© Publicitātes foto

Sākot ar neparastiem, atklāti jocīgiem un reālajā dzīvē nepraktiskiem līdz pat tādiem, kas paliek ar mums ilgtermiņā, modes trendi viennozīmīgi ir uzmanības centrā ik sezonu - atliek vien minēt, vai tā ir dizaineru koķetērija ar skatītāju, pārbaudot potenciālā pircēja robežas, ideju pārdrošais lidojums vai gluži pretēji - to izsīkums.

Visbiežāk trendi atspoguļo pasaulē un sabiedrībā notiekošos procesus, turklāt mode ir cikliska, tāpēc nav brīnums, ka viens no šā gada trendiem ir ar lielu devu retro piesitiena - Eclectic grandpa, Grandpacore jeb opīša stils. Saskaņā ar TikTok šā gada iesākumā tieši Eclectic grandpa kļuva par jaunāko stila ikonu līdzās Mob Wife.

Sezonas intelektuālais trends

Publicitātes foto

Zīmols Prada jau 2021. gadā apspēlēja librarian chic jeb bibliotekāres šika stilistiku, kas bija viens no sezonas trendiem un pakāpeniski šķiet transformējies līdz šā gada office siren jeb biroja nāriņai. Abu stilistikai ir kopīga atsauce uz neseno pagātni - deviņdesmitajiem un vintage. Jaunais Eclectic grandpa tikai papildina šo intelektuālo dīvaiņu kompāniju.

Ja pagājušajā gadā sociālos tīklus pāršalca barbiecore, balletcore, coastal grandma, šogad, balstoties uz sociālo platformu Pinterest un TikTok datiem, diezgan droši prognozē pastiprinātu interesi par retro apģērbu.

Grandpacore jeb “opīšu stila” estētika iezīmējās jau pagājušā gada rudenī un arī 2022.gadā, kad ne tikai populāras modes, mūzikas un kino zvaigznes šo stilu sāka ieviest, bet arī strītstailā parādījās tā stilistiskie elementi - ģērbšanās kārtās, adītas vestes, zemes toņi un naģenes. Kur smelties iedvesmu šim stilam - visdrošāk vintage apģērba veikalos, vectēva skapī un iepriekšējo paaudžu garderobē.

Stilīgais opis

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Grandpacore trends smeļas iedvesmu iepriekšējās desmitgadēs, līdz ar to krāsas un audumi ir ar vieglu devu nostaļģijas - zemes toņi, kvalitāte un interesanti aksesuāri.

Pamatlietas šā trenda apģērbā ir vestes, džemperi, adītas jakas, tvīda un velveta žaketes un bikses, virsjakas ar manāmu nolietojuma pakāpi, spilgta trikotāža, eklektiskas apdrukas elementi un dažādi aksesuāri - snīkeri, loferi, mokasīni un sandales, šlipses, naģenes.

Eklektiskais vectēvs ir ērts un mājīgs, iespējams, mazāk sievišķīgs klasiskajā izpratnē, lielāko iedvesmu smeļoties no vectēva garderobes. Turklāt, kā jau intelektuālim pienākas, tas ir arī par vieglu nevīžīgumu.

Kas ir vectēva skapī?

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Grandpacore ir transformējies par eclectic grandpa ar spilgtākām krāsām un izteiksmīgiem aksesuāriem, kā arī šķietami nesavienojamu lietu kombinācijām, kur vintage mijas ar mūsdienām. Tādām lietām parasti jābūt labas kvalitātes, laika pārbaudītām un unisex.

Stilizējot tēlu, jāpiedomā pie kārtu un faktūru saspēles - adītas vestes pāri strīpainiem krekliem, oversize jakas pāri visam, apjomīgas bikses, ādas un zamšādas integrēšana.

Noteicošā šajā gadījumā ir tēla noskaņa, tāpēc nav jābaidās no krāsu un apdruku saspēles un drosmīgām kombinācijām.

Eclectic grandpa pieļauj daļu apģērba piemeklēt arī vīriešu nodaļā, tieši tur ir vislabākās izredzes tikt pie laba oversize izmēra mēteļa, jakas un žaketes. Uzsvars izvēlē liekams uz ādu, vilnu, kašmiru un dabīgo zīdu.

Eklektiskā vectēvu tendencei sekot ir vienkārši - šogad smelties iedvesmu no stilīgajiem vectēviem un censties līdzināties viņu izteiksmīgajām un bieži ekscentriskajām personībām.

Lai ievērotu šo tendenci, pietiek uzmeklēt retro stila ielu apģērbu, praktiski jebkas no retro, vintage apģērbiem derēs.

Raksturīgie elementi

Publicitātes foto

Navy zilā un melnā kombinācija, apavi un somas drīkst būt nesaskaņoti savā starpā, zeķes kopā ar sandalēm (jā, lai cik grūti pieņemami tas nešķistu!) un vīriešu apģērbs - šīs ir tikai dažas no galvenajām stilistiskajām iezīmēm, kas raksturīgas šim trendam. Eklektiskais vectēvs ir universāls un vienlīdz labi patīk abiem dzimumiem, tādēļ tam nav stingru noteikumu.

Adītas jakas un mēteļi, strādnieku jakas, lielizmēra džemperi ar ģeometrisku rombu rakstu, tvīda žaketes, džinss, velvets, zamšāda, loferi un mokasīni, klasiski snīkeri - lūk, būtiskākie apģērbi, kas ļaus šo stilu identificēt un atšķirt.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Bikses vislabāk izvēlēties platākas un taisna griezuma, velveta vai vilnas, var būt arī džinss, aktuālas būs arī chinos vai cargo stila bikses. Apavos dominē klasika - oksfordi, mokasīni, loferi, snīkeri un sandales vai iešļūcenes, kas drīkst atgādināt mājas čības.

Krāsaina trikotāža, adītas jakas un vestes, kardigāni, oversize džemperi, tvīda žaketes, stepētas jakas un vestes, kā arī dažādi krekli. Aksesuāros - pulksteņi, klasisko formu saulesbrilles, krāsainiem ietvariem un stikliem, naģenes, panamas un cepures, krāsainas zeķes, šlipses, bikšturi.

Eclectic grandpa filozofija

Mazliet ekscentrisks un “new vintage” šis trends uzrunā ar to, ka iestājas par klasiskām vērtībām un kvalitāti, proti, lai izveidotu tēlu eclectic grandpa stilistikā pietiek iegriezties kādā vintage veikalā vai, kā jau daudzkārt minējām, - ieskatīties, ko var atrast skapī.

Uzsvars tiek likts tieši uz kvalitāti, kas burtiskā nozīmē aicina izvēlēties gudrāk, un pieļauj iespēju izveidot aktuālu un modernu tēlu no tā, kas jau ir pieejams.

Šis aizvien ir par ilgstpējības ideju, kas ir palīdzējusi augt un attīstīties dažādām resale platformām, kur meklēt kvalitatīvus dizaineru izstrādājumus no senākām kolekcijām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv