Lieldienu rītā daudzās mājās brokastīs ēd olas: tās pašas tradicionālās – sīpolu mizās vārītās.
Taču reizēm ir vērts pamēģināt arī ko jaunu, jo olu receptes ir tikpat dažādas kā raibu raibās Lieldienu olas!
Olas tomātos
SASTĀVDAĻAS:
4 olas
100 g šampinjonu
4 lieli tomāti
4 ēdamkarotes skāba krējuma
neliels sīpols
saišķītis pētersīļu
sviests cepšanai
sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
- Tomātiem nogriež virsiņas un izdobj vidus.
- Šampinjonus sagriež šķēlēs vai gabaliņos, nomizotus sīpolus sasmalcina un sviestā visu apcep. Pievieno sāli, piparus un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
- Sēņu masu pilda izdobtajos tomātos un virsū katram uzšķiļ pa olai. Pārkaisa sāli, piparus un sezama sēkliņas.
- Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 15 - 20 minūtes.
- Šķīvjos liek pa ēdamkarotei skāba krējuma, virsū - pildītos tomātus. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu maizi.
Krējumā vārītas olas
SASTĀVDAĻAS:
8 olas
400 ml saldā krējuma
2 lauru lapas
daži timiāna zariņi
sadiedzēti kressalāti
maizes grauzdiņi
sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
- Saldo krējumu uzvāra. Pievieno sāli, lauru lapas un timiānu.
- Karstajā masā ielaiž pa divām pārsistām olām un aptuveni divas minūtes lēni vāra. Ar putu karoti olas no krējuma izņem. Tāpat vāra pārējās olas.
- Izvārītās olas liek porciju trauciņos, pārlej karsto krējumu, pārkaisa piparus. Dekorē ar timiānu, kressalātiem. Bauda ar baltmaizes vai rupjmaizes grauzdiņiem.
Bez čaumalas vārīta ola ar lasi
SASTĀVDAĻAS:
4 kārtainās mīklas kvadrātiņi
4 olas
4 mazsālīta vai kūpināta laša šķēles
sauja spinātu vai salātu lapu
ēdamkarote etiķa
kaperi
citrona šķēles
sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
- Kārtainās mīklas kvadrātiņus (10 X 10 cm) cepeškrāsnī izcep.
- Katliņā uzvāra litru ūdens. Pievieno etiķi un nedaudz sāls. Nelielā bļodiņā vai tasē iesit olu.
- Uzvārītā ūdens vidū ar karoti vai dakšiņu iegriežot savērpj nelielu atvariņu un tajā ielaiž olu no trauciņa. Nevārot ūdeni turpina karsēt vēl pāris minūšu, līdz baltums ir sarecējis.
- Ar putu karoti olu no ūdens uzmanīgi izņem. Tāpat rīkojas ar pārējām olām.
- Olas liek uz salātu lapām, ko izklāj uz izceptajiem kārtainās mīklas kvadrātiņiem. Pārkaisa sāli un piparus. Virsū kārto laša šķēles, papildina ar citrona šķēlītēm un kaperiem.
Marinētas cieti vārītas olas
SASTĀVDAĻAS:
3 rozmarīna zariņi
3 cieti vārītas olas
2 ēdamkarotes ābolu etiķa
500 ml olīveļļas
1 ēdamkarote kaperu
2 marinēti tomāti
½ čili
sāls
PAGATAVOŠANA:
- Pagatavo marinādi: traukā lej olīveļļu, pievieno ābolu etiķi (var aizstāt ar sojas mērci, upeņu sulu), pieber kaperus, sakapātu čili, šķipsniņu sāls un visu labi samaisa.
- Burkā liek rozmarīna zariņus vai kādus citus sev tīkamus garšaugus, pāris marinētos tomātus un nolobītas vārītās olas. Pārlej ar sagatavoto marinādi un burku aizvāko.
- Jau pēc pāris stundām marinādē olas garšos mazliet citādi. Uzglabājot ledusskapī, šādi marinētas olas var lietot vismaz nedēļu, bet ja pikantās olas grib glabāt ilgāt, vēlama burkas un marinādes termiska apstrāde.