TEĀTRA AFIŠA oktobrim

5.lapa

PIRMIZRĀDE

Satikšanās ar Vladimira Visocka daiļradi

Foto: publicitātes

Trešdien, 2. oktobrī, plkst. 19.00 pirmizrāde Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī - Rodiona Kuzmina kvarķirņiks “Viss ačgārni”. Režisors - Rodions Kuzmins.

Vladimira Visocka (1938-1980) talanta daudzpusība un jauda ir pārsteidzoša: dzejnieks, komponists, teātra un kino aktieris, dziesmu autors un izpildītājs, prozas rakstnieks un scenārists.

Dažiem Vladimira Visocka neatkārtojamā balss no kasešu magnetafona vai plašu atskaņotāja ir neatņemamas bērnības un jaunības atmiņas.

Dažiem viņa dziesmas, gluži pretēji, ir nesens atklājums, kas turklāt saskan ar pašreizējo realitāti: tajās ir mūžīga patiesība un gudrība.

Vladimira Visocka teksti ne tikai paliek aktuāli un aizrauj klausītājus neatkarīgi no vecuma, bet arī spēj iedvesmot cilvēku visas dzīves garumā, nemitīgi atklājot jaunas šķautnes caur gūto pieredzi. Kaut kādā veidā dziedot ne tikai patskaņus, bet arī līdzskaņus, vienmēr atrodot spilgtas, trāpīgas atskaņas, Vladimirs Visockis ir spējīgs ne tikai sacerēt tēlu, bet arī izdzīvot viņa stāstu dažos pantos.

Publicitātes foto

Viņš līdz pat mūsdienām ir unikāls fenomens autordziesmu kategorijā.

Īpašu vietu Vladimira Visocka daiļradē ieņem pretkara dziesmas: rets dzejnieks ar tik dedzīgu patiesīgumu iestājās par dzīvību un sacēlās pret valsts “mašīnu”, kas vienaldzīgi sasmalcina cilvēku likteņus karā. Ne velti daži klausītāji, kuri nezina viņa biogrāfijas detaļas, ir pārliecināti, ka Vladimirs Visockis cīnījās karā. Bet nē: daiļradē viņu vadīja intuīcija, jūtīgums un empātija, kas ļāva rakstīt par citiem “kā par sevi”.

Visi Vladimira Visocka varoņi - no sportistiem līdz huligāniem, no ciniķiem līdz sapņotājiem, no vientiešiem līdz dumpiniekiem - ir kaislīgi principiālas un dziļi godprātīgas personības.

Gan humoristiskā, gan nopietnā formā viņš savās dziesmās vienmēr bez lieka patosa palika uzticīgs augstākajām cilvēciskajām vērtībām, un tas, kopā ar unikālajām vārda un mūzikas dotībām, iespējams, ir viņa dziesmu iejūtīgā šarma un aizraujošā spēka galvenais iemesls.

Aktieris Rodions Kuzmins (attēlā) atzīst, ka pa īstam iemīlēja Vladimira Visocka daiļradi jau mācību gados. Tolaik viņš dažiem skaņdarbiem radīja džeza interpretāciju, taču izpildīja tos galvenokārt draugu lokā.

Taujāts, kāpēc Vladimirs Visockis mūsdienās ir aktuāls, Rodions Kuzmins saka: “Tāpēc, ka arī šodien mēs runājam par sāpēm un par nebrīvi, par netaisnību, par cilvēkiem uz robežas - gluži kā Visockis savās dziesmās. Un tas ir pretēji tam, ko mums bērnībā mācīja un kam mēs ticējām. Tādēļ arī izrādes nosaukumam izvēlēts dziesmas nosaukums “Viss ačgārni”. Daži Vladimira Visocka teksti vispār izklausās pēc pareģojumiem, kas ir piepildījušies, tas pierāda, ka dzejnieki spēj paredzēt notikumus daudzus gadus uz priekšu.”

Izrādes “Viss ačgārni…” režisors, aranžētājs un izpildītājs ir pats idejas autors - Rodions Kuzmins, savukārt par muzikālo pavadījumu (sintezators) un noformējumu rūpēsies Dmitrijs Karpovs, bet sitamos instrumentus pārvaldīs Markuss Leikums.

Nākamās izrādes: 5. oktobrī plkst. 15.00, 15. un 18. oktobrī plkst. 19.00.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Plūmju ievārījums izceļas ar spilgto garšu un aromātu. Plūmju ievārījums ir lieliska piedeva pankūkām un grauzdiņiem. Dārzeņus, augļus un ogas vislabāk ēst to nogatavošanās sezonā.