Citādas olas Lieldienu galdā

© Foto: Depositphotos

Lieldienu rītā daudzās mājās brokastīs ēd olas: tās pašas tradicionālās – sīpolu mizās vārītās.

Taču reizēm ir vērts pamēģināt arī ko jaunu, jo olu receptes ir tikpat dažādas kā raibu raibās Lieldienu olas!

Olas tomātos

Foto: Depositphotos

SASTĀVDAĻAS:

4 olas

100 g šampinjonu

4 lieli tomāti

4 ēdamkarotes skāba krējuma

neliels sīpols

saišķītis pētersīļu

sviests cepšanai

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Tomātiem nogriež virsiņas un izdobj vidus.
  2. Šampinjonus sagriež šķēlēs vai gabaliņos, nomizotus sīpolus sasmalcina un sviestā visu apcep. Pievieno sāli, piparus un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
  3. Sēņu masu pilda izdobtajos tomātos un virsū katram uzšķiļ pa olai. Pārkaisa sāli, piparus un sezama sēkliņas.
  4. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 15 - 20 minūtes.
  5. Šķīvjos liek pa ēdamkarotei skāba krējuma, virsū - pildītos tomātus. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu maizi.

Krējumā vārītas olas

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS:

8 olas

400 ml saldā krējuma

2 lauru lapas

daži timiāna zariņi

sadiedzēti kressalāti

maizes grauzdiņi

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Saldo krējumu uzvāra. Pievieno sāli, lauru lapas un timiānu.
  2. Karstajā masā ielaiž pa divām pārsistām olām un aptuveni divas minūtes lēni vāra. Ar putu karoti olas no krējuma izņem. Tāpat vāra pārējās olas.
  3. Izvārītās olas liek porciju trauciņos, pārlej karsto krējumu, pārkaisa piparus. Dekorē ar timiānu, kressalātiem. Bauda ar baltmaizes vai rupjmaizes grauzdiņiem.

Bez čaumalas vārīta ola ar lasi

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS:

4 kārtainās mīklas kvadrātiņi

4 olas

4 mazsālīta vai kūpināta laša šķēles

sauja spinātu vai salātu lapu

ēdamkarote etiķa

kaperi

citrona šķēles

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Kārtainās mīklas kvadrātiņus (10 X 10 cm) cepeškrāsnī izcep.
  2. Katliņā uzvāra litru ūdens. Pievieno etiķi un nedaudz sāls. Nelielā bļodiņā vai tasē iesit olu.
  3. Uzvārītā ūdens vidū ar karoti vai dakšiņu iegriežot savērpj nelielu atvariņu un tajā ielaiž olu no trauciņa. Nevārot ūdeni turpina karsēt vēl pāris minūšu, līdz baltums ir sarecējis.
  4. Ar putu karoti olu no ūdens uzmanīgi izņem. Tāpat rīkojas ar pārējām olām.
  5. Olas liek uz salātu lapām, ko izklāj uz izceptajiem kārtainās mīklas kvadrātiņiem. Pārkaisa sāli un piparus. Virsū kārto laša šķēles, papildina ar citrona šķēlītēm un kaperiem.

Marinētas cieti vārītas olas

Foto: Depositphotos

SASTĀVDAĻAS:

3 rozmarīna zariņi

3 cieti vārītas olas

2 ēdamkarotes ābolu etiķa

500 ml olīveļļas

1 ēdamkarote kaperu

2 marinēti tomāti

½ čili

sāls

PAGATAVOŠANA:

  1. Pagatavo marinādi: traukā lej olīveļļu, pievieno ābolu etiķi (var aizstāt ar sojas mērci, upeņu sulu), pieber kaperus, sakapātu čili, šķipsniņu sāls un visu labi samaisa.
  2. Burkā liek rozmarīna zariņus vai kādus citus sev tīkamus garšaugus, pāris marinētos tomātus un nolobītas vārītās olas. Pārlej ar sagatavoto marinādi un burku aizvāko.
  3. Jau pēc pāris stundām marinādē olas garšos mazliet citādi. Uzglabājot ledusskapī, šādi marinētas olas var lietot vismaz nedēļu, bet ja pikantās olas grib glabāt ilgāt, vēlama burkas un marinādes termiska apstrāde.

Dzīvesstils

Ja ēst gatavošanai ir izmantotas tikai saulespuķu vai olīveļļu, tad laiks izmēģināt jaunas garšu kombinācijas. Piemēram, linsēklu eļļa ir lieliski piemērota mērcei. Tā ir laba locītavām, smadzenēm un sirdij.