Kas jāēd, lai nodzīvotu līdz 100 gadiem

© Foto: Depositphotos

Ēdienkarte var būtiski ietekmēt ilgmūžību. Mēs visi vēlētos nodzīvot līdz 100 gadiem ar labu veselību, taču izdomāt, kā to sasniegt, var būt grūti.

Saskaņā ar SheFinds teikto, laba lieta, ar ko sākt, ir pievienot ēdienkartei dažus pārtikas produktus, kas ir bagāti ar uzturvielām.

Vislabākie pārtikas produkti ilgmūžībai ir lapu zaļumi, rieksti, ogas, veseli graudi un treknas zivis.

1.Lapu zaļumi

Foto: pixabay.com

Lapas ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, un tās palīdz cīnīties ar hronisku iekaisumu un oksidatīvo stresu, kas ir divi faktori, kas saistīti ar novecošanos.

Zaļumi ne tikai atbalsta vispārējo veselību, bet arī veicina zarnu veselību un palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, samazinot hronisku slimību risku, kas var ietekmēt dzīves ilgumu.

2.Rieksti

Foto: pixabay.com

Rieksti ir pilni ar labiem taukiem, olbaltumvielām un šķiedrvielām, kas palīdz samazināt sirds slimības un uzturēt normālu holesterīna līmeni. Regulāra riekstu lietošana ir saistīta ar iekaisuma samazināšanos un smadzeņu veselības uzlabošanos, kas ir svarīgi faktori pozitīvai novecošanai, kognitīvo funkciju uzturēšanai un ilgākai, veselīgākai dzīvei.

3.Ogas

Foto: pixabay.com

Ogas ir superēdiens, jo satur lielu daudzumu antioksidantu, piemēram, antocianīnu, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un samazina slimību risku.

4.Veseli graudi

Foto: pixabay.com

Veseli graudi, tostarp brūnie rīsi, kvinoja, auzas un pilngraudu graudi, spēlē izšķirošu lomu gremošanas sistēmas veselības uzturēšanā, it īpaši vecākiem cilvēkiem. Graudi palīdz kontrolēt holesterīnu un cukura līmeni asinīs, samazinot risku saslimt ar hroniskām slimībām, piemēram, 2. tipa diabētu un sirds slimībām, kas, iespējams, pagarina dzīvi.

5.Taukainas zivis

Foto: Depositphotos

Treknās zivis, piemēram, lasis, skumbrija un sardīnes, satur daudz omega-3 taukskābju, kas palīdz atbalstīt sirds veselību, pazeminot triglicerīdu līmeni, asinsspiedienu un samazinot aritmijas risku.

Regulāra zivju ēšana var arī palīdzēt novērst iekaisumu organismā, atbalstīt smadzeņu veselību un samazināt demences attīstības iespējamību.

Piemēram, kāds Grieķijai piederošās Ikarijas salas iedzīvotājs (sala pazīstama ar savu lielo simtgadnieku skaitu) stāstīja par salinieku uzturu, kas palīdz viņiem pagarināt mūžu. Viņu ēdienkartē ietilpst pākšaugi, veseli graudi, garšaugi, ķiploki un rieksti.

Stāstu “Ikarija - sala, kur cilvēki aizmirst nomirt” lasiet šeit.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.