Laiks spinātiem! Spināti pieder pie Chenopodiaceae dzimtas, kurā ietilpst bietes, mangoldi un kvinoja. Tam ir līdzīgs garša ar šiem dārzeņiem – biešu zaļumu rūgtums un mangolda nedaudz sāļā garša.
Spinātiem ir iespaidīgs uzturvielu apjoms, un tie ir bagāti ar vairākiem aizsargājošiem polifenoliem un antioksidantiem. Spinātu var iekļaut kā daļu no sabalansēta uztura, tas samazinās oksidatīvos bojājumus, saglabās acu veselību un palīdzēs novērst sirds slimības. Arī spinātu, tāpat kā citu zaļumu ēšanā jāievēro mērenība.
SASTĀVDAĻAS:
2 ēdamkarotes olīveļļas, kā arī nedaudz papildu mīklas pamatnei
sīpolloki, sagriezti 3 cm gabaliņos
250 g spinātu
6 vistas kājas
350 ml karsta vistas buljona
½ ēdamkarote pilngraudu sinepju
200 g saldētu zirņu
200 ml saldais krējums
smalki sagrieztas estragona lapas
smalki sagriezts neliels pētersīlis
270 g iepakojuma filo mīklas izstrādājumi
PAGATAVOŠANA
1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C/180C. Pannā uz vidējas uguns uzkarsē eļļu. Pievieno sīpolus un apcep 3 minūtes, pēc tam samaisa ar saldētajiem spinātiem un vāra 2 minūtes vai līdz tie savelkas. Vistai noņem ādu, atdala no kaula un sagriež, pievieno buljonam, iemaisa sinepes. Pannu ar pildījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra bez vāka 5-10 minūtes.
2.Filo mīklu izkārto cepamajā pannā, pārsmērē ar eļļu un pa virsu izliek sagatavoto pildījumu ar vistu un spinātiem, uzber saldētos zirņus, uzlej saldo krējumu, uzliek garšaugus. Dažas filo mīklas loksnes kārto virs pīrāga cep 15-20 minūtes vai līdz mīkla kļuvusi zeltaini brūna.
Par to, ko dod sparģelis un ko var pagatavot ar sparģeļiem, lasiet šeit.