Kā novērst odu uzbrukumus un kodumus? Padomi, kas darbojas

© Foto: Depositphotos

Sākusies piemājas grila sezona, taču mēs neesam vienīgie, kas plāno svētkus. Odi ir gatavi uzbrukt, un, lai pēc vasaras jautrību nakts jūs nenokļūtu pie ārsta ar sakostām ekstremitātēm, vispirms ir svarīgi saprast, kā novērst odu kodumus.

Ticiet vai nē, bet tas prasa vairāk nekā tikai izsmidzināmus un odu atbaidīšanas līdzekļus (lai gan tie palīdz). Pareiza repelenta izvēle ir tikai pirmais solis, lai novērstu sāpīgi niezošos kodumus.

Ja nezināt, kāpēc odu kodumi niez un izraisa sāpes, tad šeit ir īss paskaidrojums: kad ods nokļūst uz ādas, tas barojas ar asinīm, bet, kad odi aizlido, aiz tiem paliek siekalas. Cilvēka organisma imūnsistēmai tas ir drauds, un tā sāk iesūknēt histamīnu, lai uzbruktu proteīniem.

Foto: pixabay.com

Rezultāts? Rodas tie nepanesami niezoši izsitumi, ko kasāt. Par laimi, ir veidi, kā ātri atbrīvoties no odu koduma, un kairinājumam vajadzētu pāriet divu līdz trīs dienu laikā.

Taču jāuztraucas ne tikai par kodumiem. Odi var pārnēsāt dažādas slimības, piemēram, Rietumnīlas vai Zikas vīrusus, vai pat čikungunju un malāriju (kas rada lielāku risku, ja ceļo uz konkrētām valstīm).

1.Radiet vēju

Foto: Pexels.com

Gandrīz jebkura vēsma — viss, kas pārsniedz 1,6 km stundā, — ļoti apgrūtina odu lidošanu. Ja vasaras izbraucienam varat izvēlēties vēsu vietu, tas var palīdzēt novērst odu kodumus. Ventilatori ir arī lielisks preventīvs līdzeklis. Vienkārši jārada gaisa plūsma, kas vērsta uz ķermeņa lejasdaļu; odi mēdz lidot ļoti tuvu zemei, lai izvairītos no vēja, tāpēc ventilatora spēka virzīšana uz leju viņus bloķēs.

Dabiskais vējš vai ventilators noderēs daudz vairāk nekā tās ultraskaņas ierīces un lietotnes, kas tiek tirgotas kā odu atbaidīšanas līdzekļi.

2.Ja iespējams, izvairieties no odiem maksimuma stundām

Tāpat kā mēs, arī odi alkst pēc maltītes noteiktā dienas laikā. Un šiem dzīvniekiem bieži vien ir krēsla un rītausma. Tas ir tāpēc, ka vējš parasti izkliedējas, saulei lecot un rietot, kā rezultātā odi dodas baroties. Ja varat mēģināt palikt iekšā šajā laikā, kad laiks ir silts, varēsit novērst vairāk nekā tikai dažus odu kodumus.

Foto: Pexels.com

3.Centieties, lai ķermenis nesakarst

To var vieglāk pateikt nekā izdarīt vasarā, taču odus pievelk feromoni, kas izdalās sviedros. Tas var atšķirties dažādiem cilvēkiem. Daži cilvēki, piemēram, piesaista odus neatkarīgi no tā, ko viņi dzer, ēd vai valkā. Tomēr, jo vairāk darīsiet, lai nebūtu svīšanas, jo īpaši odu laikā, jo labāk.

Foto: pixabay.com

4.Valkājiet cieši austas, gaišas krāsas drēbes

Odi nevar iekļūt apģērbā, kuram ir ļoti ciešs audums. Lai gan kokvilna un lins parasti nav bruņas pret odu kodumiem, jo daudzas sintētiskās šķiedras, īpaši augsto tehnoloģiju sporta apģērbs, mēdz būt pietiekami cieši austas, lai izvairītos no kukaiņiem. Jebkurš apģērba gabals, kas nodrošina aizsardzību pret sauli, būs arī pietiekami blīvs, lai novērstu odu kodumus, it īpaši, ja izvēlaties garām piedurknēm un starām.

Odi arī izmanto savu redzi, lai meklētu pārtikas avotus dienasgaismas stundās. Tā kā viņi lido ļoti tuvu zemei, viņi mēdz atrast mērķus, meklējot lietas, kas kontrastē ar horizontu. Tumšā krāsa izceļas, bet gaišās krāsas odiem ir mazāk pievilcīgas.

5.Ļaujiet savai sirdij atvilkt elpu

Foto: Depositphotos

Oglekļa dioksīds (CO2) ir galvenais, ko odi meklē, lai noteiktu pārtikas avotus. Un, kad mūsu sirdsdarbība ir paaugstināta, ķermenis ražo vairāk CO2. No fiziskām aktivitātēm līdz alkohola dzeršanai un pikantu ēdienu ēšanai, jebkas, kas paātrina vielmaiņas ātrumu, palielinās CO2 ražošanu un padarīs odiem neatvairāmu. Diemžēl liekais svars vai grūtniecība var palielināt jūsu CO2 izdalīšanos. Ja atrodaties brīvā dabā un zināt, ka jūsu sirdsdarbība būs strauja, noteikti valkājiet aizsargtērpu vai uzklājiet repelentu, lai novērstu kukaiņu kodumus.

6.Atbrīvojieties no stāvoša ūdens ap māju

Foto: pixabay.com

Ir dažādi odu veidi, un odi, par kuriem uztraucamies pilsētu teritorijās, parasti ir tie, kas tiek rodas pašu pagalmā. Odi var viegli vairoties nelielos ūdens traukos, piemēram, vannā vai pat ūdenī, kas atrodas pie augiem. Odi var vairoties pagalmā. Dariet visu iespējamo, lai nebūtu stāvoša ūdens, lai samazinātu iespēju, ka mājvietā krājas daudz odu, kas būs gatavi kost.

7.Apsveriet iespēju sastādīt augus, kas atbaida odus

Šai nevajadzētu būt vienīgajai odu apkarošanas stratēģijai, taču ir daži augi, kas atbaida odus - citronella, lavanda, citronzāle, kliņģerītes un baziliks. Ja šo augu būtu pietiekami daudz, tas varētu mainīt odu daudzumu īpašumā.

Foto: pixabay.com

Vienkārši saglabājiet reālas cerības par to, ko augi var un ko nevar. Lai gan tie var palīdzēt samazināt odu skaitu mājvietā, pat ja tie ir sastādīti lielos daudzumos, šo augu iedarbība nebūtu pietiekama, lai odus pilnībā novērstu.

Foto: pixabay.com

Tas pats attiecas uz svecēm un eļļām. Lai gan tie ir dabiski kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi, tie darbojas tikai tad, ja to smarža vai dūmi nokļūst starp cilvēku un odu. Tātad, ja aizdedzat tikai lāpas, kas atrodas nelielā attālumā no zemes, tās neko daudz nepalīdzēs, lai novērstu odu kodumus.

8.Izvairieties no aromātiskiem produktiem

Foto: pixabay.com

Tas var būt grūti, taču noteikti ir vērts mēģināt, ja odu ir briesmīgi daudz. Jebkuras smaržīgas smaržas, losjoni vai ziepes var piesaistīt odus. Ja vēlaties samazināt odus, kopumā izvairieties no aromātiskiem produktiem.

Kā atpazīt ērces suņiem, lasiet šeit.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.