© Publicitātes foto

Sapnis par mūžīgo jaunību ir tikpat vecs, cik pati cilvēce. Pēdējā laikā pasaule ir aizrāvusies ar biohakinga ideju – organisma “uzlaušanu” jeb bioloģiskām manipulācijām, kuru mērķis ir piebremzēt novecošanu, atveseļoties un atjaunoties.

Biohakeri pastāvīgi seko sava organisma darbības rādītājiem, skrupulozi veido ēdienkarti, intensīvi sporto un lieto daudz dažādu zāļu un bioloģisko piedevu. Ārsti pret viņu metodēm izturas dažādi: vieni uzskata, ka tā ir revolūcija pretnovecošanas medicīnā, bet citi saskata nopietnus draudus veselībai.

Biohakinga ideja īpaši populāra starp IT speciālistiem - konkrēti, ASV Silīcija ielejā. Iespējams, aizrautīgākais biohakeris ir Braiens Džonsons (attēlā), IT miljonārs, kuru apkalpo 30 ārstu komanda un kurš savai veselībai gadā tērē 2 miljonus dolāru.

@bryanjohnson

Braienam ir 45 gadi, viņš izskatās par gadiem 10 jaunāks, bet esot vēl jaunāks iekšēji. Kā apgalvo Džonsona ārsti, viņa sirds ir 37 gadus veca, āda kā 28 gadus vecam, bet plaušu tilpums un fiziskā forma - kā astoņpadsmitgadīgam jauneklim. Kāds tad ir viņa noslēpums?

Džonsons ceļas pulksten 5 no rīta, lieto apmēram 30 medikamentu un biopiedevu. Ikdienā ļoti aktīvi trenējas sporta zālē un patērē 1977 kalorijas no stingri vegāniskas ēdienkartes. Viņš iet gulēt vienmēr vienā un tajā pašā laikā, turklāt divas stundas pirms gulētiešanas sāk valkāt brilles, kas bloķē zilo gaismu.

Izskatās, ka visa viņa dzīve sastāv no vienām vienīgām procedūrām. Džonsons katru dienu mēra savu svaru, ķermeņa masas indeksu un tauku īpatsvaru, sirds muskuļa saraušanās spēju, glikozes un skābekļa līmeni asinīs utt. Viņš regulāri nodod analīzes un veic kaudzi pētījumu - no MRT līdz nakts erekciju skaita mērīšanai.

@bryanjohnson

Sejas ādas atjaunošanai Braiens ikdienā lieto 7 speciāli viņam radītus kosmētikas produktus, katru nedēļu veic skābju pīlinga procedūru un aktīvi izmanto aparātkosmetoloģiju. Periodiski viņam tiek veiktas tauku injekcijas, kuru uzdevums ir atjaunot sejas “karkasu” un stimulēt tās audus tālākai tauku šūnu izstrādei. Un vēl viņš maniakāli aizsargājas pret sauli…

@bryanjohnson

Džonsons ne reizi vien ir radījis iespaidu, ka viņam ir zināmas novirzes, ja ne pat psihiski traucējumi. Dzīve, kas pakļauta tik stingriem noteikumiem, atgādina robotam sastādītu programmu. Tomēr dažiem ir aizdomas, ka Džonsona finansētā eksperimentālā programma Project Blueprint ir tikai PR akcija un miljonāra galvenais uzdevums ir reklamēt savu biohakinga biznesu.

@bryanjohnson

Dzīvot ilgi grib ne tikai IT miljonāri, to vēlamies mēs visi.

Vienkāršākie dzīves pagarināšanas noteikumi arī ir visiem zināmi un neprasa īpašus finansiālus ieguldījumus - atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem, sabalansēts uzturs, fiziskā slodze, labs miegs, psiholoģiskais līdzsvars.

Bet tiem, kam nopietni rūp mūžīgās jaunības tēma, ar to vien ir par maz. Lūk, kādas tendences biohakinga jomā ir kļuvušas modernas pēdējā laikā.

Publicitātes foto

Aukstums. Arvien vairāk zinātnisko datu liecina, ka aukstuma iedarbība (vai tā būtu aplaistīšanās ar aukstu ūdeni, āliņģa peldes vai krioterapijas procedūras) palīdz palēnināt bioloģisko pulksteni. Organismam aukstums rada stresu, ko pavada adrenalīna un dopamīna izstrāde, kam savukārt ir enerģētiska un atjaunojoša iedarbība. Daudzi ārsti uzskata, ka aukstums var samazināt arī hronisku iekaisumu, kas ir vairāku nopietnu slimību cēlonis.

Uztura ierobežojumi. To, ka badoties reizēm ir veselīgi, zināja jau mūsu senči: gavēnim ir ne tikai reliģiska, bet arī atveseļojoša jēga. Pēdējā laikā daudzi cilvēki sekmīgi izmanto intervālu badošanos. Tā viņiem palīdz kļūt ne vien slaidākiem, bet arī veselākiem, turklāt paaugstina organisma aizsardzību pret oksidatīvo stresu.

Publicitātes foto

Sarkanās gaismas terapija (RLT). Šo procedūru jau piedāvā daudzās nopietnās skaistumkopšanas klīnikās, arī Latvijā, taču vairums klientu pagaidām pret to izturas piesardzīgi. Tikmēr pētījumi apliecina, ka sarkanās gaismas iedarbība palielina adenozīntrifosfāta izstrādi - šis ķīmiskais savienojums nodrošina un saglabā šūnu enerģiju. Rezultāts ir acīmredzams: āda sāk atjaunoties aktīvāk, izskatās jaunāka un svaigāka.

Publicitātes foto

NMN biopiedeva. Nikotīnamīda mononukleotīdu (NMN) bieži dēvē par brīnumtableti, kas novērš ādas vecuma izmaiņas, palēnina novecošanas procesus, uzlabo vielmaiņu un paaugstina jutību pret insulīnu jeb šūnu spēju izmantot cukuru enerģijas ieguvei. Dabā šī viela sastopama, piemēram, brokoļos, kāpostos, gurķos un avokado, taču nepietiekamā daudzumā, tāpēc tagad to ražo un piedāvā uztura bagātinātāja veidā.

Publicitātes foto

Ašvaganda. Viens no galvenajiem augiem ajurvēdā (dažkārt to dēvē par Indijas žeņšeņu) nu jau vairāk nekā 5000 gadu slavens ar savu pretnovecošanas un atjaunojošo efektu. Ašvagandas iedarbība uz organismu ir daudzpusīga - tā palīdz cīnīties pret stresu un bezmiegu, atvieglo artrīta simptomus, uzlabo atmiņu un kognitīvās funkcijas. Nesenie pētījumi liecina, ka ašvaganda var kļūt par daudzsološu anti-age līdzekli.

Metformīns. Šis preparāts ir daudz nopietnāks par NMN. Sākotnēji radīts diabētiķu vajadzībām, tas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, uzlabo vielmaiņu un stimulē šūnu attīrīšanas procesu, kas pazīstams kā autofāgija. Cukurslimniekiem metformīns ir uzrādījis lieliskus rezultātus, un biohakeri ir to pasludinājuši par jauno “tableti pret vecumu”. Bet tā lietošanai ir nopietnas blakusparādības (tas noplicina B12 vitamīna krājumus, var izraisīt pat agrīnu demenci un Parkinsona slimību). Tomēr visaizrautīgākos biohakerus tāds “sīkums” neatturēs: arī pret katru iespējamo blakni viņiem ir sava tablete.

Publicitātes foto

Rapamicīns. Vēl kāds ārkārtīgi nopietns preparāts (to lieto pie nieru transplantācijas un dažu vēža veidu ārstēšanā), kas ir populārs biohakeru vidū. Vienkāršoti skaidrojot, šīs zāles liek vecām šūnām izskatīties un uzvesties kā jaunām (to apliecinājuši veiksmīgi eksperimenti ar pelēm). Taču dabā viss ir sabalansēts: šūnas atjaunojas, bet imunitāte krītas. Tā ka šī “atrakcija” nebūt nav par brīvu…

Publicitātes foto

Mušmires mikrodevas. Sarkanā mušmire ir jaunākais modes produkts biohakeru vidē. Tā iedarbojas līdzīgi antidepresantiem - uzlabo garastāvokli, padara skaidrāku apziņu, normalizē miegu. Dažkārt novērojama arī fizioloģiska iedarbība - samazinās alerģijas, uzlabojas kuņģa darbība utt. Bet svarīga ir dozēšana! Par normālu jeb pieļaujamu daudzumu ir atzīti ne vairāk kā 1-2 grami sauso sēņu diennaktī, un šādas devas pārsniegšana var izraisīt nopietnu saindēšanos. Turklāt nav zināms, kā šī bioloģiskā piedeva sader ar citām zālēm.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv