© Publicitātes foto

Smaržām ir milzīga nozīme mūsu dzīvē. Atcerieties, kāds šoks daudziem no mums bija ožas zudums korona vīrusa laikā – bez smaržām un smakām dzīve it kā zaudēja krāsu, tā bija kļuvusi melnbalta.

Cilvēka smadzenes spēj atpazīt tikai četras garšas (skābu, rūgtu, saldu un sāļu) un vairāk nekā 10 tūkstošus aromātu. Tas, ko mēs saucam par ēdiena garšu, galvenokārt ir dažādi smaržas toņi. Zinātnieki apgalvo: ja ēdīsim ābolu un nevārītus kartupeļus, maksimāli cieši aiztaisot degunu un aizsedzot acis, mūsu organisms šos produktus pēc garšas neatšķirs.

Publicitātes foto

Smakas un smaržas rada spēcīgas sajūtas, kas saistītas ar mūsu emocijām vai atmiņām. Tikai oža dod cilvēkam iespēju atcerēties dzēriena vai ēdiena garšu, vēl pirms viņš to nogaršo.

Taču oža ir viena no visneaizsargātākajām cilvēka maņām. Kamēr ar acīm mēs samērā viegli varam atšķirt labo no sliktā un oriģinālu no viltojuma, piemānīt mūs ar smaržas palīdzību ir ļoti vienkārši. Un to aktīvi izmanto tirdzniecības uzņēmumi. Kā apgalvo mārketinga speciālisti, tad smaržmārketings var palielināt pārdošanas apjomus par 20% - bez jebkādas reklāmas.

Daudzos lielveikalos ir savas mini ceptuves, kas izplata apetītlīgo svaigi ceptas maizes un smalkmaizīšu smaržu. Tā piesaista pircējus ne tikai šai nodaļai, bet arī visām pārējām, liekot veikt impulsīvus pirkumus. Tieši tāpēc ir spēkā noteikums: nekad neejiet uz veikalu ar tukšu vēderu! Pretējā gadījumā ne tikai jūsu acis, bet arī deguns liks pirkt vairāk.

Publicitātes foto

Starp citu, cepšanas aromāts itin labi var būt arī mākslīgs - un jūs diez vai jutīsiet šo aizstājēju. Degvielas uzpildes stacijās jūs var apmānīt ar kafijas aromāta palīdzību, bet saldumu veikalā - ar šokolādes aromātu, un arī šīs smaržas, visticamāk, būs mākslīgas. Nemaz nerunājot par to, ka lielveikals nevar smaržot pēc īstas egles un Ziemassvētku kēksiņa - pat Ziemassvētkos.

Līdzīgā veidā veikalos bieži izmanto aromātus, kas neitralizē nepatīkamās smakas. Gaļa un zivis tur ož nevis dabīgi, bet pēc jūras svaiguma un apetītlīgiem kūpinājumiem.

Jau sen ir pierādīts: patīkamu smaržu lietošana palielina klienta uzturēšanās laiku veikalā, nāk par labu preču uztverei un liek pircējiem veikt vairāk neplānotu pirkumu. Turklāt tas attiecas ne tikai uz ēdienu vien.

Publicitātes foto

Mākslīgās ādas preču ražotāji bieži savas preces apstrādā ar dabīgās ādas aromātu. Un pat tad, ja cilvēks apzinās, ka tas ir mākslīgs materiāls, viņa deguns viņu pārliecina: “Tas ir dārgs, ņem!”

Veikalos, kur pārdod peldkostīmus, bieži izmanto mango un kokosriekstu smaržas, kas asociējas ar eksotiskām valstīm un rada pircējam atvaļinājuma noskaņu. Savukārt veļas veikali bieži smaržo pēc romantiskiem ziediem - rozēm un narcisēm.

Aromātu mārketings ir plaši izplatīts skaistumkopšanas un SPA salonos, viesnīcās un restorānos, autosalonos un kazino, pat dārgos medicīnas centros (vieglas jūras brīzes kompozīcijas ar vaniļas piedevu palīdz klientiem relaksēties pirms medicīniskām procedūrām).

Sporta veikals “Nike” veicis pētījumu, kas pierādījis, ka patīkamā smarža zālē motivē pirkuma veikšanai aptuveni 84 % pircēju, turklāt viņi ir gatavi tērēt par aptuveni 10 % vairāk, nekā bija ieplānojuši.

Daudzos gadījumos tieši no smaržas ir atkarīga produkta veiksme tirgū. Tāpēc dažas kompānijas saviem zīmoliem izstrādā speciālas smaržas. Šis aromāts kļūst par viņu firmas smaržu un imidža sastāvdaļu, līdzās tirdzniecības markai un sauklim.

Viens no pirmajiem (vēl 2000. gadu sākumā) šādu firmas aromātu savos veikalos ieviesa amerikāņu apģērba mazumtirdzniecības zīmols “Abercrombie & Fitch”. Sākumā darbinieki to izsmidzināja pašrocīgi. Tas bija dārgi un veselībai nedroši (daudzi pārdevēji cieta no spēcīga smakas un ķīmisko sastāvdaļu piesātinājuma). Tāpēc tika ieviesta progresīvāka tehnoloģija: smaržas izsmidzinātāju novietoja pie veikala griestiem un to darbināja apgaismes sistēma.

Publicitātes foto

Pēdējā modes tendence ir preces ar populāru ēdienu un dzērienu aromātiem. Siera ražotājs “Velveeta” laidis klajā nagu laku ar siera smaržu (izvēle šķiet dīvaina, bet produkts tika izpirkts momentā). Kompānija “DunkinDonuts” regulāri sadarbojas ar sveču ražotāju, lai piepildītu mūsu mājas ar savu firmas aromātu - kafiju un virtuļiem.

Pizza Hut” 2012. gadā laida klajā Eau de Pizza Hut - smaržas ar “svaigi ceptas, ar rokām izveltnētas mīklas augšējām notīm”. Savukārt “McDonalds” 2020. gadā iepriecināja kovida nogurdināto pasauli ar sešām aromātiskajām svecēm, kas imitēja “Quarter Pounder” burgera sastāvdaļu - liellopu gaļas, kečupa, gurķa, siera, sīpolu un sezama maizītes - smaržas.

Publicitātes foto

Nesen par sava pirmā aromāta radīšanu paziņoja kompānija “Coca-Cola: tas veltīts dzērienam "Fanta” un smaržo tieši tāpat kā šis populārais gāzētais dzēriens - pēc “saulainajiem” citrusaugļiem apelsīna un laima. Limitētā tirāža tika izpirkta nepilnu minūti pēc interneta pārdošanas starta.

Publicitātes foto

Pirms kāda laika arī “Burger King” ierobežotā tirāžā laida klajā odekolonu ar ceptas liellopu gaļas aromātu. Mēdz teikt, ka šīs aromāts ļoti spēcīgi iedarbojas uz vīriešiem: uzbudinājuma pakāpes ziņā ar to nevar sacensties nevienas sieviešu smaržas…

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv