Kad sākas ievārījumu, marinējumu un citu labumu gatavošana ziemai, daudzām saimniecēm rodas jautājums – vai drīkst atkārtoti izmantot stikla burciņu vāciņus? Glīti noskrūvējami metāla vāciņi pēc konservu izēšanas šķiet pārāk labi, lai tos izmestu, taču vai tie tiešām vēl der drošai uzglabāšanai? Skaidro “StillTasty.com”.
Konservēšanas drošības eksperti atgādina - vāciņi nav mūžīgi. Un iemesls nav tikai estētisks!
Atkārtota lietošana ir iespējama tikai ar dažiem nosacījumiem, un vienmēr jāsaprot, kāda veida uzglabāšanai vāciņš tiks izmantots.
Kad vēl drīkst lietot?
Ja vāciņš:
- nav rūsējis, nav deformēts vai iekšpusē nespīdīgi notrulinājies,
- hermētiski noslēdz burciņu, un, aizverot, dzirdams skaidrs “klikšķis” vai jūtama stingra pievilkšana,
- ir paredzēts sausu produktu glabāšanai (graudi, kaltēti augļi, milti),
tad to var izmantot atkārtoti.
Savukārt svaigu ievārījumu, marinētu gurķu, adžikas un citu karsti iepildītu konservu uzglabāšanai vāciņu ieteicams mainīt pret jaunu, jo tas nodrošina vajadzīgo vakuumu un mikrobu barjeru.
Vecie vāciņi reizēm vairs nesniedz pietiekamu hermētiskumu, un tā rezultātā ziemas vidū var sagaidīt pārsteigumi - sabojāts saturs vai pat pelējums.
Ko vēl ņemt vērā?
- Ja vāciņa iekšējā daļa ir ar skrambām vai nolupušu pārklājumu, tajā var veidoties korozija saskarē ar skābiem produktiem (piemēram, tomātiem vai etiķi).
- Vārīt un sterilizēt vāciņus pirms lietošanas ir obligāti - arī ja tie šķiet tīri.
Un vēl - ja burciņa nav vakuumā (vāciņš neievelkas ieliekumā pēc atdzišanas), to nevajadzētu atstāt plauktā. Šādu saturu ieteicams izlietot tuvākajā laikā vai uzglabāt ledusskapī.