© Publicitātes foto

 Ja kādreiz esi vēlējies sajust savas bērnības vasaras smaržu ikdienā, ir vērts izmēģināt kādu no neparasto parfīmu zīmoliem - eksistē ražotāji, kas veido visai intriģējošus aromātus, kas ir tālu no klasiskajām ziedu un vaniļas kompozīcijām.

Kaķēnu spalva, zīdaiņi, pērkons, dārzs pēc lietus un kondensēts piens ir tikai daži no zīmola Demeter Fragrance piemēriem. Zīmolam ir arī atsevišķa horoskopa zīmju kolekcija un pat vampīra smaržas. Kanādiešu zīmols Zoologist izstrādājis veselu virkni dzīvniekiem un kukaiņiem veltītu smaržu - jūraszirdziņš, lauku pele, kode un tyrannosaurus Rex.

Kurš gan vēlas smaržot pēc miruša dzīvnieka, pelējuma un kafijas - acīmredzot daudzi, jo īpašu un, maigi izsakoties, “neparastu” smaržu aromāti kļūst aizvien pieprasītāki. Nišas parfīmi vairs nav tik savrupas smaržas, to popularitāte strauji pieaug un ir vesela industrija, kas cenšas radīt interesantus un savdabīgus nevis “skaistus” aromātus. Ne visi vēlas smaržot pēc rozēm un viegli atpazīstamiem parfīmiem, tagad tava smarža vairāk līdzinās unikālam parakstam.

Publicitātes foto

Ja vadošie eksperti par trenda noti šogad un tuvākajā nākotnē ir nosaukuši vaniļu, tad provokatīvajās smaržās modē ir princips “jo trakāk jo labāk” - masu aromātu pārdošanu lielākoties veicina slavenību reklāmas kampaņas, savukārt nišas smaržas vilina ar nosaukumiem (Dead Dinosaur - beigts dinozaurs latv.val.) un pavisam neierastām notīm kā piemēram darva, dzintars, benzīns, augsne u.c.

Te būs trakākās un dīvainākās smaržas, kas līdz šim ir radītas. Lielākoties zīmoli piedāvā iegādāties maza tilpuma izmēģinājuma flakonus, kas šādu aromātu izvēloties, ir prātīga opcija.

Harvest Mouse, Zoologist, 60ml $ 175,00

Publicitātes foto

Dīvainākā nots - siens. Zīmolam ir vesela virkne dzīvnieku, kas iedvesmojuši to radītāju Viktoru Vongu (Victor Wong) tostarp govs, zilonis, bite, kalmārs u.c. Parfimēra Luca Maffei radījis saules pielietu kviešu lauku aromātu, ko papildina kumelītes un sveķi.

Ink, Akro, 30ml € 80,00

Publicitātes foto

Dīvainākā nots - darva. Savu zīmolu Olivje Kresps (Olivier Cresp) dēvē par alternatīvo parfimēriju nevis nišas parfīmu. Viņam izdevies cilvēka atkarību raisošas baudas izteikt aromātu veidos - kafija, šokolāde, viskijs, sekss, tabaka un “zālīte”. Ink (tinte - latv.val.) ir parfīms tetovējumu piekritējiem.

Dead Writers, Immortal Perfumes, 9ml $ 45,00

Publicitātes foto

Dīvainā nots - veca bibliotēka. Pārējās notis - tabaka, melnā tēja, krustnagliņas u.c. Vegāns smaržu zīmols, kura mirušu rakstnieku sērijas aromāts atgādina vecas bibliotēkas smaržu. Immortal Perfumes ir arī sezonālie parfīmi un ir atrodams Fitzgerald, Jane Eyre, Frīda un nāve pēcpusdienā.

Crystal Saffron, Matiere Premiere, 100ml € 220,00

Publicitātes foto

Matière Premiere ir franču smaržu nams, ko dibinājis parfimērijas meistars Aureljēns Gišārs (Aurélien Guichard). Aromāta Crystal Saffron pamatā ir Grieķijas safrāna eļļa - reta un augstvērtīga, ko uzskata par viskvalitatīvāko safrānu pasaulē.

Cannabis Intense, Fragrance Du Bois, 100ml € 295,00

Publicitātes foto

Dīvainā nots - kaņepes. Fragrance Du Bois Cannabis Intense ir 2020.gada koksnains un dzintarains unisex aromāts, kura autors ir Shadi Samra. Parfīma notis ir kardamons, kaņepes, safrāns un muskatrieksts, kā arī ciedrs, smaržo kā sausa zāle un ir valkājamas ziemā.

Funeral Home, Demeter, 100ml $ 37,80

Publicitātes foto

Zīmola apbedīšanas nams smaržo pēc neļķēm un krizantēmām un sākotnēji parfimēra Christopher Gable nodoms bija radīt ziedu dušas aromātu, taču galarezultātā tapa smaržas, kas atgādināja viņa paša vectēva bēres.

Wandervogel, 27 87 Perfumes, 87ml € 175,00

Publicitātes foto

27 87 ir modernu smaržu nams no Barselonas, kas rada inovatīvus aromātus. Wandervogel apvieno Marokas piparmētru ar jūras un smilšu notīm, radot ļoti pievilcīgu aromātu.

AB Tokyo Musk, Blood Concept, 50ml € 118,00

Publicitātes foto

Blood Concept ir itāļu smaržu līnija, kas radīta, iedvesmojoties no asinīm un asins grupām - katrai asins grupai ir radīta atbilstoša smarža. Šo ekstravaganto smaržu autori ir Antonio Zuddas un Giovanni Castelli un 0 jeb I grupai ir ķimeņu, aveņu un metāliskas notis, A - tomātu lapas, anīss un baziliks, B - tējas, piparu un granātu notis, visbeidzot AB - alumīnijs, oļi, ciedrs u.c. Visi aromāti ir unisex.

Red + MA, Blood Concept, no $ 100,00

Publicitātes foto

Dīvainās notis - piens, asinis. Šā aromāta radītājs un “deguns” Antoine Lie izveidoja unisex smaržas 2012.gadā, iedvesmojoties no idejas par pirmatnējiem dzīvības šķīdumiem.

Dirt, Demeter, 100ml $ 37,80

Publicitātes foto

Dīvainā nots - mitra augsne. Vienas no zīmola zināmākajām smaržām. Smaržu notīs jūtama siena un muskusa, dzīvnieku sviedru smarža.

Paper Passion, Steidl, no € 200,00

Publicitātes foto

Modes dizaina leģenda Karls Lagerfelds (Karl Lagerfeld) kopā ar parfimēru Geza Schoen un tipogrāfu Gerhard Steid 2012.gadā radīja svaigi drukātu grāmatu aromātu. Runā, ka Lagerfelds bijis aizautīgs grāmatu mīlis, to iedvesmots arī radījis Paper Passion.

Smaržām ir sieviešu un vīriešu versija un to iepakojuma dizains arī ir Lagerfelda darbs - smaržu flakons ir ievietots grāmatā un notīs ir tipogrāfijas tinte, līme, putekļi un āda. Pēc Karla Lagerfelda nodoma šis parfīms galvenokārt lietojams, lai sev apkārt radītu patīkamu un nomierinošu atmosfēru, taču arī kā tradicionālās smaržas.

Mississippi Medicine, D.S. & Durga, 100ml $ 300,00

Publicitātes foto

Zīmola parfīms smaržo pēc dezinfekcijas līdzekļa un apsējiem ārstniecības iestādēs. Galvenās notis parfīmā ir bērzs, cipreses, priede, aldehīdi un kadiķis. Mississippi Medicine ir atsauce uz strauji augošo nāves kulta rituāliem ASV dienvidos ap 1200.gadu.

Anarchist A_, Toskovat, 115ml, € 340,00

Publicitātes foto

Rumānijas zīmola Toskovat smarža atgādina kredītkaršu, netīras naudas, priesteru drēbes un vecu grēksūdzes telpu smaržu. Smaržu autors Deivids Levs Jipa Silvinschi (David-Lev Jipa-Slivinschi) uzsver, ka parfīms radies kā kritika par kapitālismu un notīs jūtamas safrāna, muskusa, muskatrieksta un melno un rozā piparu eļļas.

Dead Dinosaur, Snif, 30ml $ 65,00

Publicitātes foto

Dīvainākā nots - benzīns. Šo aromātu radījis Ugo Charron 2022.gadā kā odu garāžas darbiem. Piemērotas gan vīriešiem gan sievietēm.

Moth, Zoologist, 60ml $ 175,00

Publicitātes foto

Moth ir 2018.gadā izlaists unisex parfīms, tā autors ir Tomoo Inaba. Notīs ir krustnagliņa, safrāns, melnie pipari, ķimenes, kanēlis, muskatrieksts un citrons. Vidējās notis ir heliotrops, mimoza, īriss, roze, jasmīns un maijpuķīte; bāzes notis ir medus, dūmi, sveķi, muskuss, ambra u.c. Vai tā varētu smaržot kode jālemj katram pašam, jo aromāts uz katra cilvēka ādas “atveras” citādāk.

Odeur 53, Comme Des Garçons, 200ml € 120,00

Publicitātes foto

Comme Des Garcons šo aromātu radījis 1994.gadā un tas drīzāk ir antiparfīms, jo radīts izmantojot nestandarta izejvielas un apvieno sevī tādas smaržu notis kā nagu laka, asfalts, dzelzs, smiltis un māls. Abstrakta kompozīcija, kas vienam var smaržot pēc sviesta, citam pēc printera tintes.

Jasmin Et Cigarette, Etat Libre dOrange, 100ml € 150,00

Publicitātes foto

Smaržo pēc svaigi atvērtas cigarešu paciņas. Līdz ar tabaku jūtamas arī siena, ciedra, dzintara, jasmīna un aprikožu notis. Jasmine Et Cigarette ir stāsts par melnbaltā kino dīvu laiku, kas ietinušās blīvos tabakas dūmos.

Copper, Comme des Garçons, 100ml € 140,00

Publicitātes foto

Copper radīts 2019.gadā un ir unisex parfīms, ko izveidojusi parfimēre Alienor Massenet. Lai gan nosaukums izklausās trakāk, šis parfīms smaržo pēc dzintara, tabakas, galbāna un ingvera ar upeņu notīm.

Frites, Idaho, sākot no $ 1,89

Publicitātes foto

Dīvainā smarža - kartupeļi frī. Destilētu Aidaho kartupeļu un ēterisko eļļu sajaukums.

Nesen veiktā valsts mēroga aptauja atklāja, ka gandrīz 90% amerikāņu uzskata, ka frī kartupeļu smarža ir neatvairāma, pārāk laba, lai pretotos. Šīs smaržas ir lieliska dāvana ikvienam, kurš nevar atteikties no frī.

Bacon, Fargginay, no $ 36,00

Publicitātes foto

Izsmalcināts un pikants kļavu un sveķu aromāts ar citrusu un ciedra notīm, kas smaržo pēc bekona un visticamāk nebūs tas parfīms, ko vilkt darba darīšanās.

Burnt Hair, Boring Company, no $100,00

Publicitātes foto

Šis ir Īlona Maska (Elon Musk) 2022.gadā radīts parfīms, izpārdots, bet vēl pieejams dažādās tālākpārdošanas vietnēs. Pats Masks šo nosaucis par vissmalkāko aromātu uz Zemes un tas ir unisex parfīms.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv