© Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Manikīra meistaru vārdi reti kad ir plašākai publikai zināmi. Gandrīz vienīgais izņēmums ir Losandželosas korejiete Sodžina O, kuru mūsdienās dēvē par galveno sensāciju nagu dizaina pasaulē.

Viņa ir sadarbojusies ar Louis Vuitton un YSL, viņas klientu lokā ir Bjorka, Rianna, Kima Kardašjana, Kārdija Bī, Kailija Dženere, Lil Nas X.

Bjorka un viņas nagi “ATOPOS” klipā / Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Ar Sodžinas veiklo roku gādību modē nākuši “slapjie nagi” - manikīrs ar ūdens pilienu imitāciju, ko tagad atdarina meistari visā pasaulē.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Tieši viņa izgudroja arī “kristāla nagus” - manikīru, kas redzams Billijas Ailišas un Rozālijas kopīgajā klipā.

Billija Ailiša un Rozālija kopīgajā klipā / Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Vēl viens veiksmīgs futūristisks eksperiments ir “amēbas nagi” ar apjomīgiem elementiem, kas atgādina lielus, nokarenus pilienus.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Stāsts par Sodžinu O ir klasiskais Self Made Woman story. Viņa dzimusi Korejā. 15 gadu vecumā vienatnē emigrējusi uz ASV un sākusi karjeru šovbiznesa pasaulē. Vienmēr ir daudz un smagi strādājusi - tā, lai neciestu trūkumu pati, turklāt palīdzētu dzimtenē palikušajiem vecākiem.

“Slapjie nagi” / Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Interesanti, ka par manikīra mākslinieci viņa kļuva ne jau uzreiz. Pirms tam Sodžina ieņēma pietiekami augstu amatu kompānijā YEEZY (Kanjem Vestam piederošā preču zīme). Taču darbs bijis nervozs, stresa pārāk daudz, un kādā brīdī jaunā profesionāle nolēmusi krasi mainīt savu dzīvi. Turklāt izvēlējusies nestandarta risinājumu - nemaz nesākot meklēt savam statusam atbilstošu amatu, viņa devās mācīties par manikīra meistari.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

“Skaistumkopšanas skolā daudzi uzskatīja, ka mani darbi ir par pārāk traki,” atzīst Sodžina. Tomēr viņai izdevās tikt pie faniem, pateicoties Instagram tīklam (@sojinails), bet pandēmijas laikā, kad eksperimentēt ar nagu dizainu kļuva ļoti populāri, Sodžina uzmirdzēja kā īsta zvaigzne.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Korejietes stilu ir ietekmējusi, pirmkārt, kaligrāfijas māksla, ko viņai mācījuši tēvs un vectēvs, un, otrkārt, mīlestība pret daivingu un zemūdens pasauli. Un interese par dabu vispār - dzīvniekiem un augiem, sēnēm un pat pelējumu. Ideju par “kristāla nagiem” viņai ieteikuši ziedi, kuri sasaluši pēc ledus lietus. Savukārt “amēbu nagi” izdomāti, vērojot jūras iemītniekus.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Daba Sodžinai ir gan iedvesmas, gan izejmateriālu avots: sūnas, gliemežvāki, zivju asakas, haizivju zobi, austeru vāki, dzīvnieku nagi un drauga saimniecībā atrastas mirušas bites - tie ir tikai daži no dabas materiāliem, ko viņa izmantojusi savās 3D nail-art skulptūrās.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Sodžina strādā ar caurspīdīgu želeju, ko izmanto nagu pieaudzēšanai. Tehnoloģiski šis darbs līdzinās tēlnieku daiļrades procesam. Savukārt “kristāla nagu” tehnoloģija atgādina Murāno stikla ražošanu.

“Kristāla nagi” / Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Starp citu, gēls, ko viņa lieto, nav vis parastais, bet ar jūras aļģēm. “Skaidrs, ka nail-art nav ekoloģiski tīra lieta, tomēr es gribu vismaz nedaudz atbalstīt Zemes glābšanu,” uzsver meistare.

Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Nail-art stils ir dzimis vēl pirms mūsu ēras - Džou dinastijas laikā Senajā Ķīnā, kur spilgti un gari nagi apliecināja augstu sociālo statusu un simbolizēja impērisko varu. Mūsdienās šī māksla ir kļuvusi daudz demokrātiskāka. Sievietes izmanto manikīru kā pašizpausmes līdzekli, sava veida aksesuāru, kas mums vienmēr ir līdzi.

Dienvidkorejas dziedātāja Naked Bibi / Foto no Sodžinas Instagram @sojinails

Protams, ar šādiem nagiem nevar darīt pat visvienkāršākos sadzīves darbus - būs grūti pat apģērbties, kur nu vēl nomazgāt traukus vai gatavot ēdienu... Bet vai tad mākslai (un Sodžinas darbi noteikti ir māksla) ir jābūt utilitārai? Nē, tās uzdevums ir sagādāt estētisku baudījumu, iepriecināt un pārsteigt!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv