11 “superfūdi” slaidumam un veselībai

© Publicitātes foto

Dermatoloģei un preventīvās medicīnas ārstei (“Anti Aging Institute”), Rīgas Stradiņa universitātes lektorei un zinātniskai pētniecei Dr. Med. Janai Janovskai pacienti bieži jautā, kuri ir tie “superfūdi”, kas ļauj saglabāt veselību, jaunību un slaidu figūru.

Viņa piedāvā savu “superfūdu” jeb unikālo produktu TOP11, kas satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un citus veselību veicinošus savienojumus. Tie ir bagāti ar organismam nepieciešamajām uzturvielām un tos ieteicams lietot kā papildinājumu veselīgam, dārzeņiem un zaļumiem bagātam uzturam.

1. GRANĀTĀBOLI

Publicitātes foto

Viens granātābols satur 28 mg C vitamīna. Tā ir gandrīz puse no dienā nepieciešamās C vitamīna devas. Savukārt granātābola sēklās esošā ellagīnskābe un punikalagīns, kam piemīt antioksidatīvas īpašības, lieliski ietekmē ādu - palīdz uzlabot ādas atjaunošanās spējas epidermā un dermā, nodrošina ādas slāņu un šūnu atjaunošanos, izlīdzina un mitrina, kā arī ārstē dažādus ādas kairinājumus, aizsargā pret UV starojuma iespaidā radušos ādas pigmentāciju.

Granātābols ir arī lielisks šķiedrvielu avots, kas veicina zarnu trakta darbību.

2. MELLENES

Publicitātes foto

Mellenēm piemīt spēcīgas antioksidatīvas īpašības. Tajās ir ļoti maz kaloriju: 100 g melleņu satur tikai aptuveni 43 kalorijas, bet nodrošina organismu ar vitamīniem un minerālvielām, īpaši ar C vitamīnu, kāliju un dzelzi.

Mellenes cīnās pret novecošanos, jo ir bagātas ar anticianīniem - spēcīgiem antioksidantiem, kas spēj cīnīties ar brīvajiem radikāļiem.

3. ZAĻUMI UN ZAĻIE DĀRZEŅI

Publicitātes foto

Zaļumi un zaļie dārzeņi, piemēram, kāposti un spināti, satur fitoelementus, kas darbojas kā antioksidanti. Spināti ir bagāti ar vitamīnu C, tajos ir ļoti daudz šķiedrvielu, kas uzlabo gremošanu, kā arī daudz dažādu veselībai nepieciešamu minerālvielu un vitamīnu. Šie zaļie augi ir ļoti bagāti ar dzelzi, kalciju, mangānu un magniju, tajos ir ļoti daudz A, K un vairāku veidu B vitamīnu.

Arī kāposti uzturvērtības ziņā ir vieni no līderiem plašajā dārzeņu klāstā, jo satur minerālsāļus (sēru, kalciju, kāliju, fosforu), pareizai gremošanai neaizvietojamās šķiedrvielas, gremošanai nepieciešamos fermentus, enzīmus un fitoncīdus, kā arī A, C, P, K, U un B grupas vitamīnus.

Spinātos esošais beta-karotīns aizsargā pret fotonovecošanos.

4. TREKNĀS ZIVIS

Publicitātes foto

Treknās zivis ir bagātas ar Omega-3 taukskābēm jeb “labajiem taukiem, un tie mums ir nepieciešami ik dienu - gan ziemā, gan vasarā. Visplašāk zināmais Omega-3 ieguvums tiek saistīts ar samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku, taču patiesībā Omega-3 ietekmē pozitīvi visu organismu. Trekno zivju lietošana uzturā ir izcils veids, kā uzlabot arī savu hormonālo veselību un ādas kvalitāti.

Omega-3 veicina labu veselību absolūti ikvienam, jebkurā vecumā.

5. KURKUMA

Publicitātes foto

Kurkuma satur kurkumīnu, kas aizsargā pret fotonovecošanos (izlīdzina sīkās krunciņas un samazina poras) un iekaisumu (cīnās ar problemātisku ādu). Tās sastāvā ir arī dzelzs, mangāns, kālijs, B6 vitamīns un šķiedrvielas. Kurkumai piemīt spēcīga pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība, tā palīdz aknu attīrīšanā, gremošanas uzlabošanā, atvieglo galvassāpes, samazina holesterīna līmeni, kā arī ir lielisks antidepresants.

Kurkumai ir arī pretvēža īpašības - tā samazina metastāžu veidošanos un jaunu asinsvadu parādīšanos audzējos.

6. ZAĻĀ TĒJA

Publicitātes foto

Zaļajā tējā esošie katehīni, kas ir daudz spēcīgāki antioksidanti nekā zināmie C un E vitamīni, palīdz cīnīties ar fotobojājuma ietekmi uz ādu - tumšiem ādas plankumiem, kas rodas kaitīgo saules staru iedarbības rezultātā (lentigo tipa pigmentācija).

Zaļā tēja satur organismam svarīgas aminoskābes, mikroelementus un minerālvielas.

7. PĒTERSĪLIS

Publicitātes foto

Pētersīļos ir daudz dzelzs, K vitamīna, kas ir svarīgs labai kaulu veselībai, kālija, kalcija, mangāna, kā arī antioksidējoši vitamīni - A vitamīns, beta-karotīns, C un E vitamīni. Pārsteidzoši, ka ½ tases pētersīļu satur gandrīz visu no dienā nepieciešamās C vitamīna devas. Pētersīlis palīdz kontrolēt holesterīna līmeni asinīs un var aizsargāt no brīvo radikāļu izraisītām saslimšanām un pat vēža.

Pētersīļi satur maz kaloriju: 100 gramos svaigu lapu ir apmēram 36 kalorijas.

8. OLAS DZELTENUMS

Publicitātes foto

Olas dzeltenums ir vērtīgs D vitamīna, A vitamīna un antioksidantu avots.

Olā ir visas dzīva organisma attīstībai nepieciešamās uzturvielas.

9. KOKOSRIEKSTU EĻĻA

Publicitātes foto

Kokosriekstu eļļu var lietot ne tikai iekšķīgi, bet arī lokāli uz ādas, izmantot matu kopšanai, nagu kutikulas mīkstināšanai. Kokosriekstu eļļai piemīt pretmikrobu, pretsēnīšu un pretvīrusu īpašības.

Kokosriekstu eļļa ir viens no bagātīgākajiem piesātināto taukskābju avotiem, jo gandrīz 90% no tās sastāvā esošajām taukskābēm ir piesātinātās.

10. FERMENTĒTI PRODUKTI

Publicitātes foto

Fermentēti pārtikas produkti ir vērtīgs probiotiku avots. Probiotikas, kas satur dzīvotspējīgas labvēlīgās baktērijas, palīdz ne tikai līdzsvarot sliktās baktērijas zarnās, bet arī attīrīt ķermeni no nevajadzīgiem vielām un uzlabot vispārējo imunitāti.

Fermentēti produkti ir bagātīgs enzīmu avots - tie nepieciešami, lai sagremotu, absorbētu un izmantotu ar ēdienu uzņemtas uzturvielas.

11. KAKAO

Publicitātes foto

Neapstrādāts kakao satur resveratrolu, vienu no spēcīgākajiem dabā esošajiem antioksidantiem, kā arī anandamīdu, kas uzlabo garastāvokli, rada garīgās labsajūtas un laimes sajūtu.

Kakao palīdz regulēt enerģijas izmantošanu, mazinot apetīti un paātrinot tauku šķelšanās procesu.

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?