© Publicitātes foto

Ja es tev pajautātu, vai tu pirms sava ikmēneša cikla jūties citādāk nekā pārējo mēnesi, droši vien vairums sieviešu atbildētu apstiprinoši. Un es tev pastāstīšu – kāpēc?

Mūsdienu izplatītajā problēmā “vāveres ritenis” - skrējienā, interneta iespēju un informācijas pārbagātībā un mēģinājumā paspēt visu - mēs aizmirstam ieklausīties sevī. Mums, sievietēm - intuitīvām un emocionālām būtnēm, tas ir īpaši svarīgi, jo, pateicoties ciklam, mūsu ikdienu un noskaņojumu lielā mērā ietekmē tieši mūsu hormonālais fons. Sievietes hormoni lēkā un mainās pa nedēļām. Tāpēc šajā rakstā pastāstīšu par mūsu 4 cikla fāzēm un to, kāpēc svarīgi vadīt savu ikdienu atbilstoši tām.

Foto no personiskā albuma

Kādēļ es sāku par to domāt? Agrāk es vienkārši “maucu”, es darīju kas jādara, jo tā mani audzināja. Arī tagad es daru, tomēr ieklausos savā ķermenī, jo tas vienmēr runā un atbild, ja mēs prasām. Bieži vieglāk ir nejautāt un nezināt - darīt neapstājoties… BET mana ilggadējā pieredze darbā ar simtiem sieviešu rāda, ka šī neieklausīšanās 90% gadījumu kādā brīdī beidzas ar mentālu vai fizisku “kļūmi” ķermenī - depresiju, trauksmi vai kādu slimību. Ķermenis vienkārši runā, bet, ja tu viņā neieklausies un ignorē, ko tas saka, tad tas ķeras pie drastiskākām metodēm, lai tu beidzot kaut ko mainītu. Man dzīvē bija posms, kad es diezgan bieži apaukstējos gandrīz katru mēnesi vieglā formā, bet tāpat.

Tad es sapratu, ka VIENMĒR (manā gadījumā) tas notiek tieši nedēļā pirms sākas mēnešreizes. Un es jums paskaidrošu, kāpēc un kā es to izmainīju. Pārsteidzošākais, jo vairāk tu dzīvo saskaņā ar ciklu, īpaši slodzes ziņā, jo labāki rezultāti - skaistāka āda, labāka veselība, noskaņojums, enerģija, pirms mēnešreizēm mazinās arī emocionalitāte. Kāpēc tā? Jo tavi hormoni, dzīvojot saskaņā ar ciklu, ir vairāk vai mazāk balansā. Piemēram, stresa hormons kortizols, ja tas mums ir paaugstināts, tas ne tikai var radīt trauksmi, miega traucējumus un neizskaidrojamu aptaukošanos, bet arī sāpīgāku ciklu un izteiktāku PMS (pirms menstruālo sindromu) un manā gadījumā - pazemināt pat imunitāti. Un tad, kad mēs sevī neieklausāmies, kortizols var paaugstināties virs normas. Ko darīt? Pirmkārt apzināties savas cikla fāzes, iespēju robežās dzīvot saskaņā ar tām un vairāk ieklausīties savā ķermenī.

Publicitātes foto

Pirmā fāze - menstruācijas. Aptuveni 1.-7. diena

Šis ir laiks, kad visvairāk jāieklausās sevī. Un te ir dabiski vairāk atpūsties un pagulēt, atļauties būt neproduktīvai. Enerģijas taupīšanas režīms. Ja tev ir spēks, protams, drīkst visu. Tomēr šis nav īstais laiks augstas intensitātes treniņiem. Tas ir piemērots laiks garīgām praksēm - elpa, meditācijas, stiepšanās, treniņi ar savu svaru, vieglas dejas, pastaigas utt. Estrogēns un progesterons ir viszemākajā līmenī, attiecīgi arī šīs sajūtas - mazāk spēka, negribās tik ļoti pucēties un iet cilvēkos. Pieņem un izbaudi šo stāvokli - nelauz sevi! Kādai tās ir 2-3 dienas, citai - līdz pat 7 dienām.

Otrā fāze - folikulārā fāze. Aptuveni 8.-14.diena

Enerģija un libido atgriežas. Atkal gribas gāzt jaunus kalnus, iedvesma ir ar tevi. Lielisks laiks jauniem projektiem un plāniem, jo tev būs labs fokuss un vieglāk koncentrēties lietām. Treniņu ziņā - īstais laiks spēka treniņiem, var arī ar svariem. Droši var trenēt izturību un skriet krosiņu. Tieši šī un nākamā mēneša fāze (pēc mēnešreizēm) ir laiks, kad var saplānot aktīvāko mēneša daļu. Stresa noturība būs lielāka un imunitāte stiprāka. Tas saistīts ar to, ka estrogēns un testosterons šajā fāzē pieaug.

Trešā fāze - ovulācija. Aptuveni 15.-21.diena

Foto no personiskā albuma

Parasti ovulācija notiek 2-3 dienas, bet šī fāze parasti iet līdz pat 6-7 dienām. Tieši ovulācijas laikā sieviete ir visseksīgākā, pārliecinātākā, mirdzošākā un magnētiskākā, jo estrogēns, testosterons un citi hormoni, kas atbild arī par tavu auglību un libido, ir savā maksimumā. Ja tu vēlies kaut ko panākt dzīvē, tad šis ir lielisks laiks, jo tava enerģija būs neatvairāma. Treniņu ziņā - šajā laikā droši var ņemt maksimālo slodzi, ja sajūtas ļauj, un trenēties intensīvā slodzē, ar svariem utt.

Ceturtā fāze - luteālā fāze. Aptuveni 21.-28.diena

Tā saucamais PMS. Šeit mēs paliekam niķīgākas, dažām nāk raudiens, gribas saldumus, pažēlot sevi utt. Un nākamreiz, kad tā jūties, nepārmet sev. To dara tavi hormoni! Ļauj sev būt. Šeit mēs slodzi samazinām. Treniņi ar savu svaru, vairāk garīgas prakses - elpa, joga, somatika utt. Jo vairāk bēgsi no šīm emocijām, jo sliktāk būs. Pieņem tās, jo tavs ķermenis gatavojas “attīrīšanās” fāzei - dod tam laiku un cieņu. Ja ir iespēja, vairāk atpūties, izgulies.

Publicitātes foto

Šī bija fāze, kurā es vienmēr apaukstējos, jo turpināju darīt visu maksimumā un trenēties ar lieliem svariem vai intensīvu kardio. Tu vari sportot, bet ieklausies sevī, vai tiešām ķermenis vēlas stundu garu un tik intensīvu slodzi? Vai labāk nedaudz saīsini treniņu un ilgāk pastiepies. Estrogēna un progesterona līmenis krītas, tāpēc tevī ir šīs sajūtas. Pats interesantākais, ka pētījumi liecina, ka šajā fāzē, pārāk aktīvi sportojot, paaugstinās kortizols, kas var novest pie svara pieauguma. Sanāk, ka it kā tu visu dari, bet svars nekrīt. Sportošana saskaņā ar ciklu ir palīdzējusi daudzām sievietēm pasaulē sakārtot hormonālās, ādas un veselības problēmas, kā arī notievēt.

Dzīvot saskaņā ar savu ciklu, nozīmē dzīvot vienā ritmā ar dabu.

Foto no personiskā albuma

Rakstu sagatavoja Simona Andersone, sertificēta fitnesa trenere, neirofitnesa un somatikas speciāliste, Instagram bloga @simi_fit veidotāja un SimiFit online projekta vadītāja

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv