Kā izdzīvot karstumā: mājsaimniecības dzīves triki, kas atvieglo dzīvi vasarā

© Foto: depositphoto.com

Tie, kuri nevar doties atvaļinājumā vasarā, parasti nav sajūsmā par karsto laiku. Patiešām, šādās dienās jebkurš dzīvoklis no mājīga patvēruma pārvēršas par karstu un smacīgu slazdu - it īpaši, ja mājā nav iespējams uzstādīt gaisa kondicionētāju.

Bet jūs varat mēģināt samazināt vasaras karstuma ietekmi. Lielākā daļa no padomiem nav sarežģīti, bet tie tiešām darbojas.

Vasarā virtuve kļūst par karstāko telpu mājā, jo tradicionāli tur ir daudz sadzīves tehnikas, kas darbības laikā kalpo kā gaisa sildīšanas avots. Vēsā laikā tas nav tik pamanāms, bet karstā laikā tas ir diezgan pamanāms.

Turklāt pat vasarā regulāri jāstāv pie plīts, kas arī “paaugstina temperatūru”. Turklāt, ja dzīvokļa vai mājas logi ir vērsti uz saulaino pusi, kas īpaši neiepriecina, kad ārā gaisa temperatūra paaugstinās līdz +30 vai augstāk.

Karstā laikā virtuves logiem dienas laikā vienmēr jābūt noēnotiem.

Padomi, ko var izmantot virtuvē

Foto: pixabay.com

No vakara līdz agram rītam virtuvē logs tiek plaši atvērts, lai tajā ieplūstu vēss gaiss. No rīta logu aizver, atstājot tikai nelielu atstarpi, un uzreiz nolaiž no viegla auduma izgatavoto rullo žalūziju par divām trešdaļām vai pilnībā. Tas neliedz gaismai iekļūt virtuvē, bet tajā pašā laikā tas neļauj saulei vēl vairāk sildīt gaisu;

Kas attiecas uz sadzīves tehniku, tad to izmanto vai nu vakarā, vai naktī, vai agri no rīta, lai nepārvērstu virtuvi par elles katlu: pirmkārt, tas attiecas uz plīti, cepeškrāsni, tējkannu un multi vārāmo katlu.

Ledusskapi vasarā nevajag piebāzt pilnu, jo tas liek tam darboties paaugstinātā režīmā, kas nozīmē, ka iekārtas motors uzsilst vairāk nekā parasti un atbrīvo ievērojamu daļu siltumu gaisā. Ar tādu pašu mērķi vasarā nomainu ledusskapja temperatūras iestatījumu uz zemāko - ēdiens tik un tā atdzisīs, bet sildelementi netiks pārslogoti.

Kad ārā (tātad arī mājoklī) gaisa temperatūra paaugstinās virs 25 grādiem, lielāko daļu pārtikas jāglabā aukstumā. Pat saldētu malto gaļu neatstājiet uz galda atkausēt, bet vakarā ielieciet ledusskapja plauktā: protams, karstumā tā ātrāk atkausēsies, bet arī ātrāk sabojāsies.

Foto: pixabay.com

Karstā laikā slāpes labi remdē silta vai vidēji karsta tēja ar piparmētru. Lai to pagatavotu, tējkannā ielieku 3-4 tējkarotes beramo lapu tējas un dažus zariņus svaigas piparmētras, tad aplej ar verdošu ūdeni un atstāju uz 10-15 minūtēm.

Protams, kārdinošāk izskatās ledus kvass, sula vai minerālūdens, taču pārkarsušam organismam tie nodara daudz vairāk ļauna nekā labuma.

Neaizmirstiet par pirmās palīdzības komplektu

Foto: pixabay.com

Starp citu, karstā laikā ir vērts īpaši rūpīgi pārbaudīt mājas aptieciņu. Pat tos medikamentus un uztura bagātinātājus, ko var uzglabāt istabas temperatūrā, labāk ielikt ledusskapja durvīs, lai nebojājas. Fakts ir tāds, ka lielākā daļa medikamentu saglabā savas īpašības temperatūrā, kas nav augstāka par +25, bet vasarā gaiss mājoklī bieži uzsilst daudz vairāk.

Kā atvēsināties?

Foto: pixabay.com

  • Lietot ventilatoru mājā pie +30 grādiem un augstāk ir bezjēdzīgi, tas vienkārši pa istabu pārvieto karsto gaisu.
  • Pēc nakts vēdināšanas no rīta nolaiž rullo žalūzijas visiem logiem, lai saules stari netiek iekšā.
  • Pie logiem var piekarināt slapjus palagus un regulāri mainīt - mitrums apvienojumā ar vēju, kas nāk no atvērtajiem logiem, labi mazina karstuma sajūtu.
  • Ja ir spēks un laiks, no rīta un vakarā grīdas mazgā ar aukstu ūdeni - tāpat kā palagu gadījumā, mitrinātais gaiss ir vēsāks.
  • Nu, protams, silta duša pēc iespējas biežāk atsvaidzina ķermeni.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais