8 lietas, lai pirts apmeklējums būs drošs

© Foto: pixabay.com

Doties uz pirtiņu ar slotu, dzeri zāļu tēju, pasēdēt patīkamā kompānijā - kas var būt labāks? Labāk var būt tikai tas, kā doties uz pirti sagatavotiem, pretējā gadījumā pastāv risks kaitēt veselībai.

Kā pareizi iet uz pirti

Pirts vai sildīšanās pirtī ir kļuvusi par modernu tendenci. Tiek uzskatīts, ka pietiek apmeklēt pirti, lai būtiski uzlabotu savu veselību. Bet tas nav tik vienkārši. Lai iegūtu maksimālu efektu no pirts procedūrām, ir jāzina, ko ņemt līdzi un kādi noteikumi jāievēro, apmeklējot pirti un pēc tās.

Pirts priekšrocības

Foto: pixabay.com

Regulāras pirts procedūras palīdz atjaunot ķermeni, nomierina nervus, piešķir spēku un sparu, stimulē vielmaiņu un vielmaiņas produktu izvadīšanu. Turklāt pirts apmeklējums var palīdzēt ārstēt noteiktas ādas, elpceļu un nervu sistēmas patoloģijas, atbalstīt imūnsistēmu un samazināt svaru.

Bet, lai pilnībā realizētu visas sekas, nekaitējot savai veselībai, ir svarīgi pareizi doties uz pirti, īpaši, ja tas iepriekš nav bijis viens jūsu galvenajiem rituāliem.

Kā izvēlēties pirts slotu

Foto: pixabay.com

Visvienkāršākā lieta, ar ko asociējas pirts, ir slota. Slotu izgatavošanai izmanto dažādu veidu koku zarus. Visbiežāk izmanto ozolu, bērzu, ​​eikaliptu, liepu un skuju kokus. Dažreiz slota var sastāvēt no vairākiem augiem. Tās izvēlei jāatbilst paredzamajam terapeitiskajam un profilaktiskajam efektam. Tajā pašā laikā visas slotas stimulē asinsriti, masē ādu, piesātina gaisu ar augu fitoncīdiem un labvēlīgiem izgarojumiem.

Slotu ietekme pēc augu veida

  • Bērzs - novērš locītavu un muskuļu sāpes, bronhu sieniņu paplašināšanos, dziedē nelielus ādas bojājumus.
  • Ozols - samazina ādas taukainību, palielina tās elastību, mazina stresu, atslābina.
  • Liepa - stimulē urīna izdalīšanos caur nierēm, mazina pietūkumu, novērš galvassāpes.
  • Eikalipta un priežu slotas palīdz ārstēt saaukstēšanos un uzlabo elpošanu.

Kā aizsargāt galvu un rokas pirtī

Foto: pixabay.com

Lai izvairītos no traumām un apdegumiem, kā arī galvas pārkaršanas, pirtī jāizvēlas pareizā cepure un dūraiņi. Tie parasti ir izgatavoti no filca: tas labi pasargā galvu no pārkaršanas, bet rokas - no apdegšanas un nelieliem slotas skrāpējumiem.

Ieejot pirtī, ir svarīgi vienmēr valkāt vismaz cepuri, pretējā gadījumā varat saņemt karstuma dūrienu. Optimāli, ja cepure ir zvanveida, jo tādā veidā tā aizsedz ne tikai matus, bet arī ausis, kas arī ļoti sakarst. Pat pieredzējuši pirts cienītāji pieļauj šādas kļūdas: kā pareizi karsēties, lai nebojātu veselību.

Kāpēc ir jānoņem visas rotaslietas?

Pirms došanās uz pirti jānoņem visas rotaslietas, arī pīrsingi. Uz lāvas metāli kļūst ļoti karsti un var izraisīt ķermeņa apdegumus. Auskari, ķēdes, kniedes, rokassprādzes un gredzeni jāatstāj ārpus lāvas durvīm.

Kā sagatavot slotu?

Foto: pixabay.com

Jūs nevarat pērties ar sausu slotu, to iepriekš tvaicē, aplejot ar verdošu ūdeni vai iemērcot ļoti karstā ūdenī. Slotu var ielikt arī ciešā maisiņā, apliet ar verdošu ūdeni, sasiet un novietot uz 15-20 minūtēm pirts apakšējā plauktā. Pēc tam tā ir gatava lietošanai. Esiet uzmanīgi, lai pirts slota nebūtu pārāk karsta.

Neaizmirstiet palagus un dvieli

Foto: pixabay.com

Uz lāvas un atpūtas telpā būs nepieciešami palagi - divi gabali. Vienu noliek uz plaukta, otru pārsedz virs ķermeņa. Palagus var aizstāt ar vannas dvieļiem. Tās var būt vafeles vai frotē - svarīgi, lai labi uzsūc ūdeni. Lieliska lieta pirtij ir halāti: tos ir ērti uzvilkt, izejot no pirts, tie ātri žūst un lieliski uzsūc ūdeni.

Flip flops ir nepieciešami

Neatkarīgi no tā, vai tā ir mājas vai sabiedriskā pirts, kājās jāvalkā čības. Staigāt basām kājām pa pirts grīdu ir nehigiēniski. Varat ne tikai paslīdēt uz flīzēm, bet ir vēl lielāka iespēja saslimt ar sēnīti.

Neaizmirstiet par dzērieniem

Foto: pixabay.com

Pirtī cilvēks aktīvi svīst pat 3 - 4 stundu laikā pēc procedūras, var tikt zaudēts līdz pusotram vai vairāk litram sviedru. Tāpēc ir svarīgi pilnībā aizpildīt šķidruma zudumu. Īpaši noderīgas ir zāļu tējas ar kumelītēm, piparmētru, fenheli, liepziedu, garšaugu maisījumu. Var pievienot medu, fruktozi vai lietot kompotus un augļu dzērienus. Var dzert parastu ūdeni, svarīgi, lai tas nebūtu ledus auksts, bet gan silts vai karsts. Varat pagatavot garšaugus un izmantot tos pirtī, pievienojot novārījumu akmeņu virsmai, lai ieelpotu zāļu izgarojumus.

Alkohola un pārtikas aizliegums

Ja vēlaties gūt maksimālu labumu no pirts apmeklējuma, izvairieties no alkoholisko dzērienu lietošanas pirms pirts, tās laikā un pēc pirts apmeklējuma. Tas pats attiecas uz ātrās ēdināšanas blīvu un treknu pārtiku. Visi šie produkti pārslogo organismu un var radīt nopietnas komplikācijas un veselības problēmas.

Lasi arī: Kokosriekstu eļļa matiem

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?