Dzīve harmonijā jeb laimes formula «lagom»

© Foto: publicitātes

Atziņa, ka cilvēka vēlmes ir nepiepildāmas un tieksmes noved pie posta, nav jauna gudrība. Tai ir senas hinduistu, budistu un grieķu saknes, un tā ir daudzu reliģiju stūrakmens. Tomēr skarbo vikingu pēcteči zviedri ir atraduši ceļu uz dzīvi harmonijā jeb laimes formulu «lagom».

Apvienoto Nāciju Organizācija arī šogad publicējusi Pasaules laimes indeksu. Tas ietver 156 dalībvalstu klasifikāciju, kas sakārtota pēc to pilsoņu laimes pakāpes: Skandināvijas valstis dominē uz goda pjedestāla, un, šķiet, ka no tām patiešām ir ko mācīties. Esam bieži dzirdējuši par «lagom» dzīvesveidu, kas definēts kā zviedru reakcija uz dāņu tendenci «hygge» , koncentrējoties uz mirkļiem, kas ir piepildīti ar ģimeniskumu, siltumu, harmoniju un draudzīgumu.

Foto: publicitātes

Kad vārds «lagom» pirmo reizi parādījās uz dzīvesstila skatuves, tas tika nosaukts par «jauno hygge», un tagad tas ir daļa no visa, sākot no dzīvesstila emuāriem līdz jaunās sezonas interjera kolekcijām.

Kas ir «lagom»?

Foto: publicitātes

«Lagom» zviedru valodā burtiski nozīmē ne par daudz, ne par maz vai pareizais daudzums, un tā ir filozofija, kuras mērķis ir panākt līdzsvaru visās ikdienas dzīves jomās un punktos. ««Lagom» ir noslēpums, kas izskaidro dzīvesveidu, kur pamatā ir sociālā apziņa, mērenība un ilgtspēja,» skaidro Lola Akerstrema , fotogrāfe, žurnāliste un grāmatas ««Lagom», zviedru recepte, kā dzīvot ar mazāk un būt laimīgam» autore.

Viņa definē šo neticamo dzīves filozofiju, kas ir pārbaudīts veids, kā tikt galā ar rutīnu. Spēja atrast laimi pat ikdienišķās lietās, dzīvot atturībā un būt par to priecīgam - tas viss padara «lagom» dzīvesveidu ne tikai aktuālu, bet arī būtisku šajā trauksmainā laikā, kur esam spiesti dzīvot katru dienu.

Šis vienkāršības princips attiecas arī uz virtuvi, kur pamatā ir ilgtspējības koncepcija un oriģinālu sastāvdaļu izmantošana. Zviedri rūpīgi cenšas ierobežot gaļas patēriņu un nepirkt pārtiku, kas iegūta, izmantojot neilgtspējīgu vai pat videi kaitīgu praksi.

«Lagom» piemērošana mūsu dzīvē

Foto: publicitātes

Kā mums piemērot zviedru «lagom» principu savā dzīvē? Atšķirībā no senākiem tekstiem vai reliģiskām pamācībām «lagom» ir lieliski tas, ka tam ir acīmredzama praktiskā vērtība. To var lietot jebkurš cilvēks, ar jebkuru dzīves veidu. Šeit ir tikai daži piemēri, ar ko sākt:

  • Darba un privātās dzīves līdzsvars. Ir ļoti viegli koncentrēties tikai uz vienu dzīves daļu - darbu, mīlestību, ģimeni, veselību, izklaidi - un galu galā ignorēt vai nepietiekami veltīt laiku citai dzīves jomai. Ja trīs mēnešus pavadīsiet pārgājienos ar ģimeni vai draugiem, iespējams, tas būs lielisks kopā būšanas laiks, bet tas, visticamāk, nepatiks darba devējam. Zviedru «lagom» filozofija piedāvā līdzsvaru. Viņi darba dienas vidū paņem regulārus pārtraukumus - piemēram, dodas ārā pastaigā pa parku vai nelielā pastaigā pa ielām. Pusdienlaiku sadala - pusi no laika ietur maltīti, otru pusi velta nelielai pastaigai.

Foto: publicitātes

  • Fiziskās aktivitātes. Fitnesa industrija mūsu kolektīvajā zemapziņā ir iestrādājusi gudru stāstījumu. Tas vēsta, ka 50 eiro mēneša abonements sporta zālē, spīdīgi un dārgi jauni apavi un personīgie treneri ir labākais - vienīgais - veids, kā iegūt labu fizisko formu. «Lagom» pieeja ir atzīt, ka pietiek ar pastaigu. Lielākajai daļai cilvēku pietiek ar parastiem trenažieriem un 5 euro vērtiem T-krekliem, lai dotos skriet. «YouTube» jogas vai vingrojumi un dārza darbi ir pilnīgi piemēroti veidi, kā iegūt fizisko slodzi.
  • Pērciet mazāk mantu. Šis «lagom» elements man ļoti patīk, īpaši pēc tam, kad pavisam nesen noskatījos dokumentālo filmu «The Minimalists. Less is now» («Minimālisti. Mazāk ir mūsdienīgi») - es iesaku to noskatīties. Līdztekus naudas taupīšanai, ir veids, kā izdarīt daudz apzinātāku izvēli attiecībā uz to, ko pērkat. Cenšaties izvēlēties kvalitāti, nevis kvantitāti, pārliecinoties, ka viss, ko pērkat, ir vai nu skaists, vai arī tam ir skaidrs mērķis. Un nepirkt kārtējo kleitu tikai tāpēc, ka tai ir 50% atlaide.

Foto: publicitātes

  • Ietaupiet, pēc tam tērējiet. Tā vietā, lai visu pirktu uz kredīta, kāda būtu sajūta, ja tā vietā ietaupītu uz to, ko vēlaties? Šis jautājums ir ļoti personisks, un tas vistiešākā veidā sasaucas ar «lagom» taupības elementu. Mūsdienās ir ļoti viegli iegūt kredītkartes un kredītus, kas bieži vien rada ilūziju, ka visu var nopirkt. Līdzīgi kā ar hipotekārajiem kredītiem, kas padara bankas par īstajiem māju īpašniekiem līdz paiet 20 vai 30 gadu, līdz tas tiek nomaksāts. Mēģiniet just pateicību par to, kas jums ir tagad, izkopiet savu īpašumu, lai tas, kas jums ir, liktu justies labi, un pēc tam stratēģiski uzkrājiet līdzekļus nākamajam ideālajam džemperim vai ideālajam interjera priekšmetam.

Foto: publicitātes

Tomēr, ja šie piemēri šķiet pārāk kardināli un ja ierastais dzīvesveids apmierina, «lagom» piedāvā principus, kā sakārtot savu māju un atbrīvoties no visa liekā.

Desmit vienkārši veidi, kā atbrīvot māju no gružiem

Foto: publicitātes

  • Izveidojiet uzdevumu sarakstu, svītrojot katru uzdevumu, kad to izpildāt.
  • Veltiet katru dienu 10 minūtes vienam mājasdarbam.
  • Katru dienu pa vienai istabai un sakārtojiet priekšmetus trīs kastītēs: paturēt, ziedot un izmest (nekad neveidojiet kastīti «varbūt»)
  • Ievērojiet noteikumu «viens iekšā, viens ārā» - no visa, ko pērkat, viena lieta aiziet.
  • Katru dienu piepildiet atkritumu maisu ar priekšmetiem, kas vairs nav vajadzīgi. Tas varbūt kaut vai mazais pārtikas maisiņš.
  • Samaziniet vietu, kur var uzkrāties nekārtības - atvēliet konteineru tualetes piederumiem vai mapi dokumentiem. Ja jauni priekšmeti neienāk, tad ir laiks pārdomāt, kas atrodas šajā zonā, un no kaut kā atbrīvoties.
  • Izņemiet ārā visus skapī esošos priekšmetus. Noņemiet pakaramos un pēc tam salieciet visu atpakaļ vēlamajā secībā. Viss, kam nav pakaramo, aiziet uz «Otro elpu».
  • Izveidojiet atmiņu kastīti bērnu zīmējumiem un citiem vērtīgiem priekšmetiem, piemēram, apsveikuma kartītēm, kas mūsdienās patiešām ir kas īpašs.
  • Turiet grozu vai maisu pie kāpnēm vai vietā, kur uzkrājas nekārtības, un lēnām piepildiet to ar priekšmetiem. Kad tas ir pilns, sašķirojiet un nolieciet visu tur, kur tam ir vieta.
  • Pielietojiet «tikai viena pieskāriena likumu» papīriem: tiec ar tiem galā uzreiz, vienā piegājienā, vienā pieskārienā. Neatstāj uz rītdienu.

Svarīgākais