izvairīties no odiem, lasiet šeit

Dzīvesstils

20. un 21.jūnijs būs gada garākās dienas. Dienas garums Rīgā būs 17 stundas un 52 minūtes, pārējā Latvijā - no 17 stundām un 33 minūtēm Augšdaugavas novada dienvidos līdz 18 stundām un 12 minūtēm Valmieras novada ziemeļos, informē LETA.

Svarīgākais