13 kultūras pasākumi līdz 1. novembrim, apmeklējami bez maksas

11.lapa

Latvijas Universitātes vīru korim “Dziedonis” - 100

Foto: publicitātes

Sestdien, 26. oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā ar vērienīgu jubilejas koncertu LU vīru koris “Dziedonis” atzīmēs savas pastāvēšanas 100. gadadienu.

Koncerta 1. daļā kora mākslinieciskā vadītāja Ulda Kokara vadībā savu Rīgas pirmatskaņojumu piedzīvos komponistes Lauras Jēkabsones cikls “Latvieša mīts”, kas ir komponistes dāvana Latvijas Universitātes vīru korim 100. jubilejā.

“Latvieša mīts” ir latviešu tautasdziesmu tekstos un intonācijās balstīts stāsts par latvieti, kurš savā dzīvē iziet caur vairākiem posmiem, kas ir viņa ceļā līdz dzīves briedumam.

Tā ir piedzimšana, pieaugšana, došanās karā, līgavas meklēšana, kāzas, kļūšana par tēvu - tas viss būs dzirdams L. Jēkabsones jaundarbā.

“Latvieša mīta” atskaņojumu papildinās īpaši tam radīta gaismu mākslinieka Reiņa Smilteņa radītā gaismu režija.

Koncerta 2. daļas kodolu veido dažādu komponistu skaņdarbi, kas dažādos laikos ir veltīti vīru korim “Dziedonis” un ir ieņēmuši būtisku vietu kora repertuārā. “Dziedoņa” un tā diriģentu Ulda Kokara, Eināra Verro un Oskara Jeskes vadībā vīru kora skaņā iemirdzēsies vairāki R. Paula, I. Kalniņa, P. Plakida, R. Kalsona, S. Mences, V. Kaminska, V. Pūces un A. Sējāna darbi - to vidū arī plašu ievērību guvušais A. Sējāna skaņdarbs “Ka Mate! Ka Ora!”, kurā iekļauti inuītu dziedājumi un maoru kaujas hakas elementi.

Koncerta noslēgumā būs būtiska un neatņemama “Dziedoņa” jubilejas tradīcija - korim pievienoties tiks aicināti kora bijušie dziedātāji un kopā atskaņot V. Kaminska “Mūžu mūžos būs dziesma” un R. Vāgnera “Svētceļnieku kori” no operas “Tanheizers”.

Koncerta režisors - Kārlis Anitens, soliste - Angelīna Krivošejeva, pie klavierēm - pianiste Ilze Dzērve. Koncertu vadīs muzikoloģe un radio personība Liene Jakovļeva.

Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

«Ja nu ir kāds joks, tad tā ir visa mana dzīve – no bērnības līdz pat šim brīdim. Tas viss ir viens liels, liels joks! Un lielākais humors ir tajā, ka es vispār vēl esmu dzīvs!» saka tautā mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bērziņš.

Svarīgākais