© Publicitātes foto

Vai tu bieži aizdomājies par savu stāju? Cik reizes pēdējā gada laikā tu esi apstājusies pie spoguļa un pavērojusi, kā tu stāvi, kā jūtas tavi pleci un cik taisna ir tava stāja? Šajā rakstā es pastāstīšu, kādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību stājai gan no veselības, gan psihoemocionālā viedokļa. 

Stāja un veselība

Publicitātes foto

Mana mantra ir “kā tu stāvi - tā tu dzīvo”, jo stāja ietekmē tavu veselību vistiešākajā veidā. Ir vairāki stājas tipi, bet viena no populārākajām deformācijām, īpaši ofisa darbiniekiem vai zobārstiem, skaistumkopšanas speciālistiem (sēdošs dzīvesveids un darbs, kur ilgstoši jābūt konkrētā pozā) ir noapaļoti pleci, tātad arī saīsināti krūšu muskuļi, kas bieži nāk komplektā ar nelielu kūkumu muguras augšdaļā. Ja tevi neuztrauc vizuālais aspekts, tad noteikti būtu jāpadomā vismaz par veselību. Kas notiek, ja cilvēkam ir šāda tipa stāja? Ja cilvēks ir sakumpis uz priekšu un krūšu muskuļi saīsinās, tad cieš arī svarīgie orgāni, kas atrodas šajā zonā (sirds, plaušas, diafragma).

Publicitātes foto

Ārstu vidū pat ir novērojums, ka cilvēki ar šo stājas tipu var biežāk un smagāk slimot ar elpceļu saslimšanām, jo valda saspringums plaušu - diafragmas rajonā. Ne velti pie klepus bieži iesaka veikt krūškurvja masāžu un izvingrināšanu, lai veicinātu labāku asinsriti konkrētajā zonā. Otrs veselības aspekts, parasti pie deformētas stājas - tiek nepareizi noslogoti muskuļi un rodas dažādi saspringumi -visbiežāk plecos, kas var pāriet hroniskās sāpēs.

Ja tu nepareizi stāvi - visdrīzāk tu arī nepareizi sēdi un elpo - jo ķermenī viss ir saistīts ar visu.

Un manā novērojumā darbā ar klientiem ir, ka visa pamatā ir stāja un elpošana, tad pārējais. Ja tu iesi uz sporta zāli, bet nepildīsi vingrinājumus stājai un nemācēsi elpot visā ķermenī -rezultāti nebūs tik jaudīgi.

Publicitātes foto

Stāja un veiksme

Vai zināji, ka tieši ķermeņa valoda un stāja neapzinātā līmenī rada pirmo iespaidu par tevi? Ir veikti vairāki pētījumi, kur darba pārrunās ierodas vairāki kandidāti, savukārt pretim sēž arī psihologs, kas izvērtē KĀ cilvēks ienāk telpā, stāv, sēž. Savus ķermeņa impulsus mums ir gandrīz nereāli pilnībā kontrolēt. Un daudzos gadījumos darbu dabūja tieši cilvēki ar pārliecinošāku stāju. Kāpēc tā? Pirmais iespaids jebkuram par otru rodas jau pirmajās sekundēs, pirms mūsu prāts ir sācis situāciju loģiski analizēt.

Publicitātes foto

Tas notiek zemapziņas līmenī. Un, ja cilvēku nevar “nolasīt”, ja viņš ir “aizvērts” un nepārliecināts - tas impulsu līmenī rada neuzticību, liekas, ka otrs kaut ko slēpj, ka nav droši viņam uzticēties. Tātad stāja tev var palīdzēt vairāk sasniegt dzīvē un dot sev iespējas. To var izmēģināt pavisam vienkārši - tuvākās 3 dienas, kad ej cilvēkos, piefiksē KĀ tu stāvi, kā tu ej, kā tu “turi sevi”. Ievelc dziļu elpu, pastiepies uz augšu, pavelc plecus uz leju un atpakaļ un sajūti, ka tava mugura ir kā mūra siena - stabila un spēcīga. Vēro apkārtējo reakciju un kā izdodas panākt lietas.

Stāja un psihosomatika

Publicitātes foto

Šis, manuprāt, ir vissvarīgākais faktors par stāju. Jo pārsvarā cilvēkam deformējas stāja nepareizu kustību, ieradumu, kā arī emociju dēļ. Izjūtot bēdas, skumjas, bailes - mums automātiski gribas aizvērties - savilkt sevi kamoliņā un noslēgties, lai šķietami pasargātu sevi no “lielās, ļaunās pasaules”. Šajās emocijās nekad impulsu līmenī negribas cēli iztaisnoties, tieši otrādi - pleci savelkas uz augšu un priekšu, un mugura paliek noapaļota. Cilvēki, kas bieži izjūt šīs emocijas - bieži ir ar uzrautiem un noapaļotiem pleciem. Un šī poza nepazinātā līmenī arī tev dod impulsu - spoguļo atpakaļ šīs emocijas - bailes, skumjas utt.

Sanāk apburtais loks! Ko tad darīt? Mēs varam gudri apmānīt savu nervu sistēmu un reakcijas. Vajadzēs tikai nedaudz pacietības un regularitāti. Sākumā nebūs viegli, bet pietiks ar maziem un soļiem dienu no dienas. Situācijā, ja tev ir šī stāja vai minētās emocijas pie tevis ir biežs viesis, tu katru dienu 1-5 minūtes veic vingrinājumu ar muguras iztaisnošanu, kas bija augstāk “stāja un veiksme” sadaļā. Bet tajā pat laikā - vērs fokusu, nevis uz to kā citi reaģēs, bet kā tu jūties. Pat ja tevī ir bailes vai skumjas, pirms stresa situācijām utt.- pamēģini šo iztaisnošanās un dziļas elpas visā ķermenī metodi. Esot šajā pozā, vēro savas sajūtas un pamani savas domas - vienkārši piefiksē tās. Es garantēju, ka šādi apzināti stāvot, jau pēc dažām minūtēm pārņems sajūta, ka tu esi savā spēkā, pieaugs sajūta “es varu”.

Publicitātes foto

Mūsu ķermenis kā dators, kas ir pieradis refleksu, impulsu un reakciju veidā mentāli un fiziski (ar ķermeni) reaģēt uz konkrētām emocijām. Bet tu šo “sistēmu” vari gudri apiet. Ir tikai jāpieņem lēmums, ka vēlies pārmaiņas un jāsāk apzināti rīkoties. Kā tu stāvi - tā tu jūties! Atceries - uzlabojot savu stāju - tu uzlabo savas dzīves kvalitāti.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv