Koka, plastmasas un bambusa virtuves rīku kopšana bez kļūdām

© unsplash.com

Virtuves dēlītis ir viens no biežāk lietotajiem, bet arī biežāk sabojātajiem piederumiem mājsaimniecībā - to ikdienā izmanto gaļas, dārzeņu, augļu un maizes griešanai, bet nepareiza kopšana var dēlīti ātri sabojāt. Jo īpaši svarīgi ir zināt, kāds materiāls ir dēlītim – koks, plastmasa vai bambuss – un kāds katram ir piemērotākais kopšanas veids. Stāsta www.thekitchn.com.

Koka dēlīši - nē trauku mašīnai

Koka dēlīšus nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Karstums un mitrums liek kokam izplesties un pēc tam sarauties, kas var novest pie plaisāšanas, deformācijas un pat saplaisājušas virsmas, kur krājas baktērijas.

Pareiza kopšana

- Pēc lietošanas nomazgā ar siltu ūdeni un vieglu ziepjūdeni.

- Reizi pa reizei noslauki ar etiķa un ūdens maisījumu vai citrona sulu, lai atsvaidzinātu virsmu un dezinficētu.

- Apmēram reizi mēnesī ieteicams koka dēlīti ieeļļot ar pārtikas kvalitātes minerāleļļu, lai tas neizžūtu un kalpotu ilgāk.

Pixabay.com

Plastmasas dēlīši - piemēroti trauku mašīnai

Plastmasas dēlīšus parasti var droši mazgāt trauku mašīnā, taču jāizvēlas ne pārāk augsta temperatūra. Ja plastmasa ir mīkstāka vai lētāka, tā var deformēties, īpaši augšējā plauktā. Tomēr plastmasas dēlīšiem ir priekšrocība - tos var dezinficēt arī ar balinātāju (atšķaidītā veidā), ja uz tiem griezta jēla gaļa.

Pareiza kopšana

- Mazgāt trauku mašīnā, bet ne pārāk bieži, lai pagarinātu kalpošanas laiku.

- Regulāri pārbaudi, vai dēlī nav dziļu iegriezumu, kur krājas baktērijas - ja tādi ir, labāk dēli nomainīt.

Pixabay.com

Bambusa dēlīši - līdzīgi kokam, bet ar dažām atšķirībām

Bambuss pēc būtības ir zāle, bet to apstrādā līdzīgi kā koku. Bambusa dēlīši ir blīvāki un mazāk uzsūc mitrumu, taču arī tie nav piemēroti trauku mašīnai. Karstums un mitrums var salīmēto struktūru izjaukt un radīt plaisas.

Pareiza kopšana

- Mazgā ar rokām, nosusini uzreiz pēc mazgāšanas.

- Ieeļļo līdzīgi kā koka dēlīti, taču retāk - piemēram, reizi divos mēnešos.

Padomi ilgākam kalpošanas laikam

- Neatstāj dēlīti mitrumā vai izlietnē.

- Neizmanto vienu un to pašu dēli visiem pārtikas veidiem - ideāli, ja ir atsevišķi dēlīši gaļai, dārzeņiem un maizei.

- Ja dēlītis sāk smaržot vai mainīt krāsu, to var apstrādāt ar sodas un citrona maisījumu - tas palīdzēs atjaunot svaigumu.

Ne visi dēlīši ir vienādi, un to kopšana jāpielāgo materiālam. Koka un bambusa dēlīši necieš karstumu un mitrumu - tos mazgā tikai ar rokām. Plastmasas dēlīši ir piemēroti arī trauku mašīnai, taču arī tiem ir kalpošanas laika ierobežojums. Pareiza kopšana nodrošinās ne tikai ilgāku kalpošanu, bet arī lielāku higiēnu virtuvē!

Svarīgākais