Pavasaris ir liels pārbaudījums matu veselībai un skaistumam, jo pēc rudens/ziemas sezonas, bijuši pakļauti temperatūras izmaiņām, vides piesārņojumam un gaisa mitruma izmaiņām, tie var kļūt sausāki, vairāk lūzt, elektrizēties.

Kā to novērst, kā atgriezt matu skaistumu un veselību, skaidro dermatoloģe un preventīvās medicīnas ārste (“Anti Aging Institute”), Rīgas Stradiņa universitātes lektore un zinātniskā pētniece Dr. Med. Jana Janovska un kosmētiķe (“Apotheka Beauty”) Ieva Strautkalne.

Biežākie matu izkrišanas iemesli

Dr. Med. Jana Janovska / Foto no personiskā albuma

Kāpēc izkrīt mati? “Biežākie iemesli ir: dzelzs deficīta anēmija (feritīns <70), D vitamīna deficīts, hipotireoze (autoimūns tireoidīts, kas nav kontrolēts), hronisks, persistējošs stress vai uzturā nav pietiekami daudz dzīvnieku olbaltumvielu,” stāsta Dr. Med. Jana Janovska. Viņa norāda, kāda būtu ieteicamā “chek up” liste matu veselības izvērtēšanai: analīzes uz iekaisuma parametriem (oksidatīvais stress, antioksidanti), auto imūno saslimšanu izslēgšana, kortizols un “burn out” (“izsīkšanas” diagnostika), dzelzs rezerves organismā, kopējais olbaltums, omega taukskābes eritrocītos, disbioze (kuņģa zarnu trakta veselība) un mikroelementi (cinks, hroms, magnijs). Daktere stāsta, ka matu izkrišanu (trakcijas alopēciju) var veicināt arī tādu frizūru nēsāšana, kas mehāniski bojā matu saknes - augstas “astes”, “ponija aste”. Ne mazāk būtiska ir “ģimenes vēsture” jeb ģenētika - ja kādam ģimenē ir bijusi matu izkrišana, tas palielina risku. Kā to preventīvi mazināt? Daktere stāsta, ka, lai novērstu iedzimtu matu izkrišanu, ļoti efektīva ir PRP terapija.

“Matu izkrišanu var veicināt arī stress un hormonālas izmaiņas. Sievietēm īpaši jāizvērtē premenopauzes un menopauzes periods, kad ir estrogēnu un progesterona deficīts,” stāsta Dr. Med. Jana Janovska, norādot, ka matu veselības stāvokli būtiski ietekmē arī vairogdziedzera darbības traucējumi.

Publicitātes foto

Matu izkrišanu var veicināt stress un hormonālas izmaiņas. Sievietēm īpaši jāizvērtē premenopauzes un menopauzes periods, kad ir estrogēnu un progesterona deficīts.

Trīs matu kopšanas produkti

“Rūpējoties par matu veselību, jāņem vērā ne tikai pareiza matu attīrīšana un kopšana, bet arī atjaunošana. Kopšana attiecas uz matiem virs ādas līmeņa, kas ir nedzīva struktūra, savukārt atjaunošanas procesi notiek mata sīpolā, kas atrodas galvas zemādas slānī,” skaidro kosmētiķe Ieva Strautkalne.

Aukstums, sauss gaiss un karstums nelabvēlīgi ietekmē gan ādu, gan matus. Lai aizsargātu matus no šīs nelabvēlīgās iedarbības, jāatceras vienkārši, bet ļoti būtiski matu kopšanas soļi: ir jālieto trīs matu kopšanas produkti, no kuriem diviem jābūt izskalojamiem - šampūnam, kondicionierim vai maskai - un vienam neizskalojamam - serumam, matu krēmam vai matu sausajai eļļai.

Matu mazgāšana ar ikdienas šampūnu piemērota cilvēkiem ar veseliem matiem. Ja mati ir sausi, lūst vai šķeļas, jāizvēlas specializēti matu kopšanas līdzekļi, kas satur lipīdus, keratīnu, kolagēnu, vitamīnus, aminoskābes, augu eļļas, kas spēj nogludināt un stiprināt matu struktūru. Nav ieteicami produkti ar izteiktu smaržu vai krāsu, jo ķīmiskas piedevas var kairināt galvas ādu. Pastiprinot kopjošo un atjaunojošo līdzekļu iedarbību, 1-2 reizes nedēļā vēlams attīrīt galvas ādu ar matu skrubi - tas novērsīs blaugznu rašanos. Ja, lietojot attīrošos līdzekļus, parādījies diskomforts, nieze vai velkoša sajūta ādā, noteikti jāmaina šampūns.

Taujāta, cik bieži jāmazgā mati, Ieva Strautkalne atteic, ka bieža matu mazgāšana nekaitē. Katrs organisms ir individuāls, un tam jāatrod atbilstoša pieeja. To pašu var teikt arī par matiem. Galvenais - pareizs galvas mazgāšanas princips, novērot savu matu stāvokli un mazgāt tos atkarībā no nepieciešamības. Pēc mazgāšanas nepieciešams izmantot procedūras beigu līdzekli - kondicionieri. Tas pilnībā noslēdz kutikulas slāni, novēršot kaitīgo netīrumu iekļūšanu matā, kas grauj tā struktūru.

Nav ieteicami produkti ar izteiktu smaržu vai krāsu, jo ķīmiskas piedevas var kairināt galvas ādu.

Produktu izvēle atkarīga no problēmas

“Matu kopšanas produktu izvēle ir atkarīga no konkrētas problēmas. Ja mati ir bojāti, tad kursa veidā jālieto atbilstošu matu masku vai matu eļļu. Šos produktus klāj uz matu galiem, lai neveicinātu taukošanos pie matu saknēm. Pēc tam matus mazgā ar dziļi attīrošu šampūnu. Ar masku un eļļu lietošanu nevajadzētu pārlieku aizrauties - ja mati pārāk daudz piesātināsies, tie kļūs smagi, pieplakuši un ātrāk taukosies.

Smalko matu īpašniecēm, lai piešķirtu matiem apjomu, ieteicams lietot īpašus serumus, kurus ieklāj matos uz nakti,” iesaka kosmētiķe.

Ja ikdienā matus žāvējat vai veidojat ar karstajiem rīkiem (fēnu, lokšķērēm, matus taisnojošo pannu u. c.), noteikti jālieto speciāls līdzeklis matu aizsardzībai pret karstumu. Kopšanas līdzekļu, kas aizsargā matus no karstuma, sastāvā ir vielas, kas aptver katru matu, veidojot ap to aizsargplēvīti, radot noturīgu aizsargslāni pret karstuma iedarbību un neļaujot matiem karstumā zaudēt dabisko mitruma līmeni un kļūt sausiem.

Publicitātes foto

Ar masku un eļļu lietošanu nevajadzētu aizrauties - ja mati pārāk daudz piesātināsies, tie kļūs smagi, pieplakuši un ātrāk taukosies.

Veiksmes formula

“Matu šūnu atjaunošanās notiek mata sīpoliņā, kas atrodas 2-4 milimetru dziļumā. Ja mati pastiprināti izkrīt, ir novājināti, nespodri vai blāvi, jālūkojas jau pēc spēcīgākiem līdzek­ļiem, jo, tikai iedarbojoties uz mata sīpoliņu, iespējams atjaunot un atveseļot matus kopumā,” stāsta Ieva Strautkalne, norādot, ka šo produktu sastāvā ir aminoskābes, peptīdi, proteīni, asinsvadu paplašinoši kompo­nenti, kas atjauno matu dabīgo augšanu un matu atveseļoša­nos. Un, lai iegūtu rezultātus, šie preparāti jālieto kursa veidā 2-4 mēnešus.

Kosmētiķe stāsta, ka matus vislabāk mazgāt ar remdenu ūdeni, jo karsts ūdens nomazgā tauku kārtas aizsargslāni, tādējādi pastiprinot tauku dziedzeru aktivitāti. Attiecīgi - mati ātrāk kļūst netīri un taukaini.

“Lai mati būtu veseli un skaisti, ir svarīgi lietot sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu. Jāatceras, ka sinerģija ir viens no svarīgākajiem principiem, pēc kura darbojas ķermenis- veiksmes formula slēpjas kompleksā vitamīnu un minerālvielu uzņemšanā,” norāda kosmētiķe.

Publicitātes foto

Matus vislabāk mazgāt ar remdenu ūdeni, jo karsts ūdens nomazgā tauku kārtas aizsargslāni, tādējādi pastiprinot tauku dziedzeru aktivitāti.

Jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem

“Ir četras mikroelementu kategorijas, kas ir būtiskas matu veselībai, un katra no šīm kategorijām satur ļoti svarīgas uzturvielas, kas jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem,” norāda dermatoloģe un preventīvās medicīnas ārste Jana Janovska.

  1. Ūdenī šķīstošie vitamīni: B vitamīns (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), C vitamīns (askorbīnskābe);
  2. Taukos šķīstošie vitamīni: A, D, E un K vitamīns;
  3. Mikro minerāli: kalcijs, fosfors, magnijs, nātrijs, hlors un kālijs;
  4. Mikroelementi: dzelzs, cinks, varš, selēns un jods.

Publicitātes foto

Diēta matiem

Iesaka Dr. Med. Jana Janovska:

1. TREKNĀS JŪRAS ZIVIS

Forele, sardīnes, tuncis, lasis vai siļķe. Tās ir bagātas ar neaizvietojamām omega-3 taukskābēm, kā arī satur olbaltumvielas, antioksidantus, dzelzi, selēnu, D vitamīnu. Ēdot treknās jūras zivis vismaz 3-4 reizes nedēļā, palīdzēs saglabāt matu elastību un ļaus organismam labāk absorbēt kalciju, tādējādi padarot tos mazāk trauslus. trauslumu.

2. RIEKSTI

Riekstos ir bagāts mikroelementu klāsts, tajā skaitā cinks, kas nodrošina matu folikulu augšanu un normālu tauku dziedzeru darbību, kā arī uzlabo kolagēna un keratīna ražošanu. Īpaši vērtīgs ir Brazīlijas rieksts - tas satur ļoti daudz selēna, kas ir svarīgs matu folikula izturībai un matu augšanai.

3. KOLAGĒNS

Kolagēns ir “celtniecības materiāls” ne tikai vairākiem audiem, bet arī matiem. Tas ļauj tiem būt stingrākiem un elastīgākiem, palielina to izturību. Pēc 30 gadu vecuma kolagēna daudzums organismā samazinās, tāpēc ir ļoti pareizi organisma dabiskos krājumus ar to papildināt. Piemēram, ar bagātīgu kaulu buljonu vai auksto gaļu.

Svarīgi!

Lai kolagēns uzsūktos aktīvāk, organismam nepieciešams arī cinks, selēns, varš, sērs, silīcijs, A, D un E vitamīni.

4. SPINĀTI Spināti satur dzelzi, vitamīnu C un B grupas vitamīnus. Dzelzs piesātina asinis ar skābekli, stimulējot asinsriti galvas ādā un tādējādi paātrinot matu augšanu. C vitamīns stimulē kolagēna sintēzi, bet B grupas vitamīni veicina matu augšanu un jaunu folikulu veidošanos.

5. OLAS

Vistu olas satur A, E, B grupas vitamīnus, kā arī biotīnu, cinku, kalciju un dzelzi. A vitamīns (retinols) veicina matu izturību. E un B grupas vitamīni ir atbildīgi par matu augšanu, arī B grupas vitamīni veicina matu augšanu un jaunu folikulu veidošanos.

6. ČIA SĒKLAS

Čia sēklas ir bagātas ar keratīnu. Pateicoties arī to sastāvā esošajām bagātīgajām uzturvielām, piemēram, vitamīniem un antioksidantiem, čia sēklas stiprina matus no iekšpuses.

6. SPIRULĪNA

Spirulīna ir aļģe, kas uz Zemes pastāv jau vairāk nekā 500 miljonus gadu. Aļģes ir bagātas ar neaizvietojamām aminoskābēm, tās satur visas matiem nepieciešamās uzturvielas, īpaši B12 vitamīnu, biotīnu, folijskābi, olbaltumvielas, dzelzi, cinku, magniju. Visas šīs vielas palīdz novērst matu izkrišanu, sausumu.

7. LINSĒKLU EĻĻA

Linsēklu eļļa ir vērtīgs omega-3, omega-6 un A un E vitamīnu avots. Tā mitrina sausus matus, piedod tiem dabīgu spīdumu, baro galvas ādu, palīdzot uzlabot nespodru matu stāvokli.

8. AVOKADO

Avokado ir vērtīgs omega-3, omega-6 un A un E vitamīnu avots, viens no labākajiem matu ārstēšanas līdzekļiem - tas pabaro matus, nogludina, atjauno to elastību un spīdumu.

Matu maska ar avokado

*Vajadzēs: 1 gatavu avokado, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 ēdamkaroti medus

*Lietošana: visas sastāvdaļas sajauc kopā, līdz tiek iegūta krēmveidīga konsistence; klāj matos visā to garumā un tura 20 minūtes; pēc tam matus izskalo un izmazgā ierastā veidā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv