Balaklava - dumpinieciskais un pieradinātais modes aksesuārs, ko vērts izmēģināt šoziem

© Publicitātes foto

Kas ir balaklava un kur meklējami tās pirmsākumi? Formāli balaklava ir galvassega, ko izgudrojuši britu armijas zaldāti 1854. -1855. gada ziemā Krimas kara laikā pie Balaklavas pilsētas.

Kas tas ir?

Tās būtiskākā funkcija bija daļēja sejas aizklāšana un pasargāšana no skarbiem laikapstākļiem, un jāsaka, ka tā ir saglabājusies līdz pat mūsdienām. Šāda tipa galvassegu, kas lieliski pasargā no vēja un sala ne tikai galvu, bet arī kaklu un seju, plaši sāka izmantot jūrnieki, mednieki, ceļotāji un alpīnisti. Slēpotājiem un snovbordistiem tā ir neatņemama ekipējuma sastāvdaļa. Nu tā ir ienākusi arī modes pasaulē.

Balaklava ir modē

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Par visvairāk apspriesto trendu, balaklava kļuva vēl 2018. gada februārī pēc Calvin Klein modes skates Ņujorkā. Arī citi modes dizaineri to iekļāva savās kolekcijās, kā piemēram Raf Simons, Gucci un daudzi citi. Jau tad šis aksesuārs sāka savu atdzimšanu, raisot viegli nostalģiskas sajūtas pēc bērnības laika garderobes.

Neskatoties uz to, ka šim aksesuāram piemīt zināma deva “tumšās” puses - to tomēr saista ar kriminālās noziedzības un valsts aizsardzības iestādēm, tā pēdējo gadu laikā ir ieņēmusi savu vietu apģērbu dizaineru modes skatēs.

Atkarībā no izpildījuma un materiāla, šis aksesuārs var būt ar dumpiniecisku piegaršu vai arī pavisam mierīgs un neitrāls aukstā gadalaika garderobes elements, kas lieliski pasargā ausis, galvu un kaklu.

Kombinēt šo aktuālo aksesuāru var praktiski ar visu - sākot no žaketēm, mēteļiem un kažokiem, īsākām un garākām jakām, un visbeidzot apjomīgajām dūnu jakām. To var droši integrēt apģērbā arī bez virsdrēbēm.

Uzmanības centrā

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Kaut kādā ziņā balaklava ir nestandarta aksesuārs, nedaudz smieklīgs, neformāls un jāpiekrīt, mazliet dumpiniecisku garu, līdz ar to koptēlam tas piedos devu ekscentrisma.

Košāku krāsu balaklavas lieliski atdzīvinās koptēlu. Izteiksmīga krāsa gan pievērsīs pastiprinātu uzmanību. Te var droši eksperimentēt arī ar faktūrām - rupjāka adījuma vai piemēram, tamborētas, ar kādiem papildus apjomīgākiem elementiem.

Melnā klasika

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Visdrošākais kā bāzes variants ir vienkārša melna balaklava, taču te būtu labi izvēlēties tādu balaklavas veidu, kas tomēr seju pilnībā nenosedz, citādi vizuālā tēla efekts var sanākt ar agresīvu noti. Savukārt organiski un mierīgi izskatīsies visas gaišākas gammas krāsas.

Balaklava ir lielisks aksesuārs visiem introvertiem un zināmās situācijās ļaus palikt inkognito! Tas ir aksesuārs, kas runā par drošību un pasargātību gan tiešā gan pārnestā nozīmē šajos salīdzinoši nemierīgajos laikos. Jau piedzīvojām to pandēmijas laikā, kad viss, kas saistījās ar sejas aizklāšanu ātri vien kļuva populārs, un arī balaklava varēja kalpot kā sejas aizsegs un maska.

Zīmoli, no kuriem vērts iedvesmoties, meklējot rokā šo aksesuāru - Henrik Vibskov, Marni, Gucci, Calvin Klein, For Lovers and Trees, Uniqlo, Cos, Arkett u.c.

Dzīvesstils

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Buravickis un Majore, Garanča un draugi, Šimkus un Dulsē, “Klaidonis” un “Bumerangs”, Stafecka un Muktupāvels, “Laba daba” un “Khusugtun”.