Karstās krustmaizītes ir tradicionāla Lieldienu maize. Tās simbolizē šo nozīmīgo dienu kristīgajā ticībā, kad Jēzus tika sists krustā.
Katra maizīte ir dekorēta ar krustiņu, kas izgatavots no miltu pastas, kas attēlo krustu. Tiek uzskatīts, ka garšvielas karstajās krustmaizītēs ir tās, kas tika izmantotas, lai iebalzamētu Kristu pēc viņa nāves.
Karstajām krustmaizītēm ir katoļu saknes. Gavēņa laikā piena produktus neizmantoja, tādēļ karstās krusta maizītes bieži bija aizliegtas. Tāpēc katoļi tā vietā ēda maizi, kas nav izgatavota no piena.
Mājās gatavotas karstās krustmaizītes var uzglabāt hermētiskā traukā līdz 3 dienām vai saldētavā 2 mēnešus. Krustmaizītes atsevišķi ietin cepampapīrā, lai varētu izņemt un atkausēt vajadzīgās porciju.
Par Lieldienu olu ēdieniem un dažādiem veidiem, kā tās pasniegt lasiet šeit.
SASTĀVDAĻAS
Maizītēm
300 ml pilna piena un vēl 2 ēdamkarotes
50 g sviesta
500g miltu
1 tējk. sāls
75 g pūdercukura
1 ēdamkarote eļļas
7g rauga
1 ola, sakulta
75 g rozīnes
50 g jauktu miziņu
miziņa 1 apelsīns
1 ābols, nomizots, smalki sagriezts
1 tējkarote malta kanēļa
1 tējkarote jauktas garšvielas
Krustiņam
75g miltu
Glazūrai
3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma
PAGATAVOŠANA
1.SOLIS
Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai 300 ml piena, pēc tam noņem no uguns un pievieno 50 g sviesta. Ļaujiet atdzist, līdz tas sasniedz istabas temperatūru. Bļodā ievieto 500 g miltu, 1 tējkaroti sāls, 75 g pūdercukura un 7 g raugu. Centrā izveido bedrīti un ielej siltu piena un sviesta maisījumu, pēc tam pievieno 1 sakultu olu. Izmantojot koka karoti, kārtīgi samaisa, pēc tam visu ar rokām samaisa, līdz izveidojas lipīga mīkla.
2.SOLIS
Mīklu uzliek uz ar miltiem apkaisītas virsmas un mīca, ar vienu roku turot mīklu un ar otru roku izstiepjot to, pēc tam salokot atpakaļ. Atkārto 5 minūtes, līdz mīkla kļūst gluda un elastīga. Ielieciet mīklu bļodā un pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj 1 stundu siltā vietā uzrūgt.
3.SOLIS
Mīklai pievieno 75 g rozīnes, miziņas, 1 apelsīna miziņu, 1 smalki sagrieztu ābolu, malto kanēli un garšvielas. Samīca un ļauj uzrūgt vēl 1 stundu vai līdz apjoms dubultojas, atkal pārklājot ar labi ieeļļotu pārtikas plēvi, lai mīklai neveidotos garoza.
4.SOLIS
Sadala mīklu 15 vienādos gabalos (apmēram 75 g vienā gabalā). Katru gabalu izrullē gludā bumbiņā. Izkārto maizītes uz vienas vai divām ar pergamentu izklātām cepešpannām, atstājot pietiekami daudz vietas, lai mīkla izplestos. Nosedziet ar pārtikas plēvi vai tīru dvieli, pēc tam nolieciet malā, lai vēl 1 stundu nostāvētu.
5.SOLIS
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C. Sajauc 75g miltus ar apmēram 5 ēd.k ūdens, lai pagatavotu pastu krustiņam - ūdeni lej pa 1 ēd.k., lai pievienotu tik daudz, lai sanāk bieza pasta. Ieliek pastu kulinārijas maisiņā ar nelielu uzgali. Uz katru bulciņas uzvelk krustu. Cep 18-20 minūtes cepeškrāsns vidējā plauktā, līdz zeltaini brūna.
6.SOLIS
Viegli uzkarsējiet 3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma, lai izkūst, pēc tam izberziet caur sietu, lai atbrīvotos no gabaliņiem. Kamēr ievārījums vēl silts, pārsmērē siltās maizītes un atstāj atdzist.