TOP 10 notikumi kultūrā no 28. septembra līdz 4. oktobrim

10.lapa

Pēdējais gods Alēnam Delonam

Foto: publicitātes

Aktiera Alēna Delona piemiņai festivāls “Baltijas pērle” demonstrēs Žana Pjēra Melvila kulta filmu “Samurajs” ar izcilo franču kinozvaigzni galvenajā lomā.

1998.gadā Alēns Delons pagodināja “Baltijas pērli”, kļūstot par festivāla goda prezidentu.

Šī bija viņa pirmā un vienīgā vizīte mūsu valstī un neaizmirstams notikums leģendārā franču aktiera faniem.

Alēna Delona ierašanās Latvijā, viņa uzstāšanās festivāla atklāšanas ceremonijā un uzruna skatītājiem un kolēģiem kinematogrāfistiem - tas viss tagad ataust atmiņā kā sapnis, izjūtot dziļu mīlestību un pateicību.

Pārsteidzošas sakritības dēļ īsi pirms Alēna Delona aiziešanas noslēdzās Žana Pjēra Melvila kulta filmas “Samurajs” (1967, attēlā) ilgstošais restaurācijas process. Šopavasar šis lieliskais franču neo-noir paraugs atjauninātā versijā tika demonstrēts atsevišķos izredzētos kinoseansos ASV un Eiropā.

Arī “Baltijas pērles” skatītājiem būs unikāla iespēja redzēt šo filmu, kurai bija milzīga ietekme uz pasaules kino.

“Samurajs” ir bijis un paliek atskaites punkts, mīlestības un rūpīgas izpētes objekts daudzām režisoru paaudzēm.

To atzina Martins Skorsēze un Kventins Tarantīno, Džims Džārmušs un Takeši Kitano, Luks Besons un Deivids Finčers, Džoels un Ītans Koeni.

Precīzs un inteliģents scenārijs, neticami stilīgs attēls, izcils aktieru sastāvs un Melvila spēja aizpildīt kadru ar īpašu, šķietami sabiezinātu atmosfēru padarīja “Samuraju” par vienu no spraigākajiem un aizraujošākajiem trilleriem pasaules kino vēsturē. Un metodiskā algotā slepkavas Džefa Kostello loma, iespējams, ir labākā Alēna Delona spožajā filmogrāfijā.

Lietusmētelis, pistole, filca cepure, kūpoša cigarete... “Nav dziļākas vientulības par samuraju vientulību...”

Filma vienīgo reizi tiks izrādīta 1. oktobrī kinoteātrī “Splendid Palace”.

Dzīvesstils

Ātri, garšīgi un ar minimālām sastāvdaļām. Pasta ar kotletēm tomātu mērcē ir vienkāršs un garšīgs ēdiens, kas lieliski piemērots gan ģimenes pusdienām, gan vakariņām draugu lokā. Tajā apvienoti gardi gaļas gabaliņi un smalka tomātu mērce, kas ēdienam piešķirs īpašu garšu.

Svarīgākais