Sausa roku āda ir normāla parādība, ar kuru laiku pa laikam saskaras lielākā daļa cilvēku. Vairumā gadījumu pietiek ar mitrinošu krēmu vai losjonu un mājās pieejamiem līdzekļiem, kas palīdz novērst roku sausumu.

Taču situācijās, kad rokas izskatās pavisam neveselīgas, padoms jālūdz farmaceitam, vai arī, pamanot citus satraucošus simptomus, jākonsultējas ar ārstu. Jo sausa roku āda dažkārt var liecināt arī par nopietnām veselības problēmām. Taču, ja roku āda kļūst sausa un raupja tieši ziemas sezonā, visticamāk, pie vainas ir laikapstākļi vai citi vides faktori.

Kā novērst ādas izžūšanas riskus un kā roku ādu pareizi kopt, skaidro “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka.

Ūdens zudums ādas virsējā slānī

Publicitātes foto

Sausas ādas simptomi var atšķirties atkarībā no vecuma, veselības stāvokļa, ādas tipa un apkārtējās vides iedarbības. Lūk, pazīmes, kas liecina par to, ka ādai nepieciešama īpaša aprūpe:

  • velkoša sajūta, nieze,
  • raupjums, plaisas,
  • zvīņošanās, neveselīgi bāls ādas tonis.

Sausa āda ir saistīta ūdens zudumu ādas virsējā slānī, un to var izraisīt:

  • sauss gaiss, ko veicina centrālā apkure, telpu sildītāji,
  • vide - auksti, vējaini apstākļi, zems mitruma līmenis gaisā,
  • pārāk bieža mazgāšanās, ādas beršana, ilgas dušošanās vai vannošanās karstā ūdenī, kā arī pārmērīga ādas skrubēšana,
  • nepiemēroti mazgāšanas līdzekļi - daudzas populāras ziepes, roku mazgāšanas līdzekļi ir izstrādāti tā, lai attīrītu ādu no taukiem, to sausinot,
  • ādas slimības - tiem, kam ir kāda ādas slimības, piemēram, atopiskais dermatīts (ekzēma) vai psoriāze, biežāk ir sausa roku āda,
  • citu slimību ārstēšana - nereti pēc vēža ārstēšanas, dialīzes vai noteiktu medikamentu lietošanas veidojas sausa, sabiezējusi āda,
  • novecošanās āda pakāpeniski kļūst plānāka un izstrādā mazāk tauku, kas nepieciešami, lai āda saglabātu mitrumu.
Vajadzētu paturēt prātā, ka ādu sausina arī, piemēram, karstā gaisa roku žāvētāji sabiedriskās vietās.

Jā, visticamāk vairumam to lietošana nebūs ikdiena, tomēr tiem, kam jau ir sausa āda, būtu jāizvairās arī no epizodiskas šo ierīču izmantošanas.

Lielākie riska faktori

Publicitātes foto

Medmāsām vai ārstiem, kuri daudz mazgā rokas vai vairākas reizes dienā lieto roku dezinfekcijas līdzekli, biežāk nākas saskarties ar sausas roku ādas problēmu. Arī citu profesiju pārstāvju, piemēram, trauku mazgātāju vai frizieru roku ādai var būt lielāka nosliece uz sausumu, ko izraisa atkārtota ķīmisko vielu un ziepju iedarbība.

Sausa roku āda kāda dzīves posmā vai situācijā var rasties ikvienam, taču lielāks risks iedzīvoties sausas ādas problēmās ir:

  • vecumā virs 40 gadiem, kad ādas spēja saglabāt mitrumu sāk samazināties,
  • strādājot dabā aukstos, vējainos apstākļos,
  • ja darbs vai ikdiena prasa biežu roku mazgāšanu,
  • ja ir noteiktas slimības vai stāvokļi, piemēram, hipotireoze, diabēts vai nepietiekams uzturs,
  • ne mazāk nozīmīgs ir arī dzīvesveids un stress, ko piedzīvojam ikdienā - kā zināms, stress var nelabvēlīgi ietekmēt veselību, izraisīt virkni simptomu, tostarp mazināt ādas aizsargspēju.
Sausa āda pati par sevi parasti nav bīstama veselībai, tomēr, tā var sākt plaisāt, radot sāpes, lielākus plīsumus līdz pat asiņošanai.

Sliktākajā gadījumā, ja āda netiek kopta, var rasties ādas veselības problēmas, piemēram, atopiskais dermatīts. Turklāt plaisas ādā ir kā vaļēji vārti infekcijas iekļūšanai organismā.

PROFILAKSE ROKU ĀDAS VESELĪBAI

- Mitriniet roku ādu

Publicitātes foto

Mitrinošs līdzeklis palīdz saglabāt mitrumu ādā un uzturēt veselīgu ādas aizsargbarjeru. Noteikti lietojiet mitrinošu līdzekli, kādu brīdi pirms došanās ārā.

- Ierobežojiet ūdens peldes

Publicitātes foto

Samaziniet vannā vai dušā pavadīto laiku līdz 10 minūtēm. Izmantojiet siltu, nevis karstu ūdeni.

- Lietojiet maigu mazgāšanās līdzekli

Publicitātes foto

Izmantojiet mitrinošu mazgāšanas līdzekli bez smaržvielām un alerģiju izraisošām vielām, īpaši, ja mazgājat rokas bieži. Rūpīgi tās noskalojiet un nosusiniet (neberziet!). Klājiet mitrinošu krēmu, kamēr āda vēl ir mitra - tā tas labāk uzsūksies.

- Valkājiet cimdus

Publicitātes foto

Aukstajā gadalaikā ir īpaši svarīgi sargāt roku ādu no vēja un sala, tāpēc neizturieties vieglprātīgi pret cimdiem. Dažiem tie šķiet vien traucējošs aksesuārs - kāpēc ņemt līdzi, ja cimdi tik bieži pazūd, turklāt rokas var sabāzt kabatās? Var, tomēr cimdi ir paredzēti tieši roku aizsardzībai un rūpēm par veselību.

- Dzeriet, kad slāpst

Publicitātes foto

Katru dienu lietojiet pietiekamā daudzumā ūdeni, lai visi ķermeņa audi, tostarp āda, būtu labi hidratēti.

6 IETEIKUMI PRET SAUSU ROKU ĀDU

- Mitrinoši līdzekļi

Publicitātes foto

Pēc katras roku mazgāšanas ieteicams lietot mitrinošu krēmu, lai palīdzētu atjaunot ādas dabisko mitrumu. Ir arī vairākas eļļas, piemēram, kokosriekstu eļļa, kas var dot labu rezultātu.

- Ādas atveseļošana naktī

Publicitātes foto

Īpaši sausu roku ādu var mēģināt ārstēt, dodoties gulēt. Vispirms rokā bagātīgi jāiemasē mitrinošu krēmu un tad jāuzvelk plāni cimdiņi - šāda metode palīdz mitrinošajam līdzeklim iedarboties visas nakts garumā.

- Alveja

Publicitātes foto

Alveja ir izplatīta daudzu ādas kopšanas produktu sastāvdaļa, jo tai piemīt pretiekaisuma īpašības. Alveju var uzklāt uz ādas kā dabisku, drošu mitrinātāju.

- Nē ziepēm!

Publicitātes foto

Ķīmiskās vielas, kas bieži sastopamas ziepēs, arī var veicināt roku ādas izžūšanu, tādēļ roku mazgāšanai labāk izvelēties saudzīgus, mitrinošus šķidros roku mazgāšanas līdzekļus. Īpaši ieteicama ziemas periodā ir dušas eļļa, kas der gan roku, gan ķermeņa mazgāšanai.

- Gaisa mitrināšana telpās

Publicitātes foto

Gaisa mitrināšana var labvēlīgi ietekmēt ādas aizsardzību pret izžūšanu, ja ir ilgstoši jāuzturas telpās, kur ir sauss gaiss. Parasti vislabākā vieta gaisa mitrinātājam ir pie gultas, taču to var novietot arī jebkurā citā vietā.

- Neapstrādātas vai vārītas auzas

Publicitātes foto

Pievienojot vannai neapstrādātas vai vārītas auzas, tās var palīdzēt atjaunot ādu. Auzas var piebērt vai nu nelielā bļodā, kur pievienota eļļa, piemēram, olīveļļa, vai arī tieši vannas ūdenī.

BŪTISKĀKIE VITAMĪNI ĀDAS LĪDZSVARA UZLABOŠANAI

Publicitātes foto

- D3 vitamīns

Tā trūkums var ietekmēt imunitāti, līdz ar to arī ādas aizsargspēju.

- Hialuronskābe un naktssveces eļļa

Hialuronskābe palīdz uzturēt ādu mitrinātu, savukārt naktssveces eļļa ar omega-6 taukskābēm veicina dabīgu mitrināšanu un dziļāku ādas barošanu, uzlabojot elastīnu un ādas stāvokli kopumā. Tie ir sevišķi noderīgi ziemā, lai uzturētu veselīgu un mīkstu ādu.

- A vitamīns

Tā lietošana var pasargāt ādu no izžūšanas un padarīt to elastīgāku.

- Papildus ieteicams uzņemt cinku, E vitamīnu, selēnu, C vitamīns palīdzēs labāk uzsūkties un veicinās audu atjaunošanos, B grupas vitamīni regulēs ādas tauku un mitruma līmeni.

Kad meklēt ārsta palīdzību

Lielākoties sausas ādas problēmas labi reaģē uz dzīvesveida izmaiņām un mājās lietotiem ādas kopšanas krēmiem vai losjoniem. Lietderīgi ir prasīt padomu farmaceitam, jo aptiekās ir pieejami droši līdzekļi gan ikdienas roku ādas kopšanai, gan situācijām, kad jau nepieciešams līdzeklis ar ārstnieciskām īpašībām. Tiesa, dažkārt patiešām var būt nepieciešama ģimenes ārsta vai dermatologa konsultācija, piemēram, ja:

- jau izmēģinājāt sev zināmos līdzekļus, taču problēma joprojām saglabājas,

- āda ir iekaisusi, sāpīga,

- diskomforts, ko rada sausa āda, izraisa miega traucējumus un traucē ikdienas gaitās,

- sausās roku ādas plaisās parādījušās infekcijas pazīmes - uztūkums, ādas krāsas izmaiņas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv