Zviedru un Holivudas stila tīrīšana: kā tīrības mode iznīcina psihi

© Foto: pixabay.com

Ļoti populāri ir kļuvuši tīrīšanas paņēmieni “Holivudas stilā” vai “zviedru stilā” un kārtošanas padomi, lai telpas nebūtu pārblīvētas. Bet nevajadzētu akli sekot modei. Aizraušanās ar kārtošanu var pat kaitēt. Kā saņemt dāvanas no likteņa un padarīt dzīvi gaišāku un laimīgāku sakārtotā mājā, vai tas  maz iespējams?

Starp citu, bet šī metode patiešām darbojas. Zinātnieki ir pierādījuši, ka haosam patiešām ir postoša ietekme uz sievietes ķermeni un neļauj viņai domāt saprātīgi.

Bet visam vajag mērenību. Ļoti bīstama ir maniakāla aizraušanās ar nebeidzamu sakopšanu, jaunu tīrīšanas metožu meklēšanu un tādiem dzīves veidiem kā “Holivudas stilā”, “zviedru stilā”, “miniformātā” un tā tālāk, Psihologi par to brīdina.

Ierobežojiet savu dedzību

Foto: pixabay.com

Aizsprostot smadzenes ar netīrības shēmām, akli sekot tīrības modei un neatšķirot to no nepieciešamības, ejam tieši uz stresu, raksta eksperti “The Guardian”.

Sociālajos tīklos ir daudz video par to, kā vienkāršas sievietes iekārto savus dzīvokļus. Viņi stāsta par saviem brīnumputekļsūcējiem, kādu sadzīves ķīmiju un tekstilizstrādājumus izmanto, kādas uzglabāšanas metodes un telpas organizēšanu izmanto. Attēli ir estētiski pievilcīgi, daudzi vēlētos atkārtot to pašu mājās, bet tas ne vienmēr izdodas pat līdzīgi. Un tad cilvēks var sākt justies nomākts un bezcerīgs.

"Parādīdami, kā viņi bezgalīgi tīra un izjauc savu māju, cilvēki demonstrē savu individualitāti," saka psihologi. "Tas ir veids, kā izpaust radošumu no zila gaisa, izpaust sevi." Nav pārsteigums, ka daudzi jūtas neērti un satraukti, mēģinot sekot šiem piemēriem. Patiesībā uzsvars jāliek nevis uz pilnību, bet gan uz progresu.

Vēl lielāks stress

Foto: pixabay.com

"Tiem, kuri cenšas izvēlēties ideālas burkas un dvieļus savai virtuvei vai pareizo krāsu kastīti viesistabai, ir ļoti augsts izdegšanas risks," saka psiholoģe Kasandra Džeja. "Tas var arī novest pie nepareizas pašsajūtas, kas var izraisīt vēl lielāku stresu."

Ja sieviete ir spiesta visu nedēļas nogali pavadīt tīrīšanā un kārtošanā mājās, jo “tā tam jābūt” un tā tas ir pieņemts, tad problēmas pamatcēlonis ir zema pašcieņa. “Tu sevi nemīli un nenovērtē pietiekami, lai ļautu darīt sev to, ko vēlies,” saka psiholoģe.

Foto: pixabay.com

Starp citu, zinātnieki no Binghemtonas universitātes ir noskaidrojuši, ka sievietēm absolūti nevajadzētu pavadīt visu nedēļas nogali tīrīšanai. Tas izraisa nevajadzīgu negatīvu stresu.

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?