Medicīnas tūrisms: kas brauc ārstēties uz Latviju, uz kurieni brauc ārstēties latvieši?

© Publicitātes foto

Jau vairāk nekā desmit gadus medicīnas tūrisms ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas ekonomikas sektoriem. Daudzās lielajās klīnikās ir speciālas nodaļas ārvalstnieku ārstēšanai, un 2012. gadā tika izveidots Latvijas veselības tūrisma klasteris — vadošās privātās un valsts klīnikas apvienojās, lai piedāvātu kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus ārvalstu pacientiem.

Šobrīd šajā klasterī ir 60 biedri. Šai organizācijai ir ērta un saprotama vietne healthtravellatvia.com, kurā ikviens ārzemnieks var nosūtīt savu pieprasījumu par kādu medicīnisko pakalpojumu un ātri saņemt atbildi latviešu, krievu vai angļu valodā.

Publicitātes foto

Vēl vairāk - daži Latvijas speciālisti (oftalmologi, ginekologi, flebologi un pat psihiatri) rīko bezmaksas konsultācijas ārvalstīs - Oslo, Dublinā, Liverpūlē - un dara to labā angļu valodā.

Ārstēties uz Latviju ārzemnieki brauc vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, protams, viņus vilina cenas un kvalitātes attiecība. Mūsu ārstu kvalifikācija ir ļoti augsta un tehniskais nodrošinājums - kvalitatīvs, turklāt medicīnas pakalpojumu cenas Latvijā ir par 50 - 70 % zemākas nekā Eiropā. Piemēram, Vācijā pilna veselības pārbaudes programma izmaksās 3 - 5 reizes dārgāk.

Vēl viens pluss - Latvijā var relatīvi ātri nokļūt pie maksas medicīnas speciālista. Parasti no pieteikuma brīža līdz pieņemšanai pie ārsta paiet ne vairāk kā divas nedēļas. Rietumvalstīs šāda gaidīšana var ilgt mēnešiem.

Bieži vien ārzemnieki viena Latvijas apmeklējuma laikā var atrisināt uzreiz vairākas problēmas - piemēram, apmeklēt higiēnistu, zobārstu, ķirurgu, implantologu un ortopēdu (parasti visi šie speciālisti strādā vienā klīnikā). Šāda kompleksa pieeja vēl vairāk samazina ārstēšanās izmaksas.

Visbeidzot, svarīgs ir arī mūsu valsts ērtais ģeogrāfiskais novietojums. Turklāt te ir laba tūrisma infrastruktūra, ir ko apskatīt un kur interesanti pavadīt laiku.

Dažas Latvijas klīnikas liek likmi uz kādu konkrētu pakalpojumu. Piemēram, Siguldas slimnīcā ārzemnieki ļoti iecienījuši kuņģa samazināšanas operācijas, bet VC4 - vēnu operācijas.

Publicitātes foto

Zviedrijas iedzīvotāju vidū Latvija ir populāra kā valsts, kur var tikt pie bērna - gan ar surogātmātes palīdzību (Zviedrijā izmantot surogātmātes pakalpojumus ir aizliegts ar likumu), gan ar EKA (ekstrakorporālā apaugļošana) palīdzību. Pēc Zviedrijas likumiem, EKA nedrīkst izmantot donora šūnas, turklāt mākslīgajai apaugļošanai noteikti vecuma ierobežojumi: sieviete šādu pakalpojumu var saņemt tikai līdz 37 gadu vecumam, bet vīrietis - līdz 41 gada vecumam. Latvijā tik stingru prasību nav, un zviedri to aktīvi izmanto.

Vēl pirms dažiem gadiem ārzemnieki Latvijā masveidā ārstēja un protezēja zobus, bet tagad šo tirgus sektoru mums ir atņēmusi Lietuva - tur zobārstniecības pakalpojumu cenas ir zemākas. Un vēl zemākas - Baltkrievijā, kurp ne katrs riskēs braukt, lai gan veselības aprūpes līmenis šajā valstī ir ļoti augsts.

Publicitātes foto

Pirms pandēmijas aptuveni trešdaļa ārvalstu pacientu Latvijā bija Krievijas iedzīvotāji (dažās klīnikās to bija 45 - 47 %). Tagad to, protams, ir daudz mazāk: kara dēļ iebraukšana Krievijas iedzīvotājiem Latvijā ir liegta, bet saņemt medicīnisko vīzu ir diezgan sarežģīti. Savukārt Latvijas pilsoņi diez vai tagad brauks pēc medicīnas pakalpojumiem uz Krieviju, kur nu vēl uz Ukrainu! (Odesā, piemēram, dažas mūsu slavenības veica plastiskās operācijas - sejas ādas pievilkšanu un rinoplastiku.)

Arī pandēmija medicīnas tūrismu ir ietekmējusi ļoti negatīvi. Tagad nozare pamazām atgūstas, un pie mums atkal brauc pacienti no Vācijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas un Īrijas, kā arī no Skandināvijas valstīm — Norvēģijas, Zviedrijas un Dānijas. Vācijas un Skandināvijas pensionāri iecienījuši Jūrmalas kūrortus (lai gan jāatzīst, ka igauņiem šajā segmentā veicas labāk nekā mums). Bet Izraēlas publika - emigranti no bijušās PSRS - savulaik aktīvi uzlaboja veselību sanatorijā “Jaunķemeri”.

Publicitātes foto

Ārstēties dzimtenē izvēlas arī tie Latvijas pilsoņi, kuri pastāvīgi dzīvo ārvalstīs. Turklāt runa nav tikai par taupīšanu. Atrast “savu” ārstu ir problēma jebkurā pasaules valstī, un, ja tāds jums jau ir, tad, visticamāk, jūs darīsiet visu, lai nonāktu tieši pie viņa. Pat tad, ja būs jālido uz dzimteni no ASV.

Arī Latvijas iedzīvotāju medicīnisko ceļojumu maršruti ir gana daudzveidīgi. Tie, kam līdzekļi ļauj, izvēlas īpašas detox programmas SPA kūrortos vai dārgas klīnikas, piemēram, Šveices “La Prairie”. Vienkāršāka publika brauc ārstēt zobus un koriģēt redzi uz Lietuvu vai Baltkrieviju. Jauns iecienītais virziens ir Turcija, kur veiksmīgi veic dažādas plastiskās operācijas.

Publicitātes foto

Īpaši populāra ir matu transplantācija: Stambulas klīnikas piedāvā šo pakalpojumu par cenu no 1300 līdz 3300 dolāriem, turklāt šajā cenā ietilpst ne tikai pati procedūra, bet arī analīzes, anestēzija, pēcoperācijas konsultācijas, 4* viesnīca un VIP transfērs... Neviena mūsu klīnika ar šādām cenām, protams, konkurēt nevar.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais