Kāpēc rafija ir tekstils vasarai?

© Foto: publicitātes

Kas piestāv siltajam laikam? Numur viens – gaišas krāsas, numur divi – vieglums it visā, numur trīs – omulība, kas sajaukta ar ārpilsētas šarmu, jeb tā ir rafija, kam piemīt dabiskas šķiedras smalkums.

Rafijas dabiskais izskats un sajūta piedāvā pievilcību un lietojumā ilglaicīgu. Tā ir šķiedra, kas nāk no rafijas palmu (Raphia farinifera) lapām.

Foto: publicitātes

Rafija ir dabiska, viegli krāsojama, patīkama uz tausti un maiga ādai, ar neatvairāmu tekstūru un ir ļoti izturīga. Rafija ir dabiski vaskota, jo tā satur sveķus, kas padara to ūdensizturīgu.

Mūsdienās rafija joprojām ir samērā rets materiāls, taču tās popularitāti veicina strauji augošas nozares, kā, piemēram, modes industrija.

Daudzi luksusa zīmoli sadarbojas ar rafijas audzētājiem, ar vietējiem amatniekiem, kas apstrādā šos augus. Sadarbības mērķis ir iegūt pēc iespējas labāku un augstvērtīgāku materiālu, no kura ražotu tādus produktus, kā jau pieminētās somas vai cepures.

Šī tradicionālā amatniecība ir radījusi darbavietas un nodrošinājusi iztikas līdzekļus tūkstošiem visā pasaulē, jo zīmoli turpina atteikties no sintētisko (bieži vien lētāko) materiālu izmantošanas un koncentrējas uz autentiskumu, ilgtspējību un rokām darinātiem produktiem.

Pateicoties izejvielu retumam un ilgstošajam procesam, īstiem rafijas izstrādājumiem joprojām ir pievienota ekskluzivitāte, kas nozīmē, ka tie ir jālolo tikpat ļoti, kā ādas soma vai zīda krekls. Varbūt pat vairāk.

Foto: publicitātes

Nedaudz atkāpjoties no faktiem, pēc pieredzes zinu, cik delikāts un skrupulozs ir rafijas audzēšanas process. Jau vairākus gadus sadarbojos ar vienu no senākajiem cepuru ražotājiem pasaulē. Pirms gada, precīzāk 2023. gada maijā, gaidījām jau rudenī pasūtīto vasaras cepuru kolekciju.

Gaidāmās cepures viena puse bija rafijas, otra puse no salmiem un kaņepēm. Rafijas audzētājus bija piemeklējis karstums, tāpēc raža bija iznīkusi. Rezultātā cepures nebija saražotas, un pārdevēji, tajā skaitā arī es savu pasūtījumu nesaņēma.

Rafija modes pasaulē

Foto: publicitātes

Un kad garās, karstās dienas pāriet mierīgos un siltos vakaros, somas un citi aksesuāri no rafijas kļūst par pavadoņiem vasaras priekos. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties pavadīt laiku pludmalē vai doties uz vakariņām saulrietā, rafijas rokassomas nodrošina vasaras eleganci.

Tās daudzpusības un izturības dēļ to parasti izmanto modē, amatniecībā, mājas dekoros. Šī materiāla izmantošana aizsākās senatnē, kur to izmantoja visam, sākot no groziem un beidzot ar māju jumtiem. Rafija ir pārsteidzošs materiāls, ko var izmantot, lai izgatavotu cepures, kas aizsargā no saules. Tā ir mīksta un stipra, viegli krāsojama daudzās dažādās krāsās, izmantojot dabiskās krāsvielas.

Rafija ir labs materiāls tādu priekšmetu aušanai kā groziem, paklājiem, paliktņiem, paklājiņiem. Tās elastības un izturības dēļ to izmanto arī dārzkopībā kā auklu, lai piesietu kāpšanas augus pie bambusa mietiņiem.

Foto: publicitātes

Mūsdienās rafiju visvairāk izmanto somu darināšanā. Tāpēc uzmanības centrā ir aktuāls jautājums: vai rafija ir dārga? Iedziļinoties rafijas vērtības, cenas un pieejamības niansēs, kas padara šīs rokassomas par iekārojamu modes industrijas priekšmetu, rafijas rokassomas nav tikai aksesuāri; tās ir ilgtspējīgas greznības simbols.

Rafijas somas bieži tiek austas ar rokām, un process prasa prasmes un laiku. Šis amatniecības aspekts var paaugstināt izmaksas, palielinot rafijas somas ekskluzivitāti un vērtību.

Foto: publicitātes

Rafijas kvalitāte: izmantotās rafijas kalibrs būtiski ietekmē cenu. Augstas kvalitātes rafija, kas novērtēta tās noturības un tekstūras dēļ, var palielināt izmaksas, bet arī nodrošina produkta ilgāku kalpošanas laiku.

Dizaina sarežģītības: rafijas maisiņu dizaina sarežģītība un raksta sarežģītība var ietekmēt arī to cenu. Dizaineru rafijas somām, jo ​​īpaši tām, kurām ir unikāls vai ierobežots izdevums, ir augstākas cenas to ekskluzivitātes dēļ.

Rafijas somām var būt dažādas formas, krāsas un izmēri, tāpēc ir viegli atrast ideālo versiju, kas piemērota jebkuram jūsu iecienītākajam tērpam neatkarīgi no sezonas. Tradicionāls rudens tērps, kas apvienots ar rafijas rokassomas tekstūru, ir lielisks veids, kā pievienot savam izskatam uzkrītošu kontrastu. Veikalos pieejamo somu cenas ir sākot no 50 eiro.

Foto: publicitātes

Dzīvojot laikmetā, kad klimata problēmas nav zinātniskā utopija, ikdienā izmantojamo materiālu un to ilglaicīga, un pārstrāde pēc derīguma termiņa beigām ir ne tikai skaļi vārdi. Tas burtiski nozīmē gaisu, ko elpojam. Tāpēc slavas dziesma rafijai ir vietā. Un, ja esat tikuši manā rakstā tik tālu, lūk, šā materiāla plusi:

  • Rafija ir izturīga un elastīga

Rafija ir lielisks vasaras tekstilizstrādājums ne tikai tāpēc, ka tas ir ūdensizturīgs, bet arī elastīgs. Tāpēc jūs redzat, ka rafijai ir tik daudz formu, sākot no groziem līdz lampām, un jau minētām cepurēm un apaviem.

  • Rafija ir viegla

Papildus tam, ka rafija ir izturīga un elastīga, tā ir viegla, padarot to (neatkarīgi no tā, kādā veidā tā izpaužas) par izcilu pludmales un ceļojumu biedru.

  • Rafija pret salmiem

Varētu rasties jautājums, kāda ir atšķirība starp rafiju un citiem līdzīgiem tekstilizstrādājumiem, piemēram, salmiem? Lai gan rafija, gan salmi dažkārt no pirmā acu uzmetiena var izskatīties līdzīgi, tie ir diezgan atšķirīgi. Salmi ir lauksaimniecības blakusprodukts, kas rodas no graudu kultūru kātiem. Un, protams, rafija rodas no rafijas palmu lapām. Rafijas šķiedrā ir arī dabīgi sveķi, kas piešķir tai ilgāku kalpošanas laiku un elastību. Salmi un pat klūgas ir smalkāki, un mēdz saplīst vai sadalīties, ja tos apstrādā nepareizi.

Foto: publicitātes

  • Bonuss: rafija ir ilgtspējīga

Stingru valdības noteikumu dēļ rafiju dabiski novāc no jūnija līdz oktobrim. Katru zaļo zaru noņem un dabiski izžāvē saule. Gala rezultāts? Krāšņa brūna dabīgā šķiedra, ko bieži izmanto tādu, kāda tā ir, vai krāso, kas ir ātra un vienkārša pārveidošana.

Kāds šogad būs izlaiduma kleitas uznāciens, lasiet šeit.

Dzīvesstils

“Personīgā izaugsme ir mūža ceļojums, taču apņemoties ievērot šo praksi, jūs tikai augsiet un attīstīsieties - gan individuāli, gan kā partneris savam mīļotajam cilvēkam un citiem ģimenes locekļiem, jo jūsu izvēles un ikdiena ietekmē tos cilvēkus, ar kuriem esat saistīti,” raksta blac.media/health.

Svarīgākais