Ērces suņiem: kā tās atpazīt un ārstēt kodumus

© Foto: pixabay.com

Nav nekas neparasts, ja sunim pamanāt ērces. Šie nepatīkamie parazīti ļoti prasmīgi pieķeras suņa kažokam, pat ja dara visu iespējamo, lai no tām izvairītos.

Par laimi, ir vienkārši veidi, kā palīdzēt novērst un ārstēt ērču kodumus suņiem, raksta purina.co.uk.

Kas ir suņu ērces?

Foto: pixabay.com

Ērces ir astoņkājaini parazīti, kas iekož sunim, lai dzertu viņa asinis. Lai gan suņu ērces ir ļoti niecīgas, tās var uzbriest līdz pat zirņa izmēram, kad tās ir pieķērušās sunim vai ielīdušas mutes dobumu ādā.

Ir vairāki ērču veidi, kas var ietekmēt suņu veselību, tostarp suņu ērces, aitu ērces un ežu ērces. Tās var iekost arī cilvēkiem, un dažas ērces var pārnēsāt slimības.

Kā var pamanīt ērces uz suņa?

Foto: pixabay.com

Suņu ērces ir pietiekami lielas, lai tās būtu redzamas, it īpaši, ja tās jau ir piekodušās - tad tās var izskatīties kā mazas kārpas, un, rūpīgāk apskatot, var redzēt arī viņu kājas. Parasti tās atradīsit ap suņa galvu un kaklu — vienkārši suņa kažokā velciet ar pirkstiem gar ādu, kamēr sajutīsiet ērci. Kodumi suņiem var izraisīt kairinājumu un apsārtumu.

Labākais laiks, lai pārbaudītu, vai suni nav ērču, ir tiklīdz esat atgriezies no ikdienas pastaigām. Noteikti pārbaudiet, vai nav izciļņu un pumpu, jo ērces parasti ir līdzīgas nelielām pumpiņām (ko dažkārt var sajaukt ar nelielu ādas pietūkumu vai ādas sabiezējumu).

Galvenās pārbaudāmās vietas ir galva, kakls, ausis un pēdas, jo tās ir visbiežākās ērču vietas.

Ērces var sākt pārnēsāt slimības jau pēc 24 stundām, tāpēc ir svarīgi tās pēc iespējas ātrāk atrast un izņemt, lai samazinātu potenciāli kaitīgo organismu pārnešanas risku.

Ērces noņemšana no suņa var būt sarežģīta, jo ir svarīgi, lai izņemtu visu ērci, neatstājot tās mutes dobumos vai suņa ādā, jo tas var izraisīt infekciju. Ja neesat pārliecināts, kā noņemt ērci, vai ir grūti to visu dabūt ārā, nogādājiet suni pie veterinārārsta.

Kas būs nepieciešams, lai sunim noņemtu ērces

Pirms sākat izņemt ērci no suņa, būs jāveic dažas lietas, lai atvieglotu procesu un novērstu iespējamu inficēšanos.

  • Ērču noņemšanas rīks.
  • Vienreizlietojamie cimdi.
  • Suņiem draudzīgs dezinfekcijas līdzeklis.
  • Papildu pāris roku, lai suns nekustētos.
  • Burciņa ar vāku.

Kā noņemt suņu ērces?

1.solis: uzvelciet cimdus

2.solis: turiet suni stabili

3.solis: laiks izmantot ērču noņemšanas rīku

4.solis: uzmanīgi izvelciet ērci

5.solis: izmetiet ērci

6.solis: dezinficējiet zonu

7.solis: sekojiet līdzi savam suni

Kā novērst suņu ērces?

Foto: pixabay.com

Ja dzīvojat apgabalā, kurā ir vairāk ērču, labākais veids, kā tās novērst, ir veterinārārstu apstiprinātas ārstēšanas metodes. Procedūras, kaklasiksnas un dažreiz pat tabletes var palīdzēt, vai nu atvairīt suņu ērces vai arī tās nogalināt, ja tās pieķeras sunim.

Padariet suņu ērču pārbaudi par ikdienas sastāvdaļu. Kopjot savu suni, pavērojiet, vai nav pazīmes, lai varētu ērces agri noķert.

Vai suņu ērces ir bīstamas?

Foto: pixabay.com

Ja sunim ir ērces, tad parasti nekādu kaitējumu tās nenodarīs. Tomēr, lai gan ērces pašas par sevi nav bīstamas, dažreiz tās var pārnēsāt slimības no citiem dzīvniekiem.

Piemēram, ērces var pārnēsāt Laimas slimību. Tad tā būs jāārstē veterinārārstam, kā arī jāatbrīvojas no ērcēm. Laimas slimība var būt arī uz cilvēkiem, tādēļ, ja piesūkusies ērce un jūtaties slikti, apmeklējiet ģimenes ārstu.

Ja sunim ir iekodusi ērce un jūs par to uztraucaties, apmeklējiet veterinārārstu, lai saņemtu papildu padomu.

Vai suņu ērces var iekost cilvēkiem?

Foto: pixabay.com

Daudzu veidu ērces ir vienalga, pie kāda dzīvnieka tās pieķeras, tostarp arī pie cilvēkiem. Kad noņemat ērces no sava suņa, mēģiniet pārliecināties, ka tās nepieķersies pašiem.

Cilvēkiem var iekost arī suņu ērces. Kodumi var izraisīt kairinājumu vai dažos gadījumos pārnēsāt slimības.

Ja ir piesūkusies ērce, droši noņemiet to, nekādā gadījumā neatstājot mutes daļu. Lai būtu droši, ka esat ticis sakosts, nevilcinieties apmeklēt savu ģimenes ārstu, pat ja jūtaties labi.

Ērces noteikti ir kaut kas tāds, ko mēs nevēlamies sastapt ne savam sunim, ne pašiem, taču, ja tās pamanāt, process ir vienkāršs - droši tās noņemiet un sazinieties ar veterinārārstu vai ārstu, lai saņemtu padomu.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.