© Publicitātes foto

Sagaidīt pavasari bieži nozīmē, ka esi veiksmīgi ticis galā ar mazliet nomācoši tumšo ziemu, un tieši tagad vari atļauties izmēģināt ko jaunu, tai skaitā - frizūru.

2024.gada matu griezumi atspoguļo gan jaunas un modernas iezīmes, gan atgriešanos pie klasiskajām vērtībām jeb to pārfrāzēšanas.

Izteiktākā tendence, kas raksturo šīs sezonas matu griezumus ir virzība prom no skaidrām un stingrām formām, kas nozīmē maigākas pārejas un brīvākus sakārtojumus. Modes mēnesis nu ir pagājis un spriežot pēc dizaineru skatēm varam nojaust, ka visu veidu matu aksesuāri ir viennozīmīgs sezonas hīts, tādēļ rotu arsenālā nevar aizmirst arī par matiem - ziedi, bantes, stīpiņas, matu ķemmītes un pat neilona zeķes, derēs viss.

Tendencēm nevar sekot akli, it īpaši matu griezumos, jo, lai gan matiem ir tendence ataugt, tas tomēr prasa zināmu laiku un labāk ir nogriezt tādu frizūru, kas patiešām piestāv uzreiz.

Te līdzēs prasmīgs meistars, kas palīdzēs piemeklēt un ieteikt tādu griezumu, kas piestāvēs sejas formai, individuālajam stilam un matu tekstūrai.

Neatkarīgi no tā, vai dodiet priekšroku klasiskam griezumam vai meklējiet ko oriģinālāku, tendences patreiz piedāvā diezgan plašu izvēles brīvību - trakulīgs pixie, moderns bixie, elegantais midi bob un daudzi citi, kas slēpjas aiz katra no šiem nosaukumiem - apskatīsim tālāk.

Bixie

Publicitātes foto

Klasiskais bob jeb karē griezums jau ir nedaudz apnicis, tādēļ aktuālāks kļūst tā pārveidotais matu griezuma veids - bixie, kas būtībā ir īsā bob un pixie griezuma apvienojums.

Šajā gadījumā no bob tiek paņemts garums, bet pixie Nosaka griezuma kārtas.

Šī frizūra uzrunās visus, kas alkst pēc kardinālām pārmaiņām un ļaus nogriezt salīdzinoši īsus matus, bet nešķiroties pavisam no matu sākotnējā garuma. Turklāt tā ir apjomīgākā no visām iespējamām īso matu variācijām šosezon. Bixie griezums ir labi piemērots dažādu matu tipiem un seju formām, stilīgs un viegli kopjams vidēji īsu matu griezums.

Ultrapixie

Publicitātes foto

2024.gada pavasarī un arī visu nākamo gadu pixie griezums joprojām būs populārs - īpaši īss matu griezums zēngalviņa, kas ir pēc iespējas vienkāršāk veidots.

Šā matu griezuma stila nosaukums ir aizgūts no mitoloģijas un to jau 50.gados popularizēja aktrise Odrija Hepberna filmā “Roman holidays” (Romiešu brīvdienas).

Pixie griezums ir ērts ikdienā, mazgājot mati ātri izžūst un neprasa īpaši daudz piepūles un laika ieveidošanai, frizūru var viegli ieveidot ar pirkstiem un ātri izķemmēt. Mūsdienīgs un aktuāls risinājums, kas gan prasa regulāru friziera apmeklējumu, jo ātri ataug.

Midi bob

Publicitātes foto

Amerikāņu Vogue par 2024. gada galveno matu griezumu pasludināja tieši vidēja garuma bobu, un nav nejaušība, ka vidēja garuma bobs kopš gada sākuma ir bijis Google meklēšanas tendenču līderis.

Vidējs matu garums visās tā variācijās un formās ir izteiktākā šā gada tendence, ko frizētavās pieprasa aizvien vairāk un vairāk.

Kā visvieglāk noteikt precīzu midi boba garumu - iedomājieties viegli ataugušu klasisko karē garumu, tātad nedaudz pāri pleciem vai atslēgas kaulu, tas būtu garums, uz ko tiekties.

Starp citu, midi bob griezuma saknes ir meklējamas jau 1920.gada Francijā, kur tas kļuva par sava veida parīziešu stila simbolu - eleganta un reizē vienkārša frizūra.

Mixie

Publicitātes foto

Vēl viena sezonas aktualitāte, kas bijusi izteikta, piemēram, Dries Van Noten pavasara modes skatē - mixie, kas ir maleta (slāņos un pakāpeniski griezta frizūra, kur mati priekšpusē ir īsāki un garāki aizmugurē) un pixie mikss.

Svarīgs nosacījums šīs frizūras veidošanai ir, ka mati pakauša daļā nedrīkst būt garāki par pleciem, savukārt pie sejas tām jābūt īsākām, pēc pixie griezuma parauga.

Wolf cut

Publicitātes foto

Matu griezums, kas iekaroja mūsu sirdis vēl 2021.gadā, joprojām ir aktuāls 2024.gadā, lielākoties tāpēc, ka 70.gadu stilistika turpina iedvesmot gan frizierus, gan dizainerus, pielāgojot to mūsdienu laikmeta tendencēm.

Wolf cut ir apjomīgs, dažādos un izteiktos slāņos veidots griezums ar izteiksmīgām šķipsnām pie sejas, visbiežāk frizūru veidojot līdz pleciem un garāku.

Tas ir piemērota dažādiem matu tipiem un to var salīdzinoši viegli pielāgot jebkuram izskatam. Jāpiebilst, ka wolf cut piedod vieglu grunge efektu.

Maigi slāņi

Publicitātes foto

Matu griezumi ar pamanāmiem slāņiem, kas mums jau ir pazīstami kā kaskādes un pakāpeniskie griezumi, no pagājušā gadsimta 70. gadiem ir migrējuši līdz mūsdienām, šobrīd atgriežoties pie gludākām matu formām.

Klasisks matu griezums, kas veidots pakāpeniski un maigām kārtām atsvaidzinās vienkārši, taisni nogrieztus matus.

Japāņu čolka

Publicitātes foto

Gluži kā japāņu kulta Miyazaki animācijas filmu varonēm čolkas (vai saucamas vēl par poniju) ir izteiksmīgas un garas.

Tā saucamo “Japāņu čolku” droši var izmēģināt, lai atsvaidzinātu jau esošu klasisko čolku, kas ir viegli ataugusi, vai gluži pretēji, lai papildinātu savu tēlu ar ko jaunu un ne tik kardinālu.

Japāņu čolka piestāvēs visiem, jo to parasti neveido biezu, bet drīzāk šķipsnās, kas seju pilnībā nenosedz. Obligātais nosacījums ir garākas sānu šķipsnas deniņu daļā.

Silver fox

Publicitātes foto

Acīmredzami iesirmi mati jeb silver fox ir kā manifests un mīlestības vēstule dabīgam laika ritumam. Modē aizvien biežāk parādās dabiski sirmi mati un tos apzināti izceļ nevis slēpj, turklāt sirmi mati ne vienmēr ir atkarīgi no vecuma.

Hiperapjoms, lokas un bizes

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Lai gan matu stilisti un frizieri apgalvo, ka visi jau ir noguruši no pārlieku liela apjoma uz galvas, modes skates pierāda pretējo. Iespējams ikdienā pārcensties nevajadzētu un gluži vai īstas lelles cienīgu matu sakārtojumu, kāds redzēts piemēram Marc Jacobs un Maison Margiela modes skatēs, atkārtot būtu lieki, tomēr neliels apjoms ir pat vēlams.

Tāpat stabili savas pozīcijas notur piegludinātu matu sakārtojumi. Kā pierāda daudzu citu modes dizaineru skates - interesanti tēlu var apspēlēt arī veidojot lokas un bizes.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv