© Publicitātes foto

Lai arī siltie saules stari rada vēlmi iegūt zeltainu iedegumu, tomēr jāpatur prātā, ka tie ne vien veicina iedeguma veidošanos, bet arī izraisa ādā daudzus negatīvus efektus. Un iedegums ir tikai ādas atbildes reakcija uz saules kaitīgo iedarbību – izmisīgs ādas mēģinājums to absorbēt, nevis labas veselības un lieliski pavadīta atvaļinājuma rādītājs.

Kas jāzina par saules staru iedarbību, kā atšķirt un izvēlēties sev piemērotākos saules aizsarglīdzekļus, skaidro farmaceite Liene Graudiņa.

Publicitātes foto

Ultravioletie (UV) stari iekļūst dažādos ādas slāņos un veicina oksidatīvo stresu, pigmentu veidošanos, paātrina ādas novecošanos un traucē daudzus citus ādas pašatjaunošanās mehānismus. Turklāt tie var arī izraisīt nelabvēlīgu ādas veidojumu rašanos, tostarp ādas vēzi. Pēc ilgstošākas atrašanās saulē āda var kļūt ļoti dehidrēta, sakairināta, apsārtusi un pat sāpīga. Lai arī daudzus no šiem saules negatīvajiem efektiem uzreiz nav iespējams saskatīt un tie var atklāties tikai pēc vairākiem gadiem, tomēr ir būtiski ādu, kas ir cilvēka lielākais orgāns, aizsargāt jau tagad.

Lietojot saules aizsarglīdzekļus, o jūs palīdzat savai ādai saglabāt tās veselīgumu, dabiskumu un skaistumu. Saules aizsarglīdzekļu lietošana palīdz izvairīties no noturīgiem ādas bojājumiem, kas var izpausties kā grumbas un saules apdegumi.

1. DAŽĀDI FILTRI

Šobrīd ir pieejami saules aizsarglīdzekļi ar:

- fizikālajiem jeb minerālajiem saules aizsargfiltriem - tie satur minerālus (cinka oksīdu un titāna dioksīdu), kas uz ādas veido aizsargkārtu un darbojas kā spogulis, fiziski atstarojot kaitīgos UV starus. Tie neuzsūcas ādā, paliek uz tās virskārtas, tādējādi tiem ir arī mazāks risks izraisīt alerģiskas reakcijas. Tie darbojas kopš uzklāšanas brīža, tādējādi garantējot tūlītēju aizsardzību.

Vienīgais mīnuss šiem krēmiem ir tāds, ka tie ir salīdzinoši biezāki, “baltāki” un neuzsūcas ādā tik labi kā līdzekļi, kas satur ķīmiskos aizsargfiltrus.

BIODERMA Photoderm Nude Touch SPF 50+ ļoti gaišs tonēts saules aizsarglīdzeklis - minerāls saules aizsarglīdzeklis “kailas ādas” efektam. / Publicitātes foto

Minerālos filtrus saturošus līdzekļus iesaka lietot bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem ar ļoti jutīgu un alerģisku ādu, kā arī tiem, kam ir nepieciešama īpaši augsta aizsardzība pret sauli.

Publicitātes foto

- ķīmiskajiem saules aizsargfiltriem - tie ir visizplatītākie, un to saturošo līdzekļu klāsts ir ļoti plašs, tādējādi katrs var atrast sev piemērotāko atkarībā no vēlmēm un ādas tipa. Šiem filtriem, kas iesūcas ādā, saskaroties ar UV stariem, notiek ķīmiska reakcija, kas šos UV starus pārvērš siltumā. Šī iemesla dēļ ir nepieciešams noteikts gaidīšanas laiks, pirms varam droši doties saulē.

Protams, mūsdienās daudz tiek strādāts pie tā, lai arī ķīmiskos aizsargfiltrus saturošie līdzekļi būtu pēc iespējas piemērotāki jutīgai ādai un lai apvienotu vieglāku krēma konsistenci ar iespējami labāku aizsardzību pret UV stariem.

LA ROCHE POSAY krēms ar ķīmiskiem filtriem ļoti augsta plaša spektra (UVA + UVB) aizsardzībai, kā arī aizsardzībai pret infrasarkanā starojuma un piesārņojuma radītiem bojājumiem. / Publicitātes foto

- saules aizsarglīdzekļi, kas pasargā ādu no saules kaitīgās iedarbības, veicinot un uzlabojot pašas ādas dabīgo aizsargreakciju un noturību pret saules izstarotajiem stariem.

INSTITUT ESTHEDERM saules līdzekļos ietvertie filtri aizsargā ādu gan no UVA, gan UVB staru iedarbības, kā arī pārējiem gaismas spektra stariem, tāpēc aizsardzības līmeni apzīmē ar saulītēm nevis SPF. Ja UV indekss ir vidējs vai augsts (3-6), kāds tas Latvijā ir pavasarī un vasarā, piemērots būs krēms ar 2 saulītēm**, ja UV indekss ir ļoti augsts (7+), kāds tas ir siltajās dienvidu zemēs - krēms ar 3 saulītēm***. / Publicitātes foto

2. SPF LĪMENIS

Skaitlis pie SPF (Sun Protective Filter) norāda tikai līdzekļa spēju pasargāt ādu no UVB stariem, kas veicina ādas apdegšanu. Maksimālai ādas aizsardzībai ir jāpievērš uzmanība, vai līdzeklis pasargā arī no UVA stariem, kas rada bojājumus ādas dziļākos slāņos. UVB starojums tiek absorbēts ādas virsējā slānī, rada apsārtumu, veicina iedegumu, ir svarīgs D vitamīna veidošanās procesā, savukārt UVA starojums iespiežas ādā visdziļāk, bojājot vidējo slāni, veicina ādas novecošanos un grumbu veidošanos.

Publicitātes foto

Lai pareizi izvēlētos SPF aizsardzības līmeni, ir jāizvērtē vieta, kur atrodaties, gada laiks un arī ādas stāvoklis:

- Latvijā ziemas laikā lielākoties pietiek ar krēmiem, kuru sastāvā ir SPF 15-30, jo saules intensitāte ir zema. Ja ir kāds īpašs ādas stāvoklis, piemēram, nosliece uz pigmentāciju vai pēc kādām sejas procedūrām, tad pat ziemas laikā līdzeklim vajadzētu saturēt vismaz SPF 30. Tas pats attiecas arī uz došanos kalnos - neatkarīgi no gadalaika jāizvēlas līdzeklis vismaz ar SPF 30.

- Vasaras laikā viens no galvenajiem faktoriem saules aizsargkrēma izvēlē ir ādas fototips (cik gaiša vai tumša ir āda). Gaišo ādas tipu īpašniekiem ieteicams izvēlēties saules aizsargkrēmu ar SPF 50+, jo dabiski viņu āda nav gatava sevi aizsargāt no saules stariem un tā ātri apdeg. Savukārt tiem, kam dabīgi ir tumšāka āda, arī vasaras laikā SPF 30 var būt pietiekams aizsargfaktors. Papildus ādas fototipam SPF stipruma pakāpes izvēli var ietekmēt kādi specifiski ādas stāvokļi.

- Bērnu ādas aizsardzībai būtu jāizvēlas aizsarglīdzekļi, kas satur SPF 50+.

ZĪDAIŅIEM UN MAZIEM BĒRNIEM. Bioderma Photoderm Pediatrics Mineral SPF50+. Minerāls saules aizsargkrēms ar ļoti augstu aizsardzību no saules zīdaiņiem un maziem bērniem. / Publicitātes foto

Saules aizsarglīdzeklis ar SPF 15 aiztur apmēram 93% starojuma, līdzeklis ar SPF 30 - apmēram 97% starojuma, SPF 50 nodrošina 99% aizsardzību, bet neviens krēms nespēj nobloķēt 100%.

3. DAŽĀDAS FORMAS

Lai atrastu sev piemērotāko saules aizsarglīdzekli, ir jāsaprot, kāds ir jūsu ādas tips un stāvoklis:

- cilvēkiem ar taukainu sejas ādu, jāizvēlas pēc iespējas vieglākas konsistences līdzekļi - želejkrēmi vai fluīdi,

- sausas ādas gadījumā tieši pretēji - piemērotāki būs biezākas konsistences krēmi,

- izvēloties SPF līdzekli ķermenim, papildus konsistencei jāņem vērā arī tā uzklāšanas veids, piemēram, vai līdzeklis ir izsmidzināma spreja formā, kā krēms, fluīds vai eļļa, tādējādi izvēloties sev tīkamāko.

EUCERIN Transparent Dry Touch SPF30 ķermeņa sprejs ir efektīvs saules aizsardzības aerosols ķermenim, kas ir īpaši izstrādāts jutīgai ādai. / Publicitātes foto

Arī ķermeņa saules aizsargkrēmi ir pieejamas dažādās konsistencēs, līdz ar to, lai izvēlētos piemērotāko, ir jāizvērtē ādas stāvoklis un vēlamais efekts.

PHARMACERIS Sun SPF50+ aizsargājoša sausā eļļa ķermenim spēcīgai aizsardzībai pret kaitīgo UVA/UVB starojumu. Īpaši piemērots fizisku aktivitāšu laikā. Pēc produkta uzklāšanas āda paliek sausa, nav taukainas ādas sajūta. / Publicitātes foto

Izvēloties SPF saturošo līdzekli sejai un ķermenim, iespējams, sanāks izmēģināt dažādus veidus, lai saprastu, kāda konsistence un uzklāšanas veids patīk un der tieši jums.

4.DAŽĀDAS SEJAS ĀDAS VAJADZĪBAS

Publicitātes foto

Aptieku plauktos ir daudz līdzekļu tieši sejas ādai, kas ir veidoti, ņemot vārā ne tikai ādas tipu, bet arī dažādas vajadzības, pielāgoti ādai ar problēmām:

- ādai ar fotonovecošanās pazīmēm,

- aknes skartai ādai,

- ļoti maigai, jutīgai, alerģiskai ādai, kas nepanes sauli un prasa ļoti augstu aizsardzību pret UV starojumu,

- ādai ar pigmentācijas problēmām

- liekā sebuma kontrolei,

- ādai ar paplašinātiem kapilāriem, ar tendenci uz kuperozi vai rozāciju,

- sportošanai un cita veida fiziskām aktivitātēm spēcīgā saules gaismā.

Saules aizsarglīdzekļu piedāvājumā ir arī produkti ar tonējošu efektu, kas ne tikai pasargā no kaitīgajiem UV stariem, bet vienlaikus arī maskē nepilnības un izlīdzina sejas ādu.

PHARMACERIS Sun SPF50+ aizsargājoša sausā eļļa ķermenim spēcīgai aizsardzībai pret kaitīgo UVA/UVB starojumu. Īpaši piemērots fizisku aktivitāšu laikā. Pēc produkta uzklāšanas āda paliek sausa, nav taukainas ādas sajūta. / Publicitātes foto

6 soļi pareizai saules kosmētikas lietošanai

Publicitātes foto

- saules aizsargkosmētika ir jāuzklāj aptuveni 20 minūtes pirms došanās ārā,

- ilgstoši atrodoties saulē, aizsargkrēms jāatjauno ik pēc 2-3 stundām,

- saules aizsarglīdzeklis ir jāatjauno arī pēc peldes vai intensīvas svīšanas, jo, lai arī līdzeklis var būt ūdensnoturīgs, tomēr tas ar laiku noskalojas,

- uzklājot saules aizsarglīdzekli, nevajag aizmirst arī par tā uzklāšanu uz ausīm,

- UV stari tiek cauri arī mākoņiem, tāpēc arī dienās, kad debesis ir apmākušās, ir jālieto saules aizsarglīdzekļi,

- saules aizsargkrēmu nepieciešams lietot neatkarīgi no tā, vai atrodaties ārā vai iekštelpās, jo UVA starojums var izlauzties cauri arī stiklam (tas attiecas gan uz māju, gan automašīnu logiem).

Ja tomēr ir sanācis saulē apdegt, vēlams izvēlēties dekspantenola putas vai alvejas gelu, kas palīdzēs ādu ātrāk nomierināt un intensīvi to reģenerēs.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv