Stiletto jeb apavi, kas katru sievieti padara par liktenīgo

© Publicitātes foto

Šis ir stāsts par visiekārojamākajām un seksīgākām kurpēm pasaulē. Pat to nosaukums - “stiletto”- ir aizgūts no naža, kas ir tik ass un dur līdz saknei.

Lai arī bāzes garderobes statuss piešķirts ir klasiskai laiviņai jeb court shoe (no britu angļu valodas) vai pump (Amerikas), mana viskaislīgākā pārliecība, ka tieši stiletto ir tie apavi, bez kuriem nevar iztikt sieviete garderobē. Manolo Blaniks teicis: “Apavi reiz bija tikai apavi, bet stiletto tos padarīja par daiļā dzimuma iekāres objektiem”.

Kas ir stiletto?

Publicitātes foto

Domāju, ka uz šo jautājumu atbildi zina daudzas. Tās ir kurpes, ko gan mīl, gan ienīst vienlaikus. Stiletto rada optisku ilūziju par tās valkātājas garākām un slaidākām kājām, mazāku pēdu, garāku augumu. Tās maina valkātāja stāju un gaitu, akcentējot ikru muskuļus, izceļot krūtis un dibenu.

Stiletto papēži ir īpaši saistīti ar femme fatale (liktenīgās sievietes) tēlu. Šos apavus bieži uzskata par vilinošu apģērba kopsaucēju un daži tos pat fetišē kā erotisku priekšmetu.

Stiletto papēži bieži tiek raksturoti kā sieviešu seksa simbols, un tādi žurnāli kā Playboy, un citi plašsaziņas līdzekļu avoti, kas galvenokārt attēlo sievietes seksuālā veidā, bieži to dara - izmantojot augstpapēžu kurpes ar stiletto papēdi. Cilvēka uzvedības psiholoģijas pētnieki, apgalvo, ka augsti papēži akcentē “sieviešu gaitas dzimumam raksturīgos aspektus”, palielinot tās nēsātājas sievišķību.

Stiletto papēžu garums var atšķirties no 2,5 centimetriem līdz 25 cm vai vairāk, ja tiek izmantota platformas zole, un dažreiz tos definē kā tādus, kuru diametrs pie zemes ir mazāks par 1 cm. Stiletto stila papēži 5 cm vai īsāki tiek saukti par kitten heels.

Publicitātes foto

Papēdis radās līdz ar tehnoloģiju parādīšanos, izmantojot koka vai citu vājāku materiālu, kam bija nepieciešams plats papēdis, atbalstoša metāla vārpsta vai kātu, kas iestrādāts papēdī. Itāļu apavu dizainers Salvatore Ferragamo pavēra ceļu stileto, izgudrojot tērauda arku. Daži vēsturnieki viņam piedēvē arī stiletto papēža izgudrošanu, savukārt citi atzīst franču modes dizaineru Charles Jourdan (Diora kompanjonu apavu jomā) par stiletto papēža “atklājēju”.

Tomēr, lai kurš būtu pirmais, stiletto papēža ērtuma nosacījums ir pareiza lieste jeb arka.

Publicitātes foto

Stiletto papēži savu izsmalcinātāko formu sasniedza pagājušā gadsimta 60. gadu sākumā, kad apavu purngals kļuva tikpat slaids un izstiepts kā paši stiletto papēži. Vispārējā kontūru asuma dēļ sievietēm bija ierasts apzīmēt visu apavu kā “stiletto”, nevis tikai papēdi.

1974.gadā stiletto papēža versiju atkārtoti ieviesa Manolo Blanik (Manolo Blahnik) , kurš savu “jauno” papēdi nosauca par “adatu”.

Publicitātes foto

Tāpat daudzi uzskata, ka sievietes muguras izliekums, ko atvieglo augstpapēžu kurpes, ir imitācija signālam, kas liecina par sievietes vēlmi tikt pie vīrieša. Neskatoties uz seksuālo konotāciju, vairumā gadījumu papēži tiek uzskatīti gan par modernu, gan profesionālu sieviešu tērpu, īpaši, ja tos papildina bikškostīms.

Publicitātes foto

Stiletto — garš, tievs papēdis — nosaukums ņemts no gara plāna naža — pirmo reizi minēts 1953.gada septembrī laikrakstā.

Publicitātes foto

Daži fakti par stiletto, kas iegājuši vēsturē

Rietumu pasaulē augstpapēžu kurpes bieži tiek uzskatītas par sievišķības simbolu, un tāpēc tās ir analizējušas feminisma autores. Dažas ir iebilduši, ka “augstpapēžu kurpes, iespējams, vairāk nekā jebkurš cits apģērba gabals, tiek uzskatītas par galveno simbolu būt sievietei.”

Mūsdienīgi augsti papēži ar plāniem un gariem papēžiem bieži kalpo, lai uzsvērtu valkātājas izliekto muguru un paplašināto sēžamvietu.

Šī “dabiskā pieklājības poza” dažkārt tiek analizēta kā veids, kas kalpo vīrieša skatiena piesaistīšanai. Un lūkojoties no feministu perspektīvs, šie fakti ir sievieti pazemojoši.

1968.gada feministiskajā protesta akcijā “Mis Amerika” protestētājas simboliski iemeta “brīvības miskastē” vairākus sievišķīgus izstrādājumus. Starp tiem bija augstpapēžu kurpes ar stiletto papēdi.

Savukārt 2015.gadā sieviešu grupai Kannu kinofestivālā Francijā tika atteikta filmas pirmizrāde par plakanu apavu nēsāšanu.

Publicitātes foto

“A Mile in Her Shoes” ir ikgadējs gājiens, kur vīrieši valkā sarkanas augstpapēžu kurpes un soļo jūdzi, lai protestētu pret vardarbību ģimenē.

Stiletto Dance (saukta arī par High-Heels Dance) ir dejas forma, kas radās un attīstījās ASV un Eiropā 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā. Tas ir nosaukts šo apavu vārdā, jo viena no tā atšķirīgajām iezīmēm ir augstpapēžu apavu valkāšana uzstāšanās laikā. Heels dance ir solo deju žanrs, kas bieži tiek rādīts pop un hiphopa mūzikas videoklipos. Šī kurpes izmanto arī dažos go-go deju priekšnesumos.

Vai stiletto ir modē?

Lai gan pēdējā laikā runas par apaviem lielākoties ir saistītas ar piezemētu stilu, piemēram, balerīnu un plakanā Mary Jane stila kurpēm, augsti papēži turpina dominēt — it īpaši, ja skatāties uz konkrētiem stiliem. Sākot ar sarkanā paklāja ballītēm, beidzot diplomātiskā pieņemšanām. Un, ja iekrītat stiletto entuziastu nometnē, tie ir papēži, kurus, iespējams, nenēsāsiet ikdienā, tomēr īpašām izgājienam tie būs ideāli piemēroti.

Publicitātes foto

Šobrīd mēs redzam lakādas atgriešanos. Smailie pirksti ir vēl viena izplatīta tēma starp populārākajiem augstpapēžu siluetiem. Apdarē dominē satīns, kas rotātas ar aplikāciju ziediem un pērlēm.

Runājot par pieprasītākajiem apaviem vasaras sezonā, slingbacks stiletto (apavi ar slēgtu purngalu un siksniņu ap papēdi) ir šā saraksta augšgalā. 90. gadu iedvesmoti, ar pamanāma piesprādzētām siksnām, asi smails purngals, neitrālas melnās un bordo krāsas..

Stiletto un Bārbija

Publicitātes foto

Kad pirmo reizi tika publicēts Grētas Gervigas filmas “Barbie” treileris, pūkainās mules (kurpes ar atvērtu mugurpusi ar slēgtu priekšpusi), meklējumi Google pieauga par 115 procentiem.

To, protams, lielā mērā iedvesmoja treilera aina, kurā Margotas Robijas (Margot Robbie) Bārbija izkāpj no saviem rozā stiletto papēžiem un ieņem pozu uz pirkstgaliem, kas ir atsauce uz lelles raksturīgo stāju viņas mūžīgi sasalušo pēdu dēļ (2015.gadā Mattel sāka ražot lelles Bārbijas ar regulējamām potītēm, lai viņa beidzot varētu atpūsties - un valkāt plakankas).

Ar savu garderobi, kas aptver jau 64 gadus ilgušo modes periodu, viņa ir varējusi izvēlēties dažādus apavus, taču Bārbija jau kopš tās pirmsākumiem ir cieši saistīta ar stiletto.

Skaidrs, ka apavi Barbielandē ir svarīgs totēms; filmā Bārbijas kājas vai tas, kas ar tām notiek, ir galvenā sižeta līnija. Viņai jāizvēlas starp rozā čībām vai brūniem Birkenstocks, kā bēdīgi slavenā dilemma “Matriksā” starp sarkano tableti un zilo tableti.

Kādas ir modernās dizaina apdrukas, lasiet šeit.