Sievišķība, old money un deviņdesmitie - viss, kas tev jāzina par šā gada modes tendencēm

© Publicitātes foto

Jaunais gads ir iesācies, mērķi un vēlēšanās sarakstītas, un cerību pilni ielūkojamies, ko jaunu atnesis šis gads modes pasaulē. Vienmēr ir vērts atcerēties, ka modes trendi ir drīzāk īslaicīga parādība (protams ir izņēmumi, kad trendi iedzīvojas uz ilgāku laiku) un daudz veiksmīgāka izvēle vienmēr ir apģērbs, kas labi sēž uz auguma, izceļot to nevis akla sekošana modes aktualitātēm.

Taču jāpiebilst, ka šogad daudzas modes tendences izklausās labas un lietderīgas, turklāt dažas no tām iespējams pat ir aizķērušās tavā skapī - modē atgriežas vairāki apģērbi, kas šķita jau sen aizmirsti - kapri bikses, pazeminātā jostas vieta, getras un skinny džinsi.

Publicitātes foto

Neskatoties uz dažu krāsu akcentiem, kopumā šī sezona ir pieklusinātāka un mierīgāka un tas attiecas ne tikai uz krāsu, bet arī kopējo stilistiku. Izteikti iezīmējas nesenās pagātnes stilistika, kā, piemēram, deviņdesmitie un divtūkstošo gadu sākums ar vieglu vintage (60.un 70.gadu) pieskaņu. Savukārt jau iepriekšējā sezonā aizsācies old money jeb klusās greznības trends pārliecinoši turpinās.

Par sezonas aktualitāti kļuvis outdoor jeb tūrisma stilistika, kas izteikti novērojama sporta un brīvā laika apavos kā arī virsdrēbēs.

Saglabājas daži ekscentriski trendi no iepriekšējās sezonas, kā, piemēram, caurspīdīgums un maksimāli īsi šorti, kas faktiski ir apakšveļa.

Līdz ar pastiprinātu jogas, meditāciju un pašizziņas prakšu uzplaukumu, ir parādījusies izteikta tendence pārnest fokusu no apkārtējiem uz sevi un tas ir ietekmējis arī modi - iedvesmu meklējam sevī un paliekošās vērtībās. Modē ir tas, kas tev piestāv un patīk.

Akcents ir uz sava stila veidošanu un izkopšanu, nevis dzīšanās pakaļ trendiem un influenceriem. Ir novērojama pamatlietu atdzimšana, proti, bāzes garderobe un kopumā pieeja skapja saturam kļūst pārdomātāka un apzinātāka.

Peach Fuzz

Publicitātes foto

Peach Fuzz ir oficiāla Pantone Institūta atzīta 2024. gada krāsa, tāpēc tajā var būt burtiski viss - no apģērba līdz interjeram mājās. Papildu šim tonim par modes krāsām ir atzītas - balta, royal blue jeb zilais kobalts, kanārijdzeltenā, ķiršu un pasteļrozā (millenial pink), ceriņu, pistāciju un laima zaļa, sarkana. Dopamīna sprādziens vērojams vasaras kolekcijās, kur ir daudz spilgtu un košu kombināciju.

Sevišķi aktuāli ir visi mierīgie zemes toņi un pelēkā gamma, kas ir pārlaicīgā klasika. Metāliskie audumi turpina būt modē jau no aizgājušā gada. Audumu rakstos aktuāla rūts un polka dot punktojums, ziedi.

Grandpa Core

Publicitātes foto

Latviskojot, “opīša stils” ir vintage stilistikas revolūcijas sastāvdaļa, kas jau kādu laiku novērojama modes mīļu vidū. Mūsu vecvecāki kā lielākais iedvesma avots - retro ielu apģērbs, sākot no elegantām adītām jakām un vestēm, neparastu krāsu krekliem un aksesuāriem - tauriņi, naģenes, bikšturi.

Mikrošorti un caurspīdīgums

Publicitātes foto

Hot pants jeb īsi, drīzāk apakšveļai līdzīgi šorti, kas kļuva par tendenci jau pagājušajā gadā, arī šogad ierindojies karstāko modes tendenču sarakstā.

Drosmīgākie var joprojām tos vilkt pāri zeķubiksēm un ar caurspīdīgiem svārkiem pēc Miu Miu un Kardašjanu ģimenes atvases Kendelas Dženeres (Kendall Jenner) piemēra.

Arī caurspīdība ir tendence, kas turpinās jau no pagājušās sezonas, jāsaka, izskatās efektīvi.

Bantes

Publicitātes foto

Funkcionāls vai tikai kā vizuāls dekors bantes ir visur - sākot no apģērbu elementiem līdz pat apaviem, somām un matu rotām. Tās vairs nav tikai mileniāļu un gen Z stila iezīme, jebkurā izpildījumā šis baletkora stila elements ir plaši izmantojams.

1990 & 2000

Publicitātes foto

Deviņdesmito gadu minimālisms un divtūkstošo gadu sākuma stilistika - vienkāršākas formas un pieklusinātāka toņu gamma ar daudz pelēko, bēšo un zemes krāsu.

Tīras, lakoniskas un strukturētas formas un silueti meklējam žaketēs, bikškostīmos, svārkos un kleitās, visa veida virsjakās un mēteļos.

Plānā trikotāža, polo klubs & teniss

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Viegli caurredzami džemperi, cropped jeb īsināta garuma jakas - uzsverot vidukli un sievišķību būs lielisks papildinājums biksēm un svārkiem.

Līdz ar old money stila popularitāti parādās ļoti daudz baltas krāsas un tenisa stilistikas, par atsevišķu “must have” šajā sezonā ir kļuvis klasiskais polo krekls, adītas un vieglas trikotāžās vestes, šorti.

Ofisa šiks

Publicitātes foto

Biznesa kostīms vairs nav tikai ofisam, lietišķais apģērbs ir modē - stingra un izteikta plecu līnija žaketēs, mēteļos un trenčos, taisnas bikses, svārki līdz celim vai nedaudz pāri. Velkot kopā un arī atsevišķi ir bāzes garderobes pamatelementi.

Daudz mazāk ir brīvi sportisko griezumu. Pieklusinātā versijā var izvēlēties mierīgo zemes toņu gammu, ja ir vēlme pēc uzmanības - kādu košāku krāsu, piemēram fuksiju vai kobalta Kleina zilo.

Džinss

Publicitātes foto

Denim bikses šķiet ir modē vienmēr, šogad - taisni 90. gadu stilā, platāki no gurniem uz leju vai kļošenes. Starp citu, džinsi, kas nedaudz paplašinās uz galiem slaidina un vizuāli pagarina kājas. Krāsu ziņā trendīgs ir gaišs džinss, bet arī melnais, pelēkais un navy zils ir aktuāls.

Šosezon džinsu plaši izmanto virskreklos, workers jeb strādnieku tipa virsjakās, mēteļos un pat apavos.

Ar denim audumu var eksperimentēt, piemēram, total look lietišķajā kostīmā.

Uzsvērtā sievišķība un vidukļi

Publicitātes foto

Ir divas tendences - uzsvērts viduklis, ko iezīmē ar jostu vai pazeminātā jostasvieta, kas vidukli pilnībā atsedz. Te nu katram jāizvēlas tas, kas vairāk uzrunā un cik daudz izrādīt apkārtējiem.

Žaketēs, mēteļos, kleitās un svārkos, klasiskā piegriezuma biksēs figurē augstais viduklis, kas lieliski izceļ sievietes augumu.

Medūzas siluets, rozes un bārkstis

Publicitātes foto

Publicitātes foto

3D rozes un ziedu elementi piešķir jaunu faktūru apģērbam un ieņem skulpturālāku lomu. Neparastas formas daudz redzam kleitās - plīvojoši un slāņaini svārki, lielizmēra volāni. Vēl viena aktualitāte ir mūsdienu Getsbijs jeb Čarlstona 20.gadu stilistika jaunā veidolā, tātad - daudz bārkstis un pazemināts viduklis.

Rokdarbi

Visa veida adījumu faktūras, tamborējumi un mezglojumi ir viens no šīs sezonas interesantākajiem stilistiskajiem paņēmieniem. Tādu var izvēlēties vasaras somu vai pat bikses un kleitu.

Vintage

Unikāli apģērbi no senākām kolekcijām, kas pārsvarā atrodami resale platformās. Kopumā esam nedaudz noguruši no dzīšanās pēc aktuālā trenda, daudz vērtīgāk investēt kādā neparastā apģērbā, kas drīkst būt arī no kādas vecākas kolekcijas un sezonas, svarīgāk, ka tas ir jūsu individuālajā stilā iederīgs. Meklējiet savu stilu, nevis trendus!

Aug alternatīvās iepirkšanās tendence - vintage, resale - un pārdodam to, ko vairs nevalkājam un meklējam īpašo.

Outdoor

Publicitātes foto

Šā “pārgājienu tūrisma” stilistika var būt kā akcenta elements garderobē, it sevišķi sporta apavos. Tas izskatās interesanti, turklāt apavos ir arī ļoti ērts. Iedvesmai Miu Miu X New Balance kolaborācija un Salomon X Margiela.

Apavi

Publicitātes foto

Tendences apavos pavasara un vasaras sezonā ir zempapēžu balerīnas, visu veidu klasiskās sandales, flip flops (jēzenes) un mule iešļūcenes ar plānāku un biezāku zoli.

Klasika joprojām ir arī snīkeri, taču jāpiebilst, ka aktuālāki būs bēši, melni vai navy un vīna krāsā, ar mazāk detaļām. Balti snīkeri, neskatoties uz krāsas aktualitāti, nedaudz piekāpjas bēšajam.

Var izvēlēties arī kādu atraktīvāku brīvā laika apavu veidu, kas ir outdoor stilistikā, jāatceras, ka lielie apjomi šajā apavu veidā vairs nav tik aktuāli. Balenciaga vietā labāk izvēlēties klasiskāku Adidas Gazelle modeli.

Somas un aksesuāri

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Galvenā tendence, kas novērojama ir liela izmēra somu atgriešanās. Lielas un drīzāk oversize XXL izmēra somas ir ikdienas neatņemama sastāvdaļa, kur ietilpināt visu nepieciešamo. Pretstatā lielai somai var integrēt garderobē arī mikro somiņu un vēl interesantāk ir šos divus veidus kombinēt kopā.

Viena no interesantākajām formām sezonā ir apaļa un pusmēness. Brīvajam laikam vasarā labi derēs tamborēta vai makramē pītā soma. Atsevišķi jāpiemin liela izmēra stingras un mīkstas formas klači un somas, kas jātur rokā.

Viens no interesantākajiem aksesuāriem ir zieda elements ap kaklu, lentas vai čokera veidā, kāds redzēts Off White kolekcijā. Tāpat klasiskā vērtība cimdi - ādas cimdi ar mēteli, jaku vai žaketi piedos tēlam šarmu.

Dzīvesstils

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Buravickis un Majore, Garanča un draugi, Šimkus un Dulsē, “Klaidonis” un “Bumerangs”, Stafecka un Muktupāvels, “Laba daba” un “Khusugtun”.