Baznīcas dziedājumi un lūgšanas - programma «Laimes flauta»

Koncertā skanēs dažādu gadsimtu un tradīciju baznīcas dziedājumi un lūgšanas dažādu pasaules tautu valodās. © Foto: publicitātes foto

Sestdien, 28. septembrī, Cēsu Sv. Jāņa baznīcā un svētdien, 6. oktobrī, Liepājas Lutera baznīcā gaidāms koncerts «Laimes flauta».

«Laimes flauta» ir jau otrā programma koncertu ciklā «Laiks. Tu. Lūgšana».

Šoreiz programmas vadmotīvs - cilvēka iekšējo cīņu ceļš, visa mūža garumā meklējot patiesību.

Koncertā skanēs dažādu gadsimtu un tradīciju baznīcas dziedājumi un lūgšanas dažādu pasaules tautu valodās.

Bet ne viss cilvēka dvēselē notiekošais ir izsakāms vārdos… Pašos tās dziļumos mītošo ļauts izdziedāt flautām un stabulēm, tāpēc šoreiz galvenajā lomā būs flauta!

Koncertuzvedumā piedalīsies dziedātāja Aleksandra Špicberga, vīru vokālā grupa, flautists Andis Klučnieks, ģitārists Vladimirs Kudrins, sitaminstrumentālists Elvijs Endelis un zēnu vokālā grupa «Puikas».

Klausītājus sagaida arī vairāki pārsteigumi - Latvijā maz pazīstami opusi no Latīņamerikas, Spānijas un Āfrikas. Piemēram, Credo no Flamenko mesas - skaņdarbs, kas nekad nav ticis pierakstīts. Tā ir improvizācija, kam katrs izpildītājs piešķir savu raksturu, skanējumu, ticības apliecinājumu. Dienvidzemju kolorītu un temperamentu palīdzēs uzburt izcilie mūziķi Vladimirs Kudrins un Elvijs Endelis. Līdzās vīru balsīm, ieskanēsies arī zēnu dziedājums.

Emocionālajā gara pārdzīvojumā klausītāja ceļabiedre un vienlaikus atskaites punkts būs gaisma, ļaujot piedzīvot atmiņu un jaunu atklāsmju mirkļus.

«Pirmā projekta «Laiks. Tu. Lūgšana» programma saņēma augstu klausītāju un mūzikas kritiķu novērtējumu, un tas deva ierosmi iesākto turpināt. Pasaules tautu garīgo dziedājumu klāstā ir ārkārtīgi daudz muzikālo opusu, kas klausītājiem Latvijā ir maz zināmi. Mūsu mērķis ir meklēt un atrast kopsaucējus - vienojošo. To, kas uzrunā un stiprina cilvēkus visā pasaulē, neatkarīgi no tautības, dzimuma, vecuma, jo vairāk par visu šodien pasaulē, tostarp, mūsu Latvijā, nepieciešami garā stipri, vienoti ļaudis,» uzskata programmas producente Māra Špicberga.

Aleksandra Špicberga un klasiskās ģitāras virtuozs Vladimirs Kudrins / Foto: publicitātes foto

Aleksandra Špicberga ir viena no spilgtākajām un daudzpusīgākajām jaunās paaudzes mūziķēm Latvijā, kurai vienlīdz tuva ir gan akadēmiskā, gan baznīcas un tautas mūzika. Absolvējusi Rīgas Doma Kora skolu un šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijā profesora Andra Veismaņa kora diriģēšanas klasē. Vairākkārtēja valsts un starptautisku jauno vokālistu konkursu laureāte.

Vladimirs Kudrins - klasiskās ģitāras virtuozs. 2016. gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju pie prof. Juļusa Kurauska. Kopā ar Aleskandru Špicbergu piedalījies dažādos muzikālos projektos, tapušas vairākas koncertprogrammas, ierakstīts mūzikas albums. Vladimiram ir 12 gadu pedagoģiskā pieredze.

Andis Klučnieks - flautists, multiinstrumentālists, komponists, diriģents, pedagogs. / Foto: publicitātes foto

Andis Klučnieks - flautists, multiinstrumentālists, komponists, diriģents, pedagogs. Regulāri koncertē Latvijā un ārzemēs dažādu mūzikas kolektīvu sastāvos. Sadarbojies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri «Sinfonietta Rīga», Latvijas Radio kori, Valsts akadēmisko kori «Latvija».

Elvijs Endelis ir viens no spožākajiem Latvijas sitaminstrumentālistiem / Foto: publicitātes foto

Elvijs Endelis ir viens no spožākajiem Latvijas sitaminstrumentālistiem. Saņēmis augstas godalgas vairākos starptautiskos konkursos. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvis divus profesionālos maģistra grādus mūzikā. Līdztekus dažādiem solo un kamermūzikas projektiem, savu muzikālo darbību turpina Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra, kā arī Latvijas Nacionālās Operas un baleta orķestra sastāvā.

Foto: publicitātes foto

Vīru vokālā grupa ir īpaši šim projektam izveidota mūziķu apvienība Aleksandras Špicbergas vadībā.

Starp dziedātājiem ir gan diplomēti kora diriģenti un profesionālu koru dalībnieki, gan dažādu konfesiju draudžu koristi.

Liela daļa dziedātāju ir Rīgas Doma kora skolas zēnu kora absolventi. Tas arī bija viens no uzveduma veidotāju sākotnēji liktajiem uzdevumiem, pulcējot dziedātāju sastāvu, atrast zelta vidusceļu starp akadēmisku un dabisku dziedāšanas manieri, saglabājot autentisku, pirmatnēju balsu skanējumu.

«Puikas» un Aleksandra Špicberga. / Foto: publicitātes foto

«Puikas» ir 2022. gadā dibināta zēnu vokālā grupa. Vadītājas - Aleksandra un Māra Špicbergas.

Dzīvesstils

Kristīne Spure, ko esam pieraduši manīt TV3 rīta raidījumā “900 sekundes” un dzirdēt radio “Star FM” viļņos, šķiet īsts saules stars. Allaž smaidīga, pozitīva, atvērta, prieka mākonī ieskauta.

Svarīgākais