© Foto: pixabay.com

Plaucētās mīklas vēja kūku dzimtas saknes meklējamas Francijā, kur tās sauc par eklēriem. Īstiem eklēriem ir jābūt no vieglas, trauslas mīklas, pildītiem ar vaniļas sviesta krēmu un klātiem ar treknu šokolādi.

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS:

1 glāze kviešu miltu

1 glāze ūdens

100 g sviesta

4 - 5 olas

sāls

vārītajam krēmam: 200 g sviesta

1 glāze cukura

1 glāze piena

1 ēdamkarote kviešu miltu

2 ēdamkarotes olu liķiera vai ruma

vanilīna cukurs vai vaniļas pāksts

šokolādes glazūra: 100 g cukura

1 ēdamkarote sviesta

1 ēdamkarote kakao

1 glāze ūdens

PAGATAVOŠANA:

1.Ūdeni kopā ar sviestu un sāli uzvāra, verdošā ūdenī maisot ber uzreiz visus miltus un maisot ar koka karoti karsē, līdz mīkla saveļas kamolā un atlec no katliņa malām. Nedaudz atdzisušai mīklai pa vienai pievieno olas.

2.Mīklu pilda konditorejas tūtā ar robotu uzgalīti, uz cepamās plāts, kas klāta ar cepamo papīru, izspiež aptuveni 8 - 10 cm garas desiņas (lai eklēriem būtu skaisti gali, pēc katras mīklas izspiešanas to nogriež ar nazi).

3.Plāti liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 210 grādu temperatūrā cep 35 - 40 minūtes. Pirmās 15 minūtes cepeškrāsni nedrīkst atvērt! Kūkām jāizcepas stingrām, sausām, pufīgām, zeltaini brūnām. Izceptos eklērus atdzesē.

4.Gatavo pildījumu: sviestu saputo ar vanilīna cukuru. Divās ēdamkarotēs piena

iemaisa miltus, pārējo pienu ar cukuru uzvāra, pievieno atšķaidītos miltus, vēlreiz uzvāra, atdzesē un pievieno saputotajam sviestam. Putojot krēmam pievieno liķieri.

5.Gatavo šokolādes glazūru: 100 g cukura ar vienu glāzi ūdens savāra sīrupā, pievieno vienu ēdamkaroti sviesta un vienu ēdamkaroti kakao (lai glazūra uz eklēriem būtu spīdīga, gatavošanas procesā tai pievieno pāris karotes iepriekš uzbriedināta un tad izkausēta želatīna). Glazūras masu sakuļ viendabīgā konsistencē, tajā iemaisa uzbriedināto želatīnu, samaisa, trauku liek uz plīts, samazina uguns liesmu līdz minimumam, nepārtraukti maisot kādu brīdi karsē. Šokolādes glazūru pārlej bļodiņā un atdzesē.

6.Eklēru pildīšana: krēmu pilda konditorejas tūtā, tai galā liek smalku uzgali un dur iekšā katrā eklērā, tukšajā viducī iespiežot krēmu. Visus eklērus sapilda ar tik daudz krēma, cik vien lien iekšā.

7.Eklērus mērc šokolādes glazūrā, lai to virsa būtu noklāta, liek uz restītēm, lai notek liekā šokolāde.

Kā pagatavot pavasara pīrāgu ar filo mīklu, lasiet šeit

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv