Videi draudzīgi 5 pārtikas iepakojuma veidi

© Foto: Pexels.com

“Apmēram 60% no visas pasaulē saražotās plastmasas tiek izmantoti pārtikas iepakošanai. Taču sakarā ar to, ka nenoārdāmais plastmasas iepakojums ietekmē vidi un cilvēku veselību, daudzi cīnās, lai krasi samazinātu plastmasas ražošanu un palielinātu pārstrādi, kā arī veicinātu ilgtspējīgāku pārtikas iepakojumu,” raksta healthline.com.

Šajā rakstā aplūkosim to, kāpēc nepieciešams videi draudzīgs pārtikas iepakojums.

Kāpēc ilgtspējīgs pārtikas iepakojums ir svarīgs?

Foto: Pexels.com

Īpašas bažas saistībā ar plastmasu ir saistītas ar to uzkrāšanos okeānos un poligonos, mikroplastmasas un nanoplastmasas veidošanos un cilvēku pakļaušanu toksīnu iedarbībai, kad pārtikas iepakojumā esošās ķīmiskās vielas tiek pārnestas uz pārtiku.

Papildus ķīmiskajām vielām, ko apzināti izmanto plastmasas ražošanā, pārtikas iepakojumos ir atrodamas daudzas netīši pievienotas vielas, kas ir ķīmiskās vielas. Šādas vielas rada toksicitāti un endokrīnās sistēmas traucējumus.

Videi draudzīgu iepakojumu alternatīvas

Foto: Pexels.com

Mūsdienās videi draudzīgas iepakojuma alternatīvas kļūst arvien plašākas. Šajos videi draudzīgajos pārtikas iepakojumos bieži tiek izmantota ilgtspējīga bioplastmasa un augu ekstrakti, piemēram, kvieši, koks un bambuss, kas ir bioloģiski noārdāmi, atkārtoti lietojami un nesatur bīstamas ķīmiskas vielas.

Pētījumi liecina, ka videi draudzīgi iepakojumi, padara drošāku vidi un cilvēku veselību.

Stikla konteineri

Foto: Pexels.com

Stiklam ir daudz pielietojumu un priekšrocību ikdienas dzīvē.

Tas ir atkārtoti lietojams, pārstrādājams un izturīgs materiāls, ko ir arī viegli tīrīt un izmantot kā transportējamu pārtikas iepakojumu. Stikla pārtikas un dzērienu tvertnēs ietilpst ūdens pudeles un bento kastes.

Tomēr stikla vāki nav bez noplūdēm, tāpēc tie ir lieliski piemēroti pārnēsājamiem konteineriem, ko ņemt līdzi uz darbu, skolu vai izbraucienā.

Noteikti izvēlieties vākus, kas nesatur bisfenolu-A (BPA), kas ir zināms endokrīnās sistēmas traucētājs, kam ir nozīme gan vīriešu, gan sieviešu neauglībā un audzēju attīstībā.

Ja vien šie konteineri nav salauzti, to kalpošanas laiks ir 3,5 reizes ilgāks par plastmasu, un tos var pārstrādāt pēc izmešanas, tādējādi samazinot plastmasas negatīvo ietekmi uz vidi.

Nerūsējošais tērauds

Pārtikas kvalitātes nerūsējošais tērauds ir izturīgs, nerūsējošs un karstumizturīgs, padarot to par drošu izvēli pārtikas uzglabāšanai. Tas ir arī atkārtoti lietojams un pārstrādājams.

Nerūsējošā tērauda bento pusdienu kastes ir plaši pieejamas, taču lielākajā daļā produktu tiek izmantots silikons, lai padarītu tos bez noplūdēm, izmantojot silikona blīvējumu ar slēdzamiem tērauda spailēm vai krāsainus, pārtikai nekaitīgus silikona vākus. Stikla burkas ar nerūsējošo tēraudu un hermētiski noslēgtiem vākiem beztaras pārtikas, piemēram, miltu, graudu un garšvielu, uzglabāšanai piedāvā labāko no abām pasaulēm.

Bambuss

Foto: Pexels.com

Bambuss ir bioloģiski noārdāms. Turklāt tam piemīt daudzas pārtikas iepakošanai vēlamas īpašības, jo tas ir izturīgs un karstumizturīgs.

Pārtikas iepakojumā, kas satur bambusu, ietilpst galda stikla burkas ar bambusa vākiem, pārnēsājamas pusdienu kastes bez plastmasas ar bambusa vākiem, bambusa maizes kastes un bambusa servēšanas bļodas. Ņemiet vērā, ka pārtikas trauki, kas izgatavoti no bambusa vai citām augu šķiedrām, ir mazāk izturīgi nekā stikls vai nerūsējošais tērauds un vieglāk nolietojas.

Želatīna plēves

Želatīna plēves kļūst arvien populārākas pārtikas iepakošanai, jo tām ir netoksiskas īpašības, zemas izmaksas un uzticama plēves veidošanas spēja. Saskaņā ar Pārtikas un zāļu pārvaldi, želatīns parasti tiek atzīts par drošu, kā pārtikas piedevu. Želatīna plēves ir pildītas ar pretmikrobu celulozi, kas kavē izplatītu patogēnu, kas izraisa pārtikas izraisītas slimības.

Atklātas saldējuma negaidītās īpašības, kādas tās ir, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais