Klasiskais kartupeļu dauphinoise ar brī

© Foto: pixabay.com

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.

Dauphinoise tradicionāli nesatur sieru. Bet, ja klasiskajam kartupeļu dauphinoise uzliek brī sieru, tas garšo pavisam citādi. Jo brī pārspēj parasto sieru.

SASTĀVDAĻAS

Foto: pixabay.com

1,5 glāzes trekna krējuma

2 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas

30g vai 2 ēdamkarotes kausēta nesālīta sviesta

1,25 kg cieti saturoši kartupeļi

1 tējkarote košera sāls

1/2 tējk. melnie pipari

2 tējkarotes timiāna lapas, svaigas (pēc izvēles, bet ļoti ieteicams)

3 x 125 g atdzesēts brī, pārgriezts uz pusēm horizontāli (vai kamambers)

PAGATAVOŠANA

Foto: pixabay.com

Krējuma maisījums: maisa sviestu, krējumu un ķiplokus, līdz mērce sabiezē.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C.

Kartupeļu sagriešana: nomizo kartupeļus un sagriež 3 mm biezās šķēlēs. Var izmantot arī griezēju.

  • 1.kārta: izklājiet 1/3 kartupeļu cepamajā formā. Pēc tam pārlej ar 1/3 krējuma maisījuma, apkaisa ar 1/3 sāls, pipariem un timiānu.
  • 2.un 3. kārta: atkārto 1 slāni.

Pārklāj un cep: pārklāj ar foliju un cep 1 stundu 20 minūtes vai līdz kartupeļi vidū ir mīksti (pārbaudei izmanto nazi), tas var aizņemt 1,5 stundas.

Virsū uzliek brī, cep vēlreiz: noņem foliju. Uzliek brī uz kartupeļiem ar griezuma pusi uz leju. Cep vēl 30 minūtes, līdz brī ir kļuvis šķidrs un malas ir zeltainas.

Piezīmes par recepti

1.Krējums - lai iegūtu vieglāku versiju, izmantojiet 1/2 krējuma un pusi piena. Bet tad nebūs tik bagātīga garša. Nemēģiniet to tikai ar pienu.

2.Timiāns: mēģiniet iegūt svaigu timiānu šim īpašajam ēdienam. Bet, ja nevarat, izmantojiet 1 tējkaroti kaltēta timiāna un sasmalciniet to starp pirkstiem, lai to nedaudz saputinātu, tas atbrīvos papildu garšas.

3.Brī: nav jāpērk dārgi, var izmantot arī kamambēru, bet brī ir bagātāks ar lielāku tauku saturu apmēram 65% pret 45% - kamambēram.

Sagriezt tad, kad ir atdzesēts un auksts, tad ir vieglāk, jo siers ir stingrāks.

Vislabāk darbojas mazs brī, jo 3 uz pusēm pārgriezti gabali labi nosedz virsmu, un miziņa it kā aiztur daļu kūstošā siera, lai gan daļa izplūst un izkliedēsies pa virsmu un iesūksies gar sāniem.

4.Cepšanas trauka izmērs: ovālas formas un nedaudz lielāks, jo, ja tas ir pilns līdz malām ar kartupeļiem, ēdiens ies pāri, tāpēc ideāli cepamajai pannai jābūt nedaudz lielākai. Lieliski darbojas arī 26 cm forma. 20 cm kvadrātveida panna ir pārāk maza.

5.Cepšanas laiks atšķirsies atkarībā no trauka formas, kartupeļu dziļuma, cepešpannas siltuma saglabāšanas, 1 stunda 20 minūtes ir laiks, kad vajadzētu būt gatavam. Turklāt, ja kartupeļus sagriež biezāk (nejauši vai ar nolūku), to pagatavošana prasīs ilgāku laiku.

6.Veikt cepšanu uz priekšu: cep, pārklājot ar foliju, līdz kartupeļi ir pilnībā gatavi (tas var aizņemt 1,5 stundas). Atdzesējiet bez vāka. Kad grib pasniegt, izņem no ledusskapja 2 stundas iepriekš. Silda cepeškrāsnī, pārklātu ar foliju 15 minūtes, uzliek brī un cep bez vāka 30 minūtes.

Ledusskapī uzglabāsies 3 līdz 4 dienas.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais