Humoss ir viena no tām uzkodām, kas vienlaikus ir vienkārša, sātīga un pārsteidzoši universāla. To var pasniegt ar dārzeņiem, svaigu maizi, smērēt uz sviestmaizēm vai pievienot siltajiem ēdieniem kā mērci. Lai arī veikala plaukti piedāvā vairākus variantus, mājās gatavots humoss garšo citādi - tas ir maigāks, krēmīgāks un bez liekām piedevām. Turklāt tas top pārsteidzoši ātri. Ar recepti dalās “BBC Food”.

Noskalo turku zirņus - notecini burkas saturu un noskalo zirņus aukstā ūdenī, lai humuss būtu tīrāks un maigs.
Sablendē pamatmasu - blenderī vai virtuves kombainā liec tahini, citrona sulu, ķiplokus un sāli. Blendē 20-30 sekundes, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga.
Pievieno zirņus un olīveļļu - iemaisi turku zirņus, olīveļļu un kumīnu. Blendē, līdz masa ir vienmērīga.
Pievieno ūdeni, lai humoss kļūtu īpaši kremīgs. To dara pa ēdamkarotei, līdz iegūst vēlamo konsistenci. Jo aukstāks ūdens, jo mīkstāks humoss.
Nogaršo un pielāgo garšu - ja vajag, pievieno vēl citrona sulu vai šķipsnu sāls.

Mājas humoss ir fantastisks ar to, ka to var pielāgot - šķidrāku sviestmaizēm, biezāku kā dārzeņu dipi mērcītei.
Turklāt humoss ledusskapī glabājas līdz pat 4 dienām, tāpēc to ir vērts gatavot uzreiz lielākā daudzumā.