Suflē (soufflé) radies 18. gadsimta Francijā un tiek pasniegts gan kā pamatēdiens, gan kā saldais ēdiens. Parasti tiek gatavots no divām pamata sastāvdaļām – no olu dzeltenuma krēm

Atkarībā no pievienotajām garšvielām suflē pārtop saldajā vai sāļajā maltītē. Sāļos suflē gatavo ar sieru, kartupeļiem, saldajiem kartupeļiem, garšaugiem un citiem dārzeņiem, savukārt saldos - no šokolādes, citroniem, banāniem, greipfrūtiem, ogām.

Siera suflē

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS:

40 g mīksta sviesta un vēl nedaudz - formiņu ieziešanai

3 ēdamkarotes miltu

150 ml piena istabas temperatūrā

60 g trekna, labi kūstoša rīvēta siera

2 olas

sāls

pipari

PAGATAVOŠANA:

Foto: Pexels.com

  1. Sagatavo divas keramiskas cepamās formiņas (katra 150 ml): tās rūpīgi izsmērē ar mīkstu sviestu (siera suflē cepoties vienmērīgi pacelsies uz augšu).
  2. Gatavo Bešamela mērci: katliņā izkausē sviestu, tam pievieno miltus - maisot ar koka karoti, aptuveni vienu minūti visu karsē, līdz veidojas gluda miltu un sviesta masa. Katliņu noņem no uguns, miltiem pievieno pienu. Rūpīgi izmaisa, katliņu liek atpakaļ uz uguns un turpina maisīt, līdz veidojas gluda mērce. Katliņu atkal noņem no uguns.
  3. Mērcei pievieno rīvēto sieru, maisa, līdz siers izkusis un mērce atkal ir gluda. Pēc garšas pievieno sāli, svaigi maltus melnos piparus. Mērcei ļauj atdzist.
  4. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Baltumus sakuļ stingrās putās. Kad mērce ir atdzisusi līdz istabas temperatūrai, tai pa vienam pievieno olu dzeltenumus, katru atsevišķi kārtīgi izmaisot, līdz mērce iegūst vienmērīgu konsistenci. Mērcei pievieno vienu karoti sakultā olbaltuma, izmaisa.
  5. Mērci lej sakultajos olbaltumos un izcilā, līdz veidojas gluda, gaisīga mīkla.
  6. Mīklu pilda sagatavotajās formiņās, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep apmēram 35 minūtes, līdz siera suflē labi uzpūties un izcēlies (cepeškrāsns durvis nevirina!).
  7. Siera suflē pasniedz karstu ar zaļajiem salātiem.

Kā izcept itāļu maizi fokaču lasiet šeit.

Foto: Pexels.com

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv