© Publicitātes foto

Šajā pavasarī pasauli pāršalkusi ziņa, ka ir radīts ādas kopšanas līdzeklis, kas izmanto revolucionāras inovācijas, lai palēninātu ādas novecošanos. Beidzot tas ir noticis – ir atklāts šūnu ilgmūžības noslēpums!

Grumbas, tvirtuma un blīvuma zudums, mirdzuma trūkums un nevienmērīga sejas krāsa? Pateicoties jaunam zinātniskam atklājumam NAOS laboratorijās Francijā, ir atklāts galvenais bioloģiskās ādas novecošanās cēlonis - olbaltumvielu sabrukšana un ādas proteoma vājināšanās. Tas arī ļāvis izstrādāt vienu no inovatīvākajām biotehnoloģijām šūnu ilgmūžības ziņā (Age Proteom Biotechnology).

Inovatīva biotehnoloģija

Kas ir proteoms? Proteoms sastāv no visiem proteīniem, kas iesaistīti ādas pareizā funkcionēšanā. Proteīni ir otrie ādas veidotāji pēc ūdens! Strukturālie proteīni veido ādas struktūru (kalogēnu, elastīnu, u.c.), funkcionālie proteīni salabo DNS, kad tas ir bojāts, kā arī izvada atkritumus. Laika gaitā ādas proteoms pasliktinās neatgriezeniska procesa dēļ. Tā rezultātā ādas dabīgā atjaunošanās spēja ir traucēta, tās kvalitāte un jauneklīgums mazinās.

Publicitātes foto

Jaunatklātās biotehnoloģijas pamatā ir gandrīz nemirstīgas ekstremofīlās baktērijas (Sniega baktērijas) ekstrakts, kas spēj atjaunot ādas šūnas struktūras - pat tad, ja tās ir bojātas. Sniega baktērija ir īpaši izturīga baktērija - tā ir izturīga pret ultravioleto (UV) starojumu, aukstumu un cita veida oksidatīvo stresu. Tā spēj izdzīvot ekstremālos apstākļos. Tās proteoms ir dabiski aizsargāts ar unikālām molekulām: antioksidantu šaperoniem (kontrolē olbaltumvielu sintēzi šūnās). Šīm molekulām ir specifiska efektivitāte, tās ir daudz efektīvākas par visiem zināmajiem antioksidantiem, tās dabiski nodrošina ādas proteomu ar specifisku, spēcīgu, ilgstošu aizsardzību un spēj ievērojami palēnināt novecošanās procesu. Izmantojot šīs molekulas, NAOS laboratorijas ir izstrādājušas Age Proteom Biotechnology un patentējušas šo lielo atklājumu.

Sniega baktērija ir gandrīz nemirstīga - tā spēj atjaunot šūnas struktūru, ieskaitot DNS, un kosmētiskajos līdzekļos tā tiek izmantota pirmo reizi.

Pagarina ādas jaunību šūnu līmenī

Šī jaunā biotehnoloģija ir iestrādāta “Age Proteom” šūnu ilgmūžības serumā “Institut Esthederm Age Proteom Advanced Serum”, kas šajā pavasarī ir pārsteidzis pasauli - tas ir serums, kas samazina redzamās novecošanās pazīmes. Tas veicina ādas spēju atjaunoties, padarot to tvirtāku, izlīdzina ādas toni, padara sejas ādu mirdzošāku un palīdz to nostiprināt. Tas darbojas, lai pastiprinātu ādas spēju pašatjaunoties un palīdz pagarināt ādas jaunību šūnu līmenī.

Šūnu ilgmūžības serums:

* saglabā ādas struktūru,

* palēnina neatgriezeniskos bojājumus,

* redzami samazina novecošanās pazīmes (grumbas, mirdzuma un tvirtuma zudumu),

* aizsargā no ārējās vides ietekmes.

“Institut Esthederm Age Proteom Advanced Serum” - jaunums, kas radījis apvērsumu ādas kopšanas nozarē. / Publicitātes foto

Fundamentāls atklājums

Šā fundamentālā atklājuma autori ir prof. Miroslavs Radmans (Miroslav Radman, 78), viens no slavenākajiem ģenētikas un šūnu biologiem pasaulē, kurš veicinājis nozīmīgu progresu tādu slimību kā Alcheimers un Parkinsons ārstēšanā un atklājis novecošanās pamatcēloni - olbaltumvielu sabrukšanu (olbaltumvielas ir organisma otra lielākā sastāvdaļa pēc ūdens, veidojot proteomu) un Žans Noels Torels (Jean-Noël Thorel, 75), NAOS dibinātājs.

Abu sadarbība zinātniskajos pētījumos ilgst jau vairāk nekā 20 gadu. Tieši pateicoties šai sadarbībai, ir izdevies noteikt galveno bioloģisko ādas novecošanās cēloni, un ļāvis NAOS komandai veikt pētījumu, atklāt un izstrādāt vienu no inovatīvākajām biotehnoloģijām šūnu ilgmūžības ziņā.

Publicitātes foto

Jauns termins - karbonilācija

Dermatoloģei un “Dr. Valeines klīnikas” vadītājai Laumai Valeinei bija ekskluzīva iespēja ar šo zinātnisko jaunatklājumu iepazīties jau šā gada janvāra beigās Parīzē notikušajā “24th IMCAS World Congress”.

“Es varu teikt, ka mēs, ārsti dermatologi, un arī kosmētiķi, kuri esam iesaistīti skaistumkopšanas industrijā, parādoties kādam jaunam produktam, bieži dzirdam, ka šis nu gan ir kaut kas jauns un nebijis. Bet, patiesībā, savā ilgajā ceļā uz kādu jaunatklājumu, es pirmoreiz varu teikt, ka šis tiešām ir īstens jaunatklājums, kurš jau ir mainījis un mainīs mūsu izpratni par novecošanās procesu. Tas ļauj paskatīties ne tikai uz genoma jeb ģenētiskā materiāla nozīmi skaistuma un jaunības saglabāšanā, bet arī uz proteīniem un proteomu,” saka Dr. Lauma Valeine.

Dermatoloģe atklāj, ka trijās dienās Parīzē viņa iemācījusies ļoti daudz jaunu vārdu un jaunu terminu, arī, kas ir karbonilācija.

Publicitātes foto

“Tas ir proteīnu oksidēšanās process, kas arī ir “atbildīgs” par proteīnu bojājumu. Līdz šim mēs zinājām terminu “glikācija” - to, kādu kaitējumu elastīnam un kalogēnam nodara cukurs. Karbonilācija ir oksidācijas process, kas būtiski bojā proteīnus. Kāpēc proteīni ir tik būtiski ādas veselībai un skaistumam? Mēs jau zinām, ka kalogēns un elastīns ir tie proteīni, kas piešķir ādai struktūru un saglabā jaunību. Tāpēc veids, kas ļauj tos ne tikai stimulēt, bet arī palīdz aizsargāt, ir tiešām kaut kas nebijis!” uzsver pieredzējusī dermatoloģe, piebilstot, ka inovatīvais serums “Institut Esthederm Age Proteom Advanced Serum” ir īsts “dzīvības spēks”, kas radīts visu proteīnu jeb proteoma aizsardzībai.

“Tas ir dabisks jeb holistisks veids, kā pasargāt ādas šūnas no neatgriezeniska bojājuma, nodrošinot gan preventīvu aizsardzību no ārējās vides negatīvo faktoru iedarbības, gan esošo novecošanās procesa radīto bojājumu novēršanu,” norāda “Dr. Valeines klīnikas” vadītāja.

Veids, kas ļauj ne tikai stimulēt proteīnu, bet arī palīdz aizsargāt visu proteomu, ir tiešām kaut kas nebijis.

Satricinošs jaunatklājums

Dr. Lauma Valeine stāsta, ka šis produkts ir ne tikai izgājis mēģenes pētījuma procesu (in vitro), bet jau veikti arī divi apjomīgi pētījumi uz cilvēkiem (in vivo) Francijā un Korejā. Un visi, kuri jau lietojuši šo produktu, to novērtējuši atzinīgi.

Arī pie mums, Latvijā, ir veikts savs pētījums jeb mēnesi garš klīniskais novērojums, ko veikusi “Veselības centra - 4” dermatoloģe Linda Kapteine-Veita. Būtiskākais secinājums ir tas, ka šis serums tiešām palīdz aizsargāt proteīnus, šos svarīgos ādas veidotājus, no neatgriezeniska bojājuma. Turklāt tas ir piemērots lietošanai gan sievietēm, gan vīriešiem, visiem vecumiem un ādas tipiem.

Dr. Laumai Valeinei pacienti bieži jautā, kad ir īstais brīdis sākt lietot pretnovecošanās produktus. Uz ko viņa parasti atbild, ka novecošanās process sākas, cilvēkam piedzimstot. Bet laiks, kad jau ir uzkrājusies ārējās vides faktoru nelabvēlīgā ietekme, ir 20-25 gadi.

Lai novērotu ļoti intensīvu un acīmredzamu efektu, “Institut Esthederm Age Proteom Advanced Serum” būtu jālieto divreiz dienā divu mēnešu garumā. Bet, ja klasiskos pretnovecošanās produktus iesaka lietot kursa veidā, tad šim serumam, kas palīdz nodrošināt normālu šūnu funkciju, nav limita.

“Pacienti bieži jautā, vai, lietojot kādu pretnovecošanās līdzekli, āda nepierod un nekļūst “slinka”, vai, pārtraucot to lietot, ādas šūnas pēc tam ir spējīgas normāli funkcionēt. Šajā gadījumā varu teikt, ka šo produktu var lietot ilgtermiņā, un tas tikai palīdzēs šūnām saglabāt savu integritāti un veselību,” norāda Dr. Lauma Valeine.

“Šis tiešām ir satricinošs jaunatklājums zinātnē, par ko vēl daudz dzirdēsim,” domā Dr. Lauma Valeine.

Žēl, ka man vairs nav 25

Latvijā ekskluzīva iespēja notestēt jauno produktu, pirms tas nonācis tirdzniecībā, bija teātra skatuves prīmai Rēzijai Kalniņai un TV dīvai Janai Duļevskai.

Foto: Laura Šūlmeistere

“Man nav ļoti daudz laika no rītiem, jo man ir suņi un man ir vīrs, tāpēc man patīk, ka šis serums - tikai pieci pilieni! - nodrošina visu, kas manai ādai ir nepieciešams. Tā ir momentā pabarota, un es varu skriet tālāk dienas gaitās. Un, ja mēs rēķinām no tāda viedokļa, ka vienā produktā ir viss, kas manai sejas ādai ir vajadzīgs, lai tā justos labi, tad tas nudien nav dārgi,” uzskata Rēzija Kalniņa. Tāpēc, pēc viņas domām, šis ir lielisks “taupības produkts”. Un aktrise apgalvo, ka redz pozitīvas pārmaiņas sejas ādā jau pēc viena mēneša produkta lietošanas.

Foto no personiskā albuma

“Izmēģinājusi šo produktu, varu teikt, ka man ļoti patīk tā konsistence - nav nepieciešamības pēc tam lietot vēl krēmu. Tas ir pārsteidzoši!” saka TV dīva Jana Duļevska. “Skatoties uz sevi spogulī, es smaidu un, šķiet, ka mana āda saka: “Tu esi malacis, lieto vēl šo produktu, man ļoti patīk tas, ko tu dari!” Vienīgais, ko es nožēloju, ka man vairs nav 25 gadi, jo to var sākt lietot jau no 25 gadu vecuma. Bet nekas, “kuģis vēl nav aizbraucis”, vēl visu var uzspēt!” Jana smaidot piebilst.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv