Netīrākais virtuves priekšmets var izraisīt E. coli, nieru darbības traucējumus un pneimoniju

© Foto: pixabay.com

Pat ja jūs regulāri veicat ģenerāltīrīšanu, ar to var nepietikt. Daži priekšmeti virtuvē ir jāmaina pēc iespējas biežāk, pretējā gadījumā nevar izvairīties no veselības problēmām.

Daži zinātnieki uzskata, ka netīrākā vieta mājā ir nevis gaitenis vai tualete, bet gan virtuve. Galu galā tieši tur mēs mazgājam no veikaliem atnesto pārtiku, griežam jēlu gaļu, atstājam dažādas pārtikas daļiņas, kas ir lieliska vide bīstamu baktēriju savairošanai.

Tāpēc ir tik svarīgi, lai mājoklis būtu tīrs, ieskaitot virtuvi. Ir svarīgi rūpīgi nomazgāt traukus, izlietnes, grīdas un virtuves virsmas, tostarp darba virsmas, griešanas dēļus un plīti. Daži priekšmeti pat ir regulāri jāmaina, raksta Doctorpiter.

Foto: pixabay.com

Pēc Česteras Universitātes Veselības zinātņu programmas vadītāja Dr. Gereta Naita teiktā, netīrākais priekšmets virtuvē ir lupata, ar ko slaukāt virsmas, jo tas pastāvīgi saskaras ar pārtiku, traukiem un dažādiem piesārņojumiem.

Turklāt pēc lupatas lietošanas mēs to atstājam uz izlietnes. Un pat rūpīgi izskalojot, uz priekšmeta joprojām paliks nelielas pārtikas daļiņas, un, pateicoties mitrumam, uz tā burtiski uzzied mikrobi.

Foto: pixabay.com

Pēc zinātnieku domām, uz virtuves lupatām var atrast ļoti dažādas baktērijas:

  • coli - izraisa caureju, drudzi, vēdera krampjus, sliktu dūšu un vemšanu.
  • Pseudomonas aeruginosa - var izraisīt elpošanas mazspēju un šoku.
  • Salmonella - caureja, drudzis un vēdera krampji.
  • Staphylococcus aureus - ja tas nonāk asinsritē, tas var izraisīt asins infekcijas, pneimoniju vai kaulu un locītavu infekcijas.
  • Enterobacter - tas novedīs pie urīnceļu infekcijām, elpceļu slimībām.
  • Klebsiella - urīnceļu infekcijas, elpceļu infekcijas.
  • Bacillus subtilis - vemšana un caureja.

“Visas baktērijas var izraisīt ļoti nopietnas veselības sekas gan jauniem, gan gados vecākiem cilvēkiem. Turklāt cilvēks kļūst uzņēmīgāks pret infekcijām. Baktērijas vairosies dažādos ātrumos atkarībā no auduma slapjuma,” skaidroja eksperts.

Foto: pixabay.com

Lai pasargātu sevi, regulāri mainiet trauku lupatas. Tāpat ik pēc divām dienām tās var noskalot ar speciālu antibakteriālu līdzekli, pēc tam nosusināt uz radiatora. Ideālā gadījumā pāriet uz vienreizējās lietošanas mitrajām salvetēm - iztīriet virtuves zonu un pēc tam izmetiet visu miskastē.

Kas attiecas uz virtuves dvieļiem, kas arī savāc visus putekļus un netīrumus, arī tie regulāri jāmazgā karstā ūdenī un pēc tam rūpīgi jāizžāvē.

Lasi arī: Dzīve harmonijā jeb laimes formula "lagom"