© Publicitātes foto

Savā īpašajā un, ja ne vienā no svarīgākajām, tad noteikti spilgtu mirkļu piepildītākajām dzīves dienām, ikviena līgava vēlas justies un izskatīties tuvu ideālajam.

Lielu lomu visā sagatavošanās procesā, protams, spēlē kāzu kleitas izvēle, kas būtībā ir viens no ceremonijas centrālajiem notikumiem, un, jāsaka, ka mode un tās tendences ir labs palīgs, lai savu “īsto un vienīgo” (ne tikai topošo vīru, bet arī kleitu) atrastu.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Vasaras sākums ir tradicionāli kāzu sezonas kulminācija un tas nozīmē tikai to, ka ir īstais laiks to sākt meklēt, lai gan ticu, ka, ieplānojot kāzas vasarā, kleitas misija jāsāk jau uzreiz pēc Jaunā gada svinībām.

Modes dizaineri šogad atzīmē vienu kopīgu tendenci - līgavu tērpu industrija piedzīvo uzplaukumu un līgavu tērpi kļūst aizvien radošāki un drosmīgāki savā dizainā - kāzu kleitai vairs nav noteikti jābūt baltai, garai un galu galā, tai vairs pat nav noteikti jābūt kleitai.

Kāzu tērpos aizvien vairāk parādās jauni un moderni piegriezumi un neparasti risinājumi, kas ļaus šo īpašo dienu atcerēties. Apskatīsim lielākās kāzu kleitu tendences šogad - kāda no tām noteikti var izrādīties tava sapņu kleita.

Izteiksmīga krāsa

Publicitātes foto

Viduslaiku Eiropā populārākā līgavas kleitas krāsa bija sārta, purpura, zila un zaļa, bet

par tradicionāli baltas kāzu kleitas tradīcijas aizsācēju uzskata karalieni Viktoriju - 1840.gadā notika viņas kāzas ar princi Albertu un vēlāk šo “balto trendu” pārņēma arī Holivuda un citas karaliskās ģimenes. Tieši baltu kāzu kleitu uzskata par klasiku vēl joprojām.

20.gadsimta sākumā tieši šī krāsa bija visbiežākā līgavu izvēle, tomēr vidusšķiras iedzīvotāju vidū šī tendence parādījās tikai pēc Otrā pasaules kara beigām, kad progresēja veļas mazgāšanas tehnoloģijas - 19.gadsimtā lielākā daļa līgavu izvēlējās kāzām tādu kleitas krāsu un piegriezumu, kas vēlāk noderētu arī citiem dzīves gadījumiem, turklāt gaišu audumu uzskatīja par nepraktisku. Starp citu, savas dzīves laikā karaliene Viktorija ieviesa vēl kādu nozīmīgu ģērbšanās trendu - melnu sēru kleitu.

Arī šā gada mode saka - negaidiet, ka līgava būs ģērbusies baltā!

Dominē izteiksmīga krāsa un kāzu kleitas vairs nav tikai baltas vai krēmkrāsas - ļaujieties eksperimentiem un savā īpašajā dienā izvēlēties kādu no aktuālajiem sezonas pasteļtoņiem, piemēram, millenial pink vai debesu zilo un pretēji ierastajam - pat melnu vai sarkanu.

Retro stilistika

Publicitātes foto

Šosezon ar vērienu modē ienāca izteikti sievišķīgais 40.un 50.gadu stils - Diora “New Look” un Džekija Kenedija ir vieni no šā stila piemēriem.

Aktuālas ir visas variācijas par sievišķības tēmu - midi un maxi garums ar akcentētu vidukli un šķēlumiem, cimdi, cepures un noslēdzot koptēlu arī attiecīgajā stilistikā ieturēti apavi - piemēram, kitten heel.

Minimālisms, asimetrija un struktūra

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Less is more jeb “mazāk ir vairāk” princips derēs līgavām, kurām retro šiks ir svešs un uzsvērtā pompozitāte uzdzen šermuļus - viena no aktuālākajām tendencēm ir minimālisms. Ko tas sevī ietver?

Būtībā visu, kas nav pārslogots ar lieku dekoru un detaļām - vienkārši un lakoniski piegriezumi, dabiski audumi. Un, ja tā padomā, tad kas vēl nepieciešams - vien pāris stilīgu kurpju, neliels pušķis un mirdzošas acis.

Minimālisma stils šajā sezonā robežojas ar gandrīz avangardu asimetrisku izpildījumu, kas nozīmē ierasto formu dekonstrukciju, piemēram kvadrātveida dekoltē vai vienas piedurknes variācijas un uzsvērtu plecu līniju, dziļi šķēlumi kleitās un svārkos - stila elementi, kas nāk no astoņdesmitajiem un deviņdesmitajiem gadiem piedos pikantu noti koptēlam.

Bikses un bikškostīmi

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Vai kāds teica, ka kāzu tērpam ir noteikti jābūt kleitai? Bikses un bikškostīmi var droši aizstāt kleitu un kļūt par modernu un stilīgu kāzu tērpu! Vienkāršākais un reizē arī praktiskākais ir , piemēram, klasiskais baltais smokings un tā variācijas - bikses var papildināt ar kādu greznu topiņu vai korseti un pat plāniem virssvārkiem.

Tā iegūsiet mūsdienīgu un neformālu kāzu dienas tērpu, kas noteikti izcelsies.

Līgavām ir lielāka kontrole pār to, kas jāvelk savā īpašajā dienā un strauji pieaug alternatīvas tradicionālajām kleitām - neierastas krāsas kāzu kleitas un bikškostīmi vai bikses kombinācijā ar caurspīdīgiem svārkiem un apmetņiem. Apjomīgi un strukturāli vai vienkāršāku formu virssvārki piedos tēlam dramatismu.

Mini

Publicitātes foto

Minikleita nav populāra izvēle kāzu kleitas garumam, tomēr viens no sezonas trendiem tas noteikti ir. Un vēsturiski nav pirmā reize, kad mini ir modē tieši līgavām - 60.gados šī tendence bija visai izplatīta. Turklāt atkārtosimies vēlreiz, ka noteikumus uzstādām vien mēs paši, īpaši savā kāzu dienā.

Izšuvumi un ziedi

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Stilistiskā spektra pretpolā atrodas kāzu kleitu variācijas ar bagātīgu dekoru un apdari, kas arī ir viena no vadošajām tendencēm. Šajā gadījumā būs aktuālas mežģīņu un dažādu izšuvumu veidu dekors - pērļu veidoti raksti, apjomīgas ziedu aplikācijas un trīsdimensiju ziedu formu elementi.

Šī tendence jau ir aizsākusies iepriekšējā gadā un pagaidām šķiet nekur nepazūd - ziedu motīvu apdrukas un dekors ir aktuālāks kā jebkad līdz šim, it sevišķi kāzu kleitās.

Ļoti skaistu efektu radīs viegli caurspīdīgi audumi, kas kombinācijā ar kontrastējošu dekoru radīs īpašu vizuālo efektu.

Galvenie aksesuāri

Publicitātes foto

Aktuālākie 2024. gada kāzu sezonas aksesuāri noteikti ir neparasti un unikāli plīvuri un apmetņi. Tos var kombinēt gan pāri kleitām gan biksēm un bikškostīmiem, izvēloties vienkāršākus vai rotātus ar izšuvumiem vai aplikācijām. Var izvēlēties arī drosmīgāku tēlu, spēlējoties ar viegli caurspīdīgām audumu kārtām. Šādā gadījumā jāpiedomā pie atbilstošas veļas izvēles.

Publicitātes foto

Baletkora stilistika ietekmējusi arī kāzu tērpu dizainu un bantes elements ir viennozīmīgi viens no aktuālākajiem dekora elementiem kāzu tērpā. Tas var būt tīri dekoratīvs vai funkcionāls elements, kā piemēram josta vai lencītes.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Par atsevišķu tērpa aksesuāru, kas ir pēc vajadzības viegli noņemams, šajā sezonā var kalpot piedurknes - aktuālākas būs gaisīgas un vieglas.

Zīmoli, no kuriem smelties iedvesmu

Publicitātes foto

Meklējot savu “īsto” kāzu kleitu, iedvesmu var smelties no dizaineriem, kas ir pazīstami tieši ar kāzu tērpu dizainu. Tradicionālāki izpildījumi taču ar modernu piesitienu ir Carolina Herrera, Elie Saab un Caroline Castigliano. Trakulīgām un neordinārākam tēlam Vivienne Westwood.

Vera Wang un Oscar de la Renta piedāvā pārliecinošus, dekadentus un spēcīgus tēlus, savukārt Dior, Galiano un McQueen, Hermione de Paula un Halfpenny London - piesātinātu romantiku.

Spilgtākie slavenību kāzu tērpi vēsturē

Publicitātes foto

Šai sadaļai varētu veltīt pat atsevišķu rakstu, jo šādu piemēru neapšaubāmi ir daudz, bet ir daži, sevišķi spilgti un pieminēšanas vērti. Tā, piemēram, Holivudas aktrise Andželīna Džolija 2014.gadā kāzām ar aktieri Bredu Bitu kopā ar dizaineriem Donatella Versace un Luigi Massi izstrādāja kleitu ar plīvuru, kas bija pilnībā izšūti ar Džolijas bērnu radītajiem zīmējumiem.

Hailija (Boldvīna) Bībere 2019.gada rudenī aprrecējās ar dziedātāju Džastinu Bīberu, valkājot Virdžila Abloha zīmola Off-White kleitu, kuras plīvurs kļuva teju leģendārs, pateicoties tā apakšmalā lieliem burtiem izšūtam “ TILL DEATH DO US PART” ( “Līdz nāve mūs šķirs”) uzrakstam.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Kino dīva Elizabete Teilore izcēlās ar netradicionālām kāzām, valkājot drosmīgu dzeltenas krāsas kleitu ar ekstravagantu ziedu matu rotu. Bjanka Džegere 1971.gada kāzās ar slaveno mūziķi priekšroku deva Iva Senlorāna smokingam ( par šo sīkāk citā reizē). Bet Joko Ono savā īpašajā dienā tērpās baltā minikleitā ar lielu cepuri, saulesbrillēs un kedās.

Publicitātes foto

Amerikāņu aktrises Greisas Kellijas kleita 1956.gada kāzās ar Monako princi iegāja līgavu vēsturē - kleita tiek minēta kā viens no visu laiku elegantākajiem un neaizmirstamākajiem līgavu tēliem. Runā, ka kleitas izgatavošanas laiks bijis 6 nedēļas un 30 šuvēju darbs.

Visbeidzot princese Diānas leģendārā kleita, kas bagātīgi dekorēta ar mežģīnēm, fliteriem un 10 000 pērļu izšuvumiem, ar tolaik garāko plīvuru karalisko kāzu vēsturē - 7,62 metri.

Daži ieteikumi, kas atvieglos kleitas meklējumus

  • Izpēte un Pinterest! Izveido datorā vai telefonā folderi, kur mērķtiecīgi noglabāt iepatikušos kleitu modeļus.
  • Apskati, ko piedāvā pašmāju dizaineri - tuvās atrašanās dēļ un dažādu uzlabojumu iespējas šūšanas procesā palielina iespējas tikt pie ideālas kleitas.
  • Apzināt savu ķermeni, lai saprastu, kuras formas un piegriezumi izskatīsies komplimentējoši figūrai.
  • Pēc iespējas precīzāk atvēlēt kādu noteiktu laika posmu meklēšanai.
  • Nosaki savas budžeta iespējas - tas atvieglos izvēli.
  • Ņem vērā kāzu ceremonijas vietas specifiku (pilsēta, jūra, brīvā daba utml.).
  • Potenciālo zīmolu vai dizaineru izpēte - atsauksmes, audumu izcelsme, kvalitāte.
  • Vienmēr apskati un pielaiko kleitu dzīvē - nepaļaujies tikai uz foto.
  • Ejot uz pielaikošanu, paņem līdzi aksesuārus un uzticies savam viedoklim.
  • Atceries, ka tai nav noteikti jābūt baltai kleitai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv