Burvju injekcija tievēšanai: ažiotāža ap preparātu Ozempic

© Publicitātes foto

Mēs dzīvojam bodipozitīvisma laikmetā, bet cilvēki joprojām tiecas notievēt. Pavasarī notikušajās pasaules modes nedēļās tika fiksēts krass plus size modeļu skaita samazinājums – pirms gada apaļīgākas meitenes piedalījās praktiski visās skatēs.

Ir atgriezies 2000. gadu stils, tādēļ atkal aktuāls kļūst “kaulu un ādas” ķermeņa tips. Caurspīdīgas kleitas, mikrosvārki, kaili vidukļi un bikses ar stipri zemu jostasvietu kā jaunajām Britnijai Spīrsai un Kristīnai Agilerai - tas viss labi izskatās tikai tad, ja augums ir ļoti subtils. Un tauta atkal ir sākusi tievēt...

Par jauno “brīnumlīdzekli” tievēšanai izsludinātas medikamentu injekcijas, ko iepriekš izmantoja tikai diabēta ārstēšanā. Tagad visa pasaule runā par preparātu Ozempic. Tiek uzskatīts, ka tieši ar tā palīdzību Kimai Kardašjanai bija izdevies trīs nedēļu laikā nomest 7 kg, lai iesprauktos Merilinas Monro kleitā.

Publicitātes foto

Spriežot pēc preparāta popularitātes, to šobrīd jau lieto miljoniem cilvēku visā pasaulē (lai gan tas ir gana dārgs). Mirkļbirkai #ozempicweightloss sociālajā tīklā TikTok pašlaik ir vairāk nekā 273,4 miljoni skatījumu. Par to, cik Ozempic izplatīts Holivudā, var spriest pēc aktrises Čelsijas Hendleres joka amerikāņu kino balvas “Critics' Choice Awards” pasniegšanas ceremonijas laikā: “Slavenības saka, ka notievējušas, jo dzer ūdeni. Patiesībā viņi vienkārši ir “uzsēdušies” uz Ozempic. Pat mana saimniecības vadītāja lieto Ozempic.”

Publicitātes foto

Sākotnēji Ozempic tika izstrādāts 2. tipa cukura diabēta ārstēšanai. Tā aktīvā viela semaglutīds stimulē insulīna izstrādi, kas palīdz samazināt cukura līmeni asinīs. Turklāt šis preparāts nomāc apetīti un palēnina kuņģa iztukšošanos - rezultātā cilvēks ātrāk jūtas paēdis un ilgāk nezaudē sāta sajūtu.

Ja viņš kaut nedaudz pārēdīsies, tad visu dienu mocīsies kā ar pārpildītu kuņģi. Cilvēkiem no ēdiena burtiski nāk vēmiens, un tieši šī blakne Ozempic piesaistīja tos, kuri vēlas notievēt. (Līdzīgs ķīmiskās iedarbības princips tiek lietots, ārstējot alkoholiķus un no tabakas atkarīgos, - cilvēkiem kļūst nelabi no alkohola un cigaretēm).

Vairumā gadījumu Ozempic tiešām efektīvi palīdz notievēt, taču nedrīkst aizmirst, ka tas tomēr domāts slimiem cilvēkiem un jālieto tikai ārsta uzraudzībā. Preparāta lietošanai “uz savu galvu” var būt ārkārtīgi nepatīkamas sekas. ASV interneta vietnē drugs.com, kas apkopo datus par nevēlamiem zāļu efektiem, cilvēki sūdzas gan par Ozempic izraisītām zarnu darbības problēmām, gan matu izkrišanu. Dažus satrauc atslābusi, ļengana āda un izplūdušas sejas kontūras - šādam stāvoklim piešķirts pat nosaukums “Ozempic Face”. Ārsti gan atgādina, ka, strauji zaudējot svaru, sakritusies seja un šļaugana āda ir ierasta lieta - arī tad, ja cilvēks tievē ar citām metodēm un līdzekļiem.

Publicitātes foto

Ozempic ir populārākais, bet ne vienīgais preparāts ar aktīvo vielu semaglutīdu. Ir arī citi - tie izstrādāti vairs ne diabētiķiem, bet tieši cilvēkiem, kas vēlas zaudēt lieko svaru. Piemēram, Wegovy (ar šā līdzekļa palīdzību Ilons Masks nometis 9 kg - par to viņš pats ir paziņojis sociālajos tīklos) un Saxenda. Latvijā tie abi pagaidām nav reģistrēti.

Jebkurā gadījumā “burvju injekcijas” neatrisina apaļīguma problēmu uz visu mūžu. Tiklīdz cilvēks pārtrauc lietot preparātu, viņš atgūst normālu apetīti, un līdz ar to atgriežas arī zaudētais svars. Visticamāk, jūs ēdīsiet to pašu, ko iepriekš, varbūt pat vairāk, jo organisms, kurš iepriekš bija pakļauts bada režīmam, centīsies atgūt nokavēto.

Publicitātes foto

Kā liecina pētījums, kas publicēts žurnālā “Diabetes, Obesity, and Metabolism” 2022. gada augustā, cilvēki, kas pārtraukuši semaglutīda uzņemšanu, vidēji gada laikā atguvuši divas trešdaļas zaudētā svara. Bet ir arī cits gana nopietns risks. Ja zāles lieto pietiekami ilgi, ar laiku organisms pie tām pierod. Kādu pārstāj šķebināt un viņš atgūst labu apetīti, bet citam organisms izstrādā antivielas, un tad preparāts vairs nepalīdz regulēt cukura līmeni (kas ir tā galvenais uzdevums). Un, ja pēc dažiem gadiem jums būs nepieciešamas zāles ar semaglutīdu medicīnisku indikāciju dēļ, iespējams, ka tās vispār vairs neiedarbosies.

Brīnumu nav. Tātad, pirms izvēlēsieties “burvju potes”, ir vērts simtreiz apdomāt visus “par un pret”.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais