© Publicitātes foto

Daļa cilvēku uz pasaules vismaz reizi dzīvē ir pieredzējuši panikas lēkmi. Panikas lēkme ir riebīgs pasākums.

Tas nav parasts uztraukuma vilnis vai “nervu sabrukums”, kam ir pamats, ja dzīve jūk pa vīlēm vai ja esi nāves briesmās. Tas ir drīzāk kā sitiens pa seju no zila gaisa. Raksts par panikas lēkmi lasāms šeit.

Kā tikt galā ar panikas lēkmi?

1.Apzināties

Publicitātes foto

Apzināties un saprast, ka tas nav un nebūs mūžīgi. Panikas lēkme pāries, tā parasti ilgst apmēram 10-30 minūtes. Un jā, tas šķiet ilgi, kamēr tavas smadzenes atrodas uz grila, bet tas pāries. Kā arī atceries, ka panikas lēkmes ir normāla parādība, tas nenotiek tikai ar tevi, centies normalizēt šo sajūtu.

2.Nepretoties

Instinktīvi gribēsies skriet prom un bēgt, bet atceries - tās ir tikai emocijas. Neviens nav nomiris no emocijām. Tēlaini sakot, tu atrodies okeānā vai dīķī, kur tu sērfo, un panika ir liels vilnis, kuru tev vajag izdzīvot un izsērfot. Jo tu mazāk pretosies un cīnīsies, jo ātrāk tā pāries. Ļauj tam notikt.

3.Sērfot vilni

Publicitātes foto

Kad esi uz šī panikas viļņa, tad viss ko vajag darīt, ir lēni un apzināti elpot. Tā mēs apčakarējam smadzenes, lai nomierinātu ķermeni, jo, kamēr tu ātri elpo, ķermenis domā, ka ir stress, bet, kad palēninās elpošana, tad ķermenis sāk saprast, ka nomierinies, un apstādina ballīti.

4.Elpot

Elpošanas shēma 4-5-6: dziļa ieelpa caur degunu četras sekundes, noturēt elpu piecas sekundes un tad izelpot sešas sekundes. Un tā vairākas reizes, par spīti tam, ka atrodies sajūtu kara laukā. Būs grūti sākumā, bet tas strādā. Mēģini elpot dziļi, lai gaiss ieplūst vēderā. Uzliec rokas uz vēdera un sajūti, kā tas cilājas un saplok ar katru ieelpu un izelpu.

Publicitātes foto

5.Sazemēties

Kā tas notiek? Apskati apkārtni, lai atrastu 5 lietas, ko vari redzēt, 4 lietas, kurām vari pieskarties, 3 lietas, kuras vari dzirdēt, 2 lietas, kuras vari sajust, un 1 lietu, kuru vari nogaršot. Nosauc tās vai pieraksti.

6.Neiekrist spirālē

Neļaujies spirālei un nepadodies smadzeņu ieteikumiem, ka tev kaut kas nav labi. Jo mazāk tu ļausies domu spirālei, jo ātrāk tu nonāksi atpakaļ krastā. Ja ļausies spirālei, tad nāksies izsērfot vairāku viļņu sēriju, ko pats esi radījis.

7.Realistiska domāšana

Panikas lēkme ir tava ķermeņa veids, kā sagatavot tevi draudiem un uzbrukumam, bet realitātē šie draudi neeksistē - tā ir viltus trauksme. Atgādini sev, ka šī panika nav īsti draudi un centies domāt racionāli. Iztēlojies, ka tas ir līdzīgi spēcīgām galvassāpēm, tās arī pāriet un nenozīmē, ka tev sprāgst smadzenes.

8.Sāls

Viena no nestandarta metodēm ir nēsāt līdzi mazas sāls paciņas, lai, kad uznāk panika un trauksme, var uzlikt nelielu kripatiņu sāls sev uz mēles, lai novērstu smadzeņu uzmanību un virzītu to uz sāļo garšu mutē, nevis trauksmainajām domām un paniku. Kā arī sāļā garša liks aiziet padzerties ūdeni un labākajā gadījumā novirzīs uzmanību no piedzīvotā iekšējā terora.

9.Auksts/ledains ūdens

Var ielikt plauktas vai seju aukstā/ledainā ūdenī. Šī ir arī efektīva metode kā nomierināt prātu, kad jūties trauksmaini un panikā, jo tas liek prātam pārvirzīt uzmanību uz citām ķermeņa sajūtām. Galvenais neturēt rokas un seju ilgstoši ūdenī, bet vairākas reizes iemērcēt.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv