12 kultūras pasākumi līdz 11. oktobrim, apmeklējami bez maksas

4.lapa

Pianistes Diānas Zandbergas koncerts

Foto: publicitātes

Sestdien, 5. oktobrī, plkst. 16.00 Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā notiks pianistes Diānas Zandbergas koncerts “Dārgakmeņi klavierēm”.

“Pianiste, kuras pirkstos ir uguns,” tā par Diānu Zandbergu (attēlā) rakstīja Spānijas laikraksts “La Vanguardia”.

Koncertprogramma “Dārgakmeņi klavierēm” ir veltīta klaviermūzikas izklāsta robežu paplašināšanai ar vokālās un instrumentālās mūzikas transkripcijām un horeomuzikālām performancēm.

Spilgta instrumenta tembrālās bagātības atklāsme ir Johana Sebastiana Baha grandiozā Čakona vijolei solo vērienīgajā Feručo Buzoni pārlikumā klavierēm, kas asociējas ar ērģeļu skanējumu. Atšķirīgas krāsas un instrumenta iespējas parāda romantisma klaviermākslas ģēnija Ferenca Lista šedevrālie Franča Šūberta dziesmu pārlikumi klavierēm solo, kuru faktūra meistarīgi iekļauj un izceļ vokālo frāzējumu.

Publicitātes foto

Programmu noslēgs vērienīgā Morisa Ravela Horeogrāfiskā poēma orķestrim “Valsis” (1920) autora klavieru versijā. Skaņdarba saturu vislabāk skaidro komponista teiktais: “Daži skaņdarbā sajūt parodiju vai karikatūru par Vīnes valsi, citi sadzird baisas nākamā pasaules kara priekšnojautas… Piekrītu, ka šī deja var šķist traģiska galēji sakāpināto emociju dēļ. Tomēr galvenais ir mūzikas paustā pakāpeniskā skanējuma, kustības un gaismas apoteoze”.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Daudzas mājsaimnieces meklē receptes vienkāršam un garšīgam ēdienam, ko pagatavot vakariņām visai ģimenei. Viegli salāti ar krabju nūjiņām būs īsts hīts uz galda. Ja gribas ko pavisam jaunu, tad krabju nūjiņas ar zirņiem var pagatavot gandrīz katru dienu. Tas ir lēti un ļoti ātri.

Svarīgākais